Evro na evro (avgust 2018)

V Kulturosferi nadaljujemo z zbiranjem mednarodnih razpisnih priložnosti za samostojne ustvarjalce in nevladne organizacije v kulturi, ki vam jih posredujemo enkrat mesečno.

Tokrat objavljamo priložnost za rezidenco v Hamburgu, aktualen je tudi razpis za nagrado EESO, poleg tega pa se lahko avtorji s področja ilustracije prijavijo na natečaj Little Hakka.

Preberite več

Nova evropska strategija kulture

Evropska unija ima dolgoročni strateški dokument za področje kulture, imenovan Evropska agenda za kulturo, ki je bil prvič sprejet leta 2007. Nedavno je bil po več kot desetih letih sprejet nov strateški dokument, poimenovan Nova evropska agenda za kulturo (ang. New European Agenda for Culture).

Dokument detektira prednosti kulture v razvoju EU, hkrati pa določa tudi temeljne smernice razvoja kulture, ki jih bo v prihodnjem obdobju spodbujala Evropska Unija.

Preberite več

Lokalne kulturne politike: Lendava

Občina Lendava je v zadnjem obdobju pozornost širše kulturniške javnosti pritegnila z odločitvijo, da kandidira za naslov Evropska prestolnica kulture.

Glede dogajanja okoli kandidature smo prejeli pojasnila s strani občine, iz nevladnega sektorja pa trenutne priprave občine ocenjujejo pozitivno.

Preberite več

Kulturna premišljevanja: Alma R. Selimović

Foto: Nada Žgank@Bunker
Foto: Nada Žgank@Bunker

Znotraj posebne rubrike Kulturosfere Kulturna premišljevanja vsak mesec ponujamo pogled kulturnic in kulturnikov na aktualne izzive kulturne politike.

Avtorica tokratne kolumne Alma R. Selimović je vodja razvojnih projektov v Zavodu Bunker, kjer med drugim že vrsto let organizirajo festival Mladi levi. Tokratna kolumna je posvečena festivalom oziroma umeščanju festivalov v kulturno politiko.

Preberite več

Asociacija na Sajeti o financiranju NVO v kulturi

Festival Sajeta že vrsto let organizirajo člani Asociacije. Gre za festival, ki prepleta različne sodobne umetniške in ustvarjalne prakse, med katerimi prednjači glasba.

Na letošnji že 19. ediciji Sajete so na eni izmed okroglih miz odprli tudi vprašanje aktualne kulturne politike s fokusom na nedavni štiriletni programski razpis, ki je močno razburil kulturniško javnost. Pogovora se je udeležil tudi predstavnik Asociacije Tadej Meserko.

Preberite več

Sedma sila: Asociacija v medijih (junij)

Če ste v zadnjem mesecu spregledali novinarske prispevke s področja kulturne politike, smo za najnovejšo Kulturosfero pripravili pregled ključnih poudarkov dogajanja, v katerega je bila vključena Asociacija.  

V medijih se je Asociacija junija pojavljala predvsem v kontekstu pozivov novemu mandatarju, naj ne pozabi na kulturo in umetnost. Mediji so obravnavali tudi javno pismo proti nestrpnosti do kulturnikov.

Preberite več

Pismo politikom: Čas je za kulturo in umetnost

CASJEZA_851x315

Pred parlamentarnimi volitvami smo se kulturniki zbrali v kampanji Čas je za kulturo in umetnost, s katero smo želeli bodoče politike opozoriti na nekaj nujnih reform kulture, ki se morajo zgoditi v mandatu prihodnje vlade.

Volitve so za nami in v javnosti se veliko govori o različnih ključnih projektih, kulturo pa se zopet skuša potisniti na rob političnega dogajanja. V času nastanka koalicije zato kulturnice in kulturniki z javnim pismom ponovno opozarjamo, da je kultura eden ključnih resorjev za razvoj moderne družbe in na izhodišča, ki so ključna za reformo kulture.

Preberite več

Iz prve vrste: Moment

Moment deluje na polju uprizoritvene umetnosti, kjer združujejo zelo različne in raznolike žanre ter izrazne oblike. Moment deluje skozi nenehno preizkušanje in preizpraševanje, veliko pozornosti pa posvečajo tudi odnosu s publiko.

Moment je že vrsto let član Asociacije, mi pa smo se pogovarjali s predsednikom društva Zoranom Petrovičem. Govorili smo o decentralizaciji, kulturno-politični situaciji na državi in lokalni ravni, o spodbudah za razvoj kulture in številnih drugih temah.

Preberite več