Servis: Mirovanje pravice do prispevkov

Včasih se samozaposlenim v kulturi ponudi možnost zaposlitve za določen čas, dobijo projekt v tujini ali pa se jim pripeti osebna ali družinska zdravstvena neprilika. Zaradi predvidene začasnosti tega stanja pa ne želijo izgubiti pridobljeno pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje ter starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti iz državnega proračuna Republike Slovenije.

V tokratnem Servisu za ustvarjalce predstavljamo, kdaj, kako in za koliko časa lahko upravičenec zaprosi za mirovanje pravice do prispevkov za socialno varnost.

Preberite več

Asociacija proti znižanju sredstev za nevladnike tudi v državnem zboru

Foto @ RTVSlo

V odziv na napovedano skorajšnjo razpolovitev sredstev za programe in projekte nevladnega sektorja v kulturi je parlamentarni odbor za kulturo sklical 43. nujno sejo, na kateri so iskali podlage in obrazložitve za predloge sprememb Proračuna Republike Slovenije za leti 2022 in 2023. Seje se je v imenu društva Asociacija udeležil strokovni vodja Tadej Meserko.

Kot je v uvodni besedi poudarila sekretarka MK Ignacija Fridl Jarc, se, gledano celokupno, proračun Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, povečuje. Sprva pa ni komentirala dejstva, ki izrazito zbode v oči, in sicer da v primerjavi s prvotno sprejetim proračunom prihaja do velikih sprememb na postavki »(3340) 3340-18-0012 Spodbujanje kulturne ustvarjalnosti«, iz katere se črpajo sredstva za programe, večletne projekte ter projekte, ki jih izvajajo nevladne organizacije, samozaposleni v kulturi in mestoma tudi fizične osebe. Natančneje se postavka iz prvotno sprejetih 6.446.728 evrov s predlogom rebalansa za leto 2022 zmanjšuje na 3.633.399 evrov.

Preberite več

Odločno proti vladni nameri uničenja NVO v kulturi

Nedavno je bil v zakonodajno proceduro vložen rebalans proračuna za leto 2022, ki za kulturo v splošnem sicer ohranja zadovoljivo višino sredstev, a hkrati na področju močno znižuje sredstva za nevladni sektor.

Vlada in Ministrstvo za kulturo RS predlagata, da se sredstva za NVO v kulturi, ki so predvsem na postavki »(3340) 3340-18-0012 Spodbujanje kulturne ustvarjalnosti«, z rebalansom zniža iz dobrih šestih milijonov na zgolj tri milijone in pol, kar je za sektor povsem uničujoča napoved.

NPK 2021 – 2028 potreben številnih dopolnil

Na področju kulture smo kljub zakonski obvezi že več let brez ustreznega nacionalnega strateškega dokumenta, kar pomeni, da že vrsto let kulturne politike sprejemamo brez ustrezne podlage. Nedavno smo naposled le dobili osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2021 – 2028, ki žal vsebuje številne problematične točke.

Posebno zaskrbi dejstvo, ki se je ob predlogu ponovno potrdilo, in sicer, da je zakonska podlaga za oblikovanje NPK slaba, saj je po ZUJIK NPK, ki se ga sprejema v Državnem zboru, zelo splošen dokument z zgolj okvirnimi usmeritvami, akcijski načrt, ki kulture politike konkretizira in ki šele sledi, pa potrjuje zgolj Vlada, kar tudi po zadnjih izkušnjah pomeni, da je možno zelo rokohitrsko sprejeti kopico slabih ukrepov.

Dialog z MOL tudi v 2021

V društvu Asociacija znotraj dialoške skupine nadaljujemo kontinuiran dialog z Mestno občino Ljubljana. V letošnjem letu smo se sestali večkrat, razprava pa je bila vezana predvsem na proračun za NVO v kulturi, vzpostavljajoči se Centra Rog, zapuščini EPK, kulturno strategijo LUR in druge teme.

Pri vseh temah se zavedamo trenutnega okvira, v katerem se nahajamo, skupina pa je skozi konstruktivno kritiko vselej usmerjena k iskanju rešitev.

Preberite več

Maribor sprejel izziv priprave novega LPK

Mestna občina Maribor je stopila v proces priprave Strategije razvoja kulture 2022 – 2026, s katerim naj bi kulturi namenili celostni in trajni pomen v razvoju in življenju mesta. Delovnega srečanja s predstavniki lokalnih nevladnih organizacij, ki se je v organizaciji mariborskega Zavoda PIP odvilo 29. septembra, smo se udeležili tudi v društvu Asociacija.

Delovno srečanje, ki so se ga udeležili številni predstavniki mariborske nevladne kulturno-umetniške scene, zbrane pa sta uvodoma nagovorila tudi mariborski župan Aleksander Saša Arsenović in vodja mestnega Urada za kulturo in mladino mag. Klemen Brvar, je bilo v splošnem ocenjeno kot dobrodošel in pomemben korak na poti k oblikovanju sodobne, za vse deležnike vključujoče in predvsem izpolnljive mestne strategije razvoja kulture, ki naj temelji na proaktivnem naslavljanju že dolgo perečih in nenaslovljenih potreb sektorja. Slednje so v procesu več na srečanju sočasno izvedenih in moderiranih delovnih skupin udeleženci zbrali in sistematizirali, v zbranem dokumentu pa jih bodo kot predloge posredovali odločevalcem v razpravo in vključitev v Strategijo.

Preberite več

Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Foto: Asiana Jurca Avci @Kino Šiška

Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom.

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu za kulturo RS , predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.

Preberite več

Krepitev NVO: priložnosti za sodelovanje na pretek

Konzorcij vsebinskih mrež NVO Slovenije, katerega del je tudi Društvo Asociacija kot vsebinska mreža na področju kulture, se je udeležil srečanja Mreže regionalnih stičišč NVO. Namen srečanja je bil predstaviti delovanje vsebinskih mrež, prepoznati možnosti sodelovanja med regionalnimi stičišči in vsebinskimi mrežami ter odpreti strateška vprašanja, vezana na krepitev NVO sektorja.

Na srečanju, ki se je 27. septembra odvilo v Ljubljani, so bile uvodoma orisane različne že obstoječe dobre prakse sodelovanja med vsebinskimi mrežami. Zastopniki različnih regionalnih stičišč so izpostavili in pozdravili uspešna pretekla sodelovanja z društvom Asociacija. V imenu slednjega se je srečanja udeležila Polona Torkar, ki je predstavila raznorodne načine že obstoječega povezovanja društva z regijskimi stičišči, a izpostavila, da je priložnosti še mnogo, pri čemer je ključnega pomena, da udeleženci srečanja najprvo jasneje opredelijo medsebojna razmerja in dejavnosti.

Delavnica: Povezovanje gospodarstva in kulture

Po nedavni uspešni izvedbi delavnice povezovnja kulture in gospodarstva v Novi Gorici se z isto vsebino, ki je namenjena povezovanju dveh pogosto ločenih sektorjev, selimo še v Novo mesto, kjer delavnico organiziramo v začetku novembra.

Cilj projekta Certifikat Kulturno podjetje je rešiti težavo pomanjkljivega sodelovanja ter povezovanja kulture in gospodarstva. S povezovanjem želimo spodbuditi podjetja k uporabi kulturnih vsebin med drugim kot mehanizmov za motivacijo zaposlenih, krepitev vrednot strpnosti in enakosti znotraj organizacijske kulture, rast ugleda delodajalca, krepitev blagovne znamke do notranjih in zunanjih ciljnih skupin. Obenem stremimo k prenosu metod dela iz umetniških praks, ki lahko prispevajo k inovativnim rešitvam v podjetju. Prek tovrstnih povezav želimo spodbuditi trajna partnerstva med sektorjema po vzoru t. i. Art & Business forumov v tujini, ki sektorja povezujejo z vzajemnim prenosom znanj in s podporo mreženju in dialogu omogočajo izmenjavo človeških virov in razvoj skupne vizije kulturnega trga.

Predstavitev projekta Certifikat Kulturno podjetje

Foto: Jure Goršič

Na današnji novinarski konferenci so Inga Remeta in Tadej Meserko kot predstavnika Asociacije, Urška Jež v imenu Društva za promocijo žensk v kulturi Mesto žensk ter Katja Pahor v imenu Društva humanistov Goriške predstavili projekt Certifikat Kulturno podjetje. Na predstavitvi sta se jim pridružili tudi Irena Moro iz Družbe Moro in Kristina Sever iz Elektra Ljubljana, predstavnici dveh izmed podjetij, ki so v projektu sodelovali kot razvojni partnerji in so prejemniki certifikata.

Inga Remeta je na novinarski konferenci uvodoma izpostavila, da ima kultura poleg splošno prepoznane funkcije ogledala družbe, tudi številne druge pozitivne lastnosti, ki jih pogosto pozabljamo.