Servis: Mirovanje pravice do prispevkov

Včasih se samozaposlenim v kulturi ponudi možnost zaposlitve za določen čas, dobijo projekt v tujini ali pa se jim pripeti osebna ali družinska zdravstvena neprilika. Zaradi predvidene začasnosti tega stanja pa ne želijo izgubiti pridobljeno pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje ter starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti iz državnega proračuna Republike Slovenije.

V tokratnem Servisu za ustvarjalce predstavljamo, kdaj, kako in za koliko časa lahko upravičenec zaprosi za mirovanje pravice do prispevkov za socialno varnost.

Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije – 2. val

Z drugo razglasitvijo epidemije so se številne ustvarjalke in ustvarjalci ter nevladne organizacije na področju kulture znašli v stiski. Z ustavitvijo javnega življenja mnoge obveznosti ostajajo, med tem ko so ustaljeni načini izpolnjevanja le-teh onemogočeni ali zelo oteženi. Za lažje obvladanje kriznih razmer in informiranje o razvoju dogodkov bomo na tej povezavi objavljali odgovore na pogosta vprašanja.

Preberite več

Rabimo ukrepe in ne spremembe pravilnika

Ministrstvo za kulturo je nedavno v javno razpravo poslalo Pravilnik o strokovnih komisijah, ki se je spreminjal pred manj kot dvemi leti, ko je doživel nekaj pozitivnih sprememb.

Tokratni predlogi grejo žal v popolnoma napačno smer, zato smo ministra pozvali k umiku predloga iz javne razprave.

Asociacija v Državnem zboru za izboljšanje PKP 5

Asociacija je bila vabljena na dva odbora v Državnem zboru, na katerih se je obravnavalo PKP 5. Devetega oktobra je potekal Odbor za kulturo, tri dni kasneje pa še matični Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na obeh odborih smo predstavili najbolj ključne poudarke našega odziva na Predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP). Izpostavili smo pomanjkanje konkretnejših ukrepov za področje kulture, prav tako smo se zavzeli za številne izboljšave temeljnega mesečnega dohodka.

Delavnica: Osnove razpisnih priložnosti v KKI

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnico Osnove razpisnih priložnosti v kulturi in kreativnih industrijah.

Področje kulture in kreativnih industrij nevladnim organizacijam, samozaposlenim ter drugim posameznikom in podjetjem ne glede na njihovo temeljno dejavnost ali lokacijo ponuja obilico razpisnih priložnosti za javno ter zasebno sofinanciranje na lokalnih, nacionalnih, regionalnih, evropskih ali drugače mednarodnih ravneh.

PKP 5 potreben nadgradnje

Stanje z virusom COVID-19 se pri nas ponovno slabša, kar pomeni, da bo spet med bolj prizadetimi področji tudi kultura, na kar v Asociaciji opozarjamo že več mesecev. Vlada je pripravila tako imenovani peti protikoronski paket pomoči, ki sicer vključuje nekaj ukrepov, koristnih tudi za področje kulture, a je zakon kot tak potrebno dopolniti.

Predvsem smo predlagali izboljšave glede temeljnega dohodka za samozaposlene, ki je v trenutni obliki diskriminatoren, ponovno pa smo se zavzeli tudi za posebne ukrepe na področju kulture.

Preberite več

Asociacija na seji Komisije za kulturo

V začetku septembra je bila sklicana 26. seja Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport v Državnem svetu, na katero je bila vabljena tudi Asociacija.

V imenu Asociacije se je seje udeležila predsednica Inga Remeta, ki je predstavila stališča društva glede rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020.

Preberite več

Servis: Pogodbe o delu za ustvarjalce_ke

Ustvarjalci in ustvarjalke se velikokrat sprašujejo na kakšne načine lahko pravno-formalno izvajajo svoje kulturno-umetniško udejstvovanje. Za vsakim delom mora biti v skladu z zakonodajo sklenjena ustrezna pogodba o delu, ki predvideva določene obveznosti in omejitve tako za delodajalca_ko oz. naročnika_co, kot za delojemalca_ko oz. izvajalca_ko del.

V servisnem prispevku smo predstavili pregled različnih pravno-formalnih oblik pogodb o delu.

Preberite več

Ekonomska stroka o proračunu za kulturo

Foto: @Asociacija

V času, ko je parlament obravnaval vladni predlog rebalansa proračuna 2020, je Asociacija, da bi pridobili še strokovni pogled glede krčenja proračuna za kulturo, organizirala posvet s strokovnjaki s področja ekonomije.

Prvega septembra smo na okrogli mizi z naslovom Rebalans proračuna in ukrepi za kulturo spregovorili z dr. Markom Jakličem, profesorjem z Ekonomske fakultete UL, dr. Bogomirjem Kovačem, profesorjem z Ekonomske fakultete UL, in dr. Andrejem Srakarjem, docentom na Ekonomski fakulteti UL ter strokovnjakom s področja kulturne ekonomike. Dogodek je povezovala Tjaša Pureber, poznavalka kulturnih politik.