Luknja v znanju? Sodelujte pri oblikovanju jesenskih vsebinskih delavnic za kulturni sektor!

V Društvu Asociacija smo vedno v iskanju novih načinov, kako podpreti kulturno skupnost ter zagotoviti, da imajo nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi dostop do ustreznega znanja, orodij in virov, ki jim pomagajo pri vsakodnevnem delu, dolgoročnem načrtovanju in uspešni karieri. Kot veste, je svet kulture pogosto prepleten s specifičnimi izzivi, ki segajo od upravljanja financ in davčne zakonodaje, do avtorskih pravic in specifičnosti delovnega statusa samozaposlenih v kulturi.

Jesen je čas, ko se po živahnem poletju ponovno osredotočamo na izobraževanje in pridobivanje novih veščin, zato tudi letos v Asociaciji pripravljamo niz vsebinskih delavnic, ki bodo namenjene podpori tako ustvarjalcem kot tudi ostalim kulturnim delavcem. V okviru teh delavnic bomo obravnavali različne tematike, ki so bile v preteklih letih prepoznane kot ključne za uspešno delovanje v kulturnem sektorju. Za to vas prosimo, da nam svoje predloge in ideje posredujete na info@asociacija.si.

Preberite več

Zadnji trenutek za prijavo! Rezidenčna priložnost za umetnike in kulturne delavce

Umetniki, raziskovalci, novinarji in kulturni delavci iz Slovenije, Hrvaške in Kosova vabljeni, da se prijavijo na projekt OPE.N, pettedensko rezidenco v marcu 2025, ki bo potekala v Sloveniji, na Hrvaškem in Kosovem, in jim bo omogočila poglobljeno raziskovanje in uvid v delovanje neodvisnih kulturnih prostorov v regiji ter izzive, s katerimi se soočajo. Projekt organizira hrvaška Operacija Grad v sodelovanju z Društvom Asociacija in kosovsko Lumbardhi Foundation.

Projekt OPE.N, ki ga podpira program Evropske unije za kulturo Ustvarjalna Evropa. ponuja umetnikom in kulturnim delavcem možnost globljega razumevanja delovanja neodvisnih kulturnih prostorov, povezovanje in sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, razvijanje svojih projektov in pridobivanje novih perspektiv o sodobni kulturni produkciji, povezovanje z lokalnimi umetniki in organizacijami ter izmenjujejo znanje ter izkušnje z drugimi udeleženci.

Preberite več

SERVIS: Samozaposleni in popoldanski s.p.

Samozaposleni v kulturi so zavoljo delovnega angažmaja v različnih dejavnostih pogosto soočeni z odločitvijo, kako izdati račun za dejavnost, ki je nimajo, ali ne morejo imeti registrirano v okviru statusa samozaposlenega v kulturi. Samozaposleni pri tem pogosto ne vedo, da lahko paralelno s statusom zamozaposlenega odprejo tudi popoldanski s.p.

Tokrat smo v okviru servisa Asociacije pripravili prenovljen članek, v katerem pojasnjujemo ali samozaposleni v kulturi lahko odpre t.i. popoldanski s.p., katere račune lahko v okviru tega izdaja in kakšni so s tem povezani stroški.

Preberite več

Krepitev kulturnih povezav v regiji! Vodja strokovne pisarne Polona Torkar v upravnem odboru Kooperative

Foto: Asociacija

Z veseljem sporočamo, da je naša članica Polona Torkar izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa. Polona je bila izvoljena na eno izmed šestih mest v nadzornem odboru, članske organizacije mreže pa so njeno kandidaturo podprli soglasno. S tem si je zagotovila nov mandat, ki ji bo omogočil nadaljevanje uspešnega sodelovanja in zagovarjanja interesov kulturnega sektorja v regiji.

Kooperativa, ustanovljena leta 2012, je ključna mreža, ki povezuje neodvisne kulturne organizacije iz jugovzhodne Evrope. Nastala je kot odgovor na potrebo po tesnejšem sodelovanju med organizacijami iz regije, ki vključuje Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Kosovo, Severno Makedonijo, Srbijo in Slovenijo. Osnovni namen Kooperative je ustvariti dolgoročne in trajnostne okvirje za sodelovanje pri kulturnih projektih ter spodbuditi izmenjavo programov med različnimi zagovorniki neodvisne kulture v regiji.

Preberite več

SERVIS: Samozaposleni in denarna socialna pomoč

Po podatkih raziskav, ki so se ukvarjale s socialnim položajem samozaposlenih v kulturi, se samozaposleni mnogokrat znajdejo v finančni stiski. Zadnji podatki kažejo, da skoraj polovica samozaposlenih v kulturi ne dosega prihodka, ki bi bil enak minimalni plači, skoraj ena tretjina pa pade pod prag revščine.

V tokratnem prispevku v sklopu Servisa za ustvarjalce pojasnjujemo, ali je samozaposleni v kulturi lahko upravičen tudi do socialnih transferjev, kot je denarna socialna pomoč. Za pojasnila smos e obrnili tudi na enega od Centrov za socialno delo.

Preberite več

Enotni bančni računi za samozaposlene: Kaj storiti ob obvestilu FURS

Foto@Galerija Kapelica

Zadnje dni se na nas obrača vse več članov in drugih samozaposlenih, ki so od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) prejeli opozorilo, da nimajo pravilno urejenega poslovnega računa. Da bi razjasnili to problematiko in pomagali pri razumevanju vaših pravic ter obveznosti, smo pripravili ta članek.

Samozaposleni ustvarjalci in kulturniki se pogosto soočajo z vprašanji glede upravljanja svojih financ. Med temi vprašanji je tudi, ali je res potrebno imeti ločen poslovni račun ali lahko za poslovne namene uporabljajo svoj osebni bančni račun. Čeprav zakon omogoča, da samozaposleni za svoje poslovanje uporabljajo osebni račun, mora biti ta označen kot poslovni račun in zaveden v davčnem registru, kjer pa se stvari pogosto zapletejo zaradi poslovnih politik bank.

Preberite več

Kako (nad)graditi neodvisne kulturne prostore? (rok podaljšan)

OPE.N (https://open.operacijagrad.net/) je naš mednarodni projekt, ki si prizadeva ustvariti pogoje za boljši podporni sistem za neodvisne kulturne prostore in poglobiti odnose umetnikov in kulturnih delavcev z lokalnimi skupnostmi in odločevalci. Da bi dosegli ta cilj, potrebujemo vaš prispevek, da bi bolje razumeli izzive in trenutne razmere neodvisnih kulturnih prostorov.

Na podlagi našega dosedanjega raziskovanja smo pripravili vprašalnik o vaših izkušnjah in mnenjih o neodvisnih kulturnih prostorih:
https://open.operacijagrad.net/what-is-your-experience-complete-the-survey

Preberite več

Glas ljudstva med najvplivnejšimi projekti za krepitev demokracije na svetu

Slovenska civilna iniciativa Glas Ljudstva, ki združuje več kot 100 civlnodružbenih organizacij in katere del je tudi Društvo Asociacija, je bila izpostavljena na globalnem dogodku World Justice Challenge, ki poteka med 31. julijem in 3. avgustom v Chicagu. 

Mednarodno priznana organizacija The World Justice Project je namreč iniciativo izbrala med 30 najpomembnejših projektov, ki krepijo vladavino prava in demokracijo na svetu. Ta prestižna nagrada je priznanje za predano delo slovenske civilne družbe pri zaščiti demokratičnih procesov in spodbujanju odgovornega vladanja. Asociacija v iniciativi sodeluje pri strokovnem monitoringu izpolnjevanja obljub vlade na področju kulture.

Preberite več

Uredba potrebna prenove, a spremembe morajo biti jasnejše

Foto: Nada Žgank@Bunker

V društvu Asociacija smo ob koncu javne razprave o predlogu sprememb Uredbe o samozaposlenih v kulturi na Ministrstvo za kulturo oddali naše komentarje, ki so plod večtedenskega dialoga z člani društva in drugimi deležniki nevladne kulture. Besedilo sprememb je dostopno tukaj, celotno besedilo našega odziva pa lahko preberete tukaj.

Spremembe po našem mnenju prinašajo prepotrebno prenovo sistema samozaposlenih in stopajo na pravo pot uveljavljanja večjih socialnih in drugih pravic za ta pomemben element slovenske neodvisen kulture. A hkrati številne nenatančnosti in pomanjkljivosti zmanjšajo učinkovitost nove zakonodaje, ki mi mestoma lahko delovala celo škodljivo. V našem predlogu smo poleg nekaj vsebinskih predlogov, predlagali nekaj ključnih sprememb, ki bi večje nejasnosti v predlaganem dokumentu odpravile. 

Preberite več

Inga Remeta ponovno izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa

Z veseljem z vami delimo srečno novico, da je naša članica Inga Remeta ponovno izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa. Inga je med šestimi kandidati za pet mest v odboru prejela največ glasov glasujočih organizacij in s tem nov mandat.

Poleg glasovanja o novem upravnem odboru smo članice glasovale tudi o spremembi statuta mreže, ki smo jih prav tako podprli. Predlagane spremembe vključujejo ukinitev organa koordinatorja mreže in prenos pooblastil na upravni odbor, razlog zanje pa so bile težave z delovanjem prejšnjega administrativnega sistema. S podporo predlaganim spremembam statuta si prizadevamo za bolj učinkovito in pregledno vodenje mreže ter nadaljevanje uspešnega sodelovanja med kulturnimi organizacijami v regiji.

Preberite več