Servis: Mirovanje pravice do prispevkov

Včasih se samozaposlenim v kulturi ponudi možnost zaposlitve za določen čas, dobijo projekt v tujini ali pa se jim pripeti osebna ali družinska zdravstvena neprilika. Zaradi predvidene začasnosti tega stanja pa ne želijo izgubiti pridobljeno pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje ter starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti iz državnega proračuna Republike Slovenije.

V tokratnem Servisu za ustvarjalce predstavljamo, kdaj, kako in za koliko časa lahko upravičenec zaprosi za mirovanje pravice do prispevkov za socialno varnost.

Preberite več

Video pogovor: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja krepitve KKS

Video @Tea Grahek Lebar

Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor s Tjašo Pureber na temo PR-a za ustvarjalce s področja KKS.

Pogovarjali smo se o tem, kako naj ustvarjalci* strateško pristopijo h komuniciranju z javnostmi.

Preberite več

Delavnica: Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve

Ilustracija @Asja Trost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi na delavnico Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve.

Ustvarjalci* v kulturi in kreativnih industrijah morajo pogosto predstaviti vrednost svojih izdelkov potencialnim naročnikom oz. podjetjem ali organizacijam. Pri tem se pogosto dogaja, da želijo izpostaviti preveč prednosti, zaradi česar se izgubi fokus ključnih vrednosti, ki jih izdelek ima, ali pa da ne izpostavijo pravih vrednosti, ki jih izdelek ponuja, in tistega, kar naročnik pričakuje.

Preberite več

Video pogovor: Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture

Video@Tea Grahek Lebar

Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor z Urhom Veletom na temo Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture.

Pogovarjali smo se o tem, kako ustvarjalke* svoje delovanje uredijo s pravno-formalno vidika in o drugih administrativnih postopkih ter računovodskih obveznostih.

Preberite več

Raziskave – Kulturosferin podcast: Vpliv COVID-19 na delavke in delavce v kulturi

Z aprilsko številko Kulturosfere začenjamo z novo sezono Kulturosferinih podcastov. Do konca leta se bomo osredotočili na devet poglobljenih analiz in raziskav na področju kulture ter kulturne politike. Pogovarjali se bomo z njihovimi avtoricami in avtorji in razmišljali, kako njihove ugotovitve vplivajo na nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi.

V prvi epizodi se je Tjaša Pureber pogovarjala z Evo Matjaž, soustanoviteljico Zavoda Poligon, ki je skupaj s Polono Černič in Tejo Kosi pripravila prvo poglobljeno analizo vpliva COVID-19 na delavke in delavce v kulturi pri nas. Raziskava je še vedno aktualna, saj v kratkem prihaja njen tretji terenski del.

Preberite več

Razpisne priložnosti (april 2021)

V aprilski različici razpisnih priložnosti za samozaposlene in nevladne organizacije v kulturi smo pripravili pestri nabor predvsem domačih priložnosti.

Posebej izpostavljamo razpis Ministrstva za javno upravo za t.i. matching funds, ki je ključen za vse, ki ste sofinancirani s strani evropskih programov.

Delavnica: Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh

Ilustracija @AsjaTrost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh.

Ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah se pogosto srečujejo s tem, da morajo svoje ideje komunicirati potencialnim naročnikom oz. podjetjem in organizacijam. Pri tem se pogosto dogaja, da ustvarjalke komunicirajo tisto kar sami mislijo, da želijo posredovati, v resnici pa bi morali komunicirati tisto, kar od nas klient pričakuje. Tovrstno komuniciranje je bolj učinkovito in uspešnejše.

Podaljšanje ukrepa temeljnega dohodka

Foto: Intakt @LenartZore

25. marca je bil v Uradnem listu objavljen sklep s katerim Vlada podaljšuje trajanje nekaterih ukrepov za naslavljanje težav nastalih zaradi epidemije.

S sklepom je pod enakimi pogoji kot za zadnje obdobje podaljšan tudi ukrep mesečnega temeljnega dohodka za mesece od aprila do junija 2021.

Preberite več

Letni davčni obračun za samozaposlene

Osebe samozaposlene v kulturi in kreativnih industrijah so tako kot tudi vse ostale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, vsako leto obvezane k oddaji letnega davčnega obračuna. To morajo storiti najkasneje do 31. marca za preteklo leto. V letu 2021 samozaposleni oddajajo obračun za leto 2020. Rok za oddajo letnega davčnega obračuna je z Zakonom o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2021 in 2022 (ZIPRS) podaljšan do 30. aprila 2021 – novela zakona pa še ni bila objavljena v Uradnem listu, zato naj bi načeloma veljal rok 31. marec.

Konec marca 2021 sta FURS in AJPES izdala obvestili, da bodo aplikacije za oddajo letnih obračunov kljub vsemu odprte do konca aprila 2021. Ker gre za pravno neobičajno situacijo je odločitev kateri rok za oddajo boste upoštevali na posamezniku.

V začetku aprila je Ajpes objavil dodatno pojasnilo.

(v primeru sprememb bomo članek posodobili)

V servisnem prispevku so predstavljeni nekateri postopki izpolnjevanja letnega davčnega obračuna za samozaposlene. Osredotočili smo se tudi na novosti in spremembe pri letošnjem poročanju ter na to, kaj se zgodi v primeru, ko želijo samozaposleni letni davčni obračun dopolniti oziroma popraviti.

Prispevek je bil nazadnje posodobljen 12. aprila 2021.

Preberite več

Mednarodni poziv h krepitvi kulturnega sektorja

Asociacija je članica evropske zagovorniške mreže EAIPA, ki se posveča predvsem izboljšanju pogojev dela za nevladne organizacije in ustvarjalke ter ustvarjalce na področju kulture.

EAIPA je nedavno objavila javno pismo, s katerim naslavlja situacijo, ki jo je epidemija povzročila v neodvisnem sektorju v kulturi. Tudi v Asociaciji smo prepričani, da je potrebno priporočila EAIPE pričeti čim prej implementirati, saj nas le aktivna drža pri krepitvi kulturnega sektorja lahko vodi do kontinuiranega dela, naposled pa morda celo do potencialnega izboljšanja pogojev kulturne produkcije po epidemiji.

Delavnica: Povezovanje kulture in gospodarstva

Ilustracija @AsjaTrost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Povezovanje kulture in gospodarstva, ki jo sofinancira tudi Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za razvoj NVO.

Povezovanje kulture z gospodarstvom onkraj klasičnega sponzorstva in marketinga ima lahko za podjetja številne pozitivne učinke. Na delavnici bo strokovnjakinja s področja Urška Jež podjetnicam* predstavila sodobne trende v medsektorskem povezovanju in pozitivne učinke uspešnega sodelovanje s kulturnim in kreativnim sektorjem.