Servis: Mirovanje pravice do prispevkov

Včasih se samozaposlenim v kulturi ponudi možnost zaposlitve za določen čas, dobijo projekt v tujini ali pa se jim pripeti osebna ali družinska zdravstvena neprilika. Zaradi predvidene začasnosti tega stanja pa ne želijo izgubiti pridobljeno pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje ter starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti iz državnega proračuna Republike Slovenije.

V tokratnem Servisu za ustvarjalce predstavljamo, kdaj, kako in za koliko časa lahko upravičenec zaprosi za mirovanje pravice do prispevkov za socialno varnost.

Preberite več

Asociacija v DZ: Stroka, transparentnost in ukrepi za krepitev NVO!

Foto: Asociacija@DZ

Društvo Asociacija se je udeležilo 6. nujne seje odbora za kulturo državnega zbora RS, ki je bila z zadevo »Dodeljevanje javnih sredstev kulturni eliti s področja umetnosti« sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, ki se je v besedilu in sklepih zahteve ob kulturi v splošnem še posebej osredotočila na domnevno problematično javno financiranje nevladnih organizacij ter podeljevanje statusa v javnem interesu. Seje se je v imenu društva udeležila strokovna vodja društva Polona Torkar.

Ministrica Asta Vrečko je sklic odbora označila za zlonameren: “Gre za diskreditacijo nevladnega sektorja, ki jo sklicatelji vršijo že vrsto let in se je manifestirala tudi v določenih dejanjih Ministrstva za kulturo pod prejšnjim vodstvom. Nevladne organizacije, samozaposleni v kulturi in sodobna umetnost so postali področje za izkoriščanje kulturnega boja in političnih obračunavanj. Že sam sklic seje, ki vsebuje dikcijo “kulturna elita”, je zavajajoč, neosnovan in žaljiv.”

Preberite več

S pravilnikom okrepljena stroka. Naj bo še bolj!

Foto: Nada Žgank@Bunker

Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo vložilo predlog Pravilnika o strokovnih komisijah, ki je bil nazadnje spremenjen pred manj kot dvema letoma dni. V društvu Asociacija smo v predlogu prepoznali številne pomembne novosti, ki bodo po regresiji instituta v preteklem mandatu bistveno pripomogle h krepitvi vloge in ravni strokovnega odločanja pri obravnavi zadev iz področij dela ministrstva.

V odzivu društva smo predlagali vrsto ukrepov za dodatno okrepitev kriterijev strokovnosti ter višanje transparentnosti v postopkih odločanja, s katerimi bi se okrepilo zaupanje v organ ter njegove odločitve. Izpostavili pa smo tudi na problematičnost kratkega roka za javno razpravo ter dejstvo, da organ še vedno ni imenoval dialoških skupin za samozaposlene in NVO v kulturi, ki bi ob kar najširše zasnovanem dialogu z deležniki, strokovno javnostjo in civilno družb lahko bistveno pripomogli k oblikovanju kar najbolj široko usklajenega in s tem kakovostnega predpisa. Ministrstvo za kulturo smo tako pozvali, najustanovitev dialoških skupin uvrsti na seznam prioritetnih nalog organa.

Preberite več

Nadaljujemo z razširjanjem vesti o učinkih spodbujanja povezav med gospodarstvom in kulturo

Društvo Asociacija je julija v sodelovanju s KID PiNA in LokalPatriotom Certifikat Kulturno podjetje predstavilo v Kopru ter Novem mestu. Dogodkov, namenjenih predstavitvi povezovanja kulture in gospodarstva, so se udeležili predstavniki različnih podjetij, nevladnih organizacij in posamezniki, ki delujejo v kulturi.

Na predstavitvah so se udeleženci seznanili z različnimi cilji, učinki in vrsto kakovostnih praks povezovanja med gospodarstvom in kulturo v okviru Certifikata Kulturno podjetje, ki smo ga v društvu razvili v sodelovanju z Društvom humanistov Goriške ter Društvom Mesto žensk.

Preberite več

Storjen prvi korak v smeri strokovnega odločanja o sofinanciranju v kulturi

Na 10. izredni seji Državnega zbora so 14. 7. 2022 poslanci sprejeli Zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, v katerega je bila vključena tudi sprememba Zakona o debirokratizaciji, ki ob njegovem sprejetju povečala stopnjo političnega vpliva na odločanje o financiranju programov in projektov na področjih ustvarjalnosti in kulture.

Na tiskovni konferenci ob sprejemu zakona je Polona Torkar, strokovna vodja Asociacije, katere predloge in pripombe je predlagatelj zakona Inštitut prepoznal in vključil v omenjeni zakon, izpostavila, da smo v Asociaciji v preteklem mandatu opozarjali na vrsto škodljivih potez pretekle vlade, s katerimi je grobo posegla v procese odločanja na resorju kulture, pa naj gre za področje ustvarjalnosti, medijev ali druge.

Preberite več

WHO izdala publikacijo o vplivu kulture na duševno počutje

Vir: CultureForHealth

Publikacija, ki je nastala na pobudo projekta CultureForHealth, katerega partner je tudi društvo Asociacija, predstavlja pomembne načine, kako lahko kulturne dejavnosti prispevajo k izboljšanju zdravja in dobrega počutja prisilno razseljenih oseb. S publikacijo WHO tudi poziva k okrepitvi sodelovanja med akterji aktivnim na humanitarnem področju in zdravstvenimi delavci, odločevalci, kulturnimi organizacijami, umetniškimi terapevti in umetniki.

Za prisilno razseljene osebe je kultura pomembna za izboljšanje zdravja in dobrega počutja in lahko pozitivno vpliva na različne psihološke, vedenjske in družbene procese pri integraciji v gostiteljskih skupnostih.

DOGODEK: Povežimo kulturo in gospodarstvo s Certifikatom Kulturno podjetje

Društvo Asociacija vas vabi na predstavitev Certifikata Kulturno podjetje, ki bo v petek, 29. julija ob 11.00 v Galeriji Simulaker v Novem mestu.

Seznanili se boste lahko z mnogoterimi priložnostmi in učinki povezovanja kulture in gospodarstva v času, ko se podjetja vse bolj zavedajo tudi svoje družbene odgovornosti in jim tako kultura lahko nudi možnosti nasloviti številne in raznolike izzive.

DOGODEK: Certifikat Kulturno podjetje tokrat predstavljamo v Kopru

S kulturo lahko ustvarimo boljšo prihodnost, zato vas v društvu Asociacija vabimo na predstavitev Certifikata Kulturno podjetje, ki bo v sredo, 27. julija ob 15.00 v Kulturno izobraževalnem društvu PiNA v Kopru, kjer se boste lahko seznanili z mnogoterimi priložnostmi in učinki povezovanja kulture in gospodarstva.

Certifikat Kulturno podjetje je nastal s ciljem podjetjem predstaviti pomen in koristi kulture ter jih spodbuditi k vključevanju kulture v poslovno okolje tako zavoljo izboljšanja lastnega delovanja kot v podporo vzpostavitvi družbe, ki temelji na ciljih in vrednotah kulture, na spodbujanju ustvarjalnosti in s tem inovativnosti, razumevanju in vrednotenju družbenega razvoja, spodbujanju družbenih sprememb v smeri približevanja humanističnim idealom in še bi lahko naštevali.

Preberite več

Asociacija v DZ: kulturne programe in projekte naj sodi stroka in ne politika

foto: Romero @Državni zbor

Društvo Asociacija se je udeležilo 5. nujne seje parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je drugič obravnaval Predlog zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države (ZZNŠPP), ki ga je vložil Inštitut 8. marec in s katerim se bo, če bo sprejet, med drugim razveljavilo spremembe Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki jih je konec lanskega leta vpeljal sprejeti Zakon o debirokratizaciji. Seje parlamentarnega odbora se je v imenu društva je udeležila strokovna vodja Asociacije Polona Torkar.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z glasovanje dal zeleno luč za sprejem predlaganega zakona, s tem pa je pritrdil pozivom Asociacije, da država s povrnitvijo 113. in 120. člena ZUJIK v stanje pred sprejemom Zakona o debirokratizaciji stori še en nujni korak v smeri umikanja političnega vpliva na odločanje v resorju kulture, ki mu mora, kot je poudarila Polona Torkar, nemudoma slediti prenova Pravilnika o strokovnih komisijah, skozi katerega bo država k imenovanjem njenih članov pristopila z jasno zavezo, da bo pri vrednotenju in ocenjevanju predlogov kulturnih programov in kulturnih projektov prvo in zadnjo besedo imela transparentno in z demokratičnimi postopki imenovana stroka, ki je z zahtevano integriteto sposobna delovati nad partikularnimi interesi ter uživa zaupanje. O zakonu bodo na 10. izredni seji državnega zbora glasovali poslanci državnega zbora.