Razpisne priložnosti (januar 2024)

Za vas vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju.

Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture.

Preberite več

Davek na dobiček pravnih oseb se zvišuje

@Galerija ŠKUC

Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki je bil objavljen v uradnem listu decembra 2023 med drugim določa vire za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi. Med drugim za naslednjih pet let povečuje davek na dobiček pravvnih oseb na 22 odstotkov.

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) v 60. členu določa, da se davek plačuje po stopnji 19 odstotkov od davčne osnove. V skladu z določbo 64. člena ZORZFS pa se za leta 2024, 2025, 2026, 2027 in 2028 davek plačuje po stopnji 22 odstotkov. Znesek, ki ga predstavlja razlika treh odstotnih točk je namenski prihodek proračunskega sklada za obnovo. V omenjenih letih bo 19-odstotno splošno stopnjo zamenjala 22-odstotna stopnja.

Preberite več

SERVIS: Nov obvezni zdravstveni prispevek!

S 1. januarjem 2024 se je začel uporabljati  Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T), ki je bil 19. julija 2023 objavljen v Uradnem listu številka 78/2023. Tako se od začetka letošnjega leta vsem zavezancem obračuna obvezni prispevek za zdravstveno zavarovanje (OPZ), ki je določen v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov.

Na spletni strani Finančne uprave RS sporočajo, da je »… prehodni račun in sklic za plačilo OZP enak kot za druge prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje«, in sicer SI56 011008883000073 ter davčna številka izplačevalca/delodajalca/zavezanca-45004. Novi OZP se prvič obračuna in odtegne pri izplačilu plače in nadomestila plače, pokojnine in nadomestilih iz obveznega socialnega zavarovanja (starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost), ki se nanašajo na obdobje januar 2024, ne glede na datum izplačila. Izplačevalec obračun prispevka prikaže v REK obrazcu, ki je za obdobja od vključno januar 2024 dalje ustrezno dopolnjen. Izplačevalec prejemka poroča o odtegljaju na FURS z elektronskim obrazcem REK-O (delodajalec) oziroma REK 1b (izplačevalec pravic iz javnih sredstev).

Preberite več

SERVIS: Spremembe pri obračunavanju civilnopravnih pogodb (npr. avtorske pogodbe, podjemne pogodbe)

Decembra 2023 so bile sprejete in stopile v veljavo spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N). Ena od pomembnih novosti je obračunavanje prispevkov od dohodkov, ki jih organizacije posameznikom izplačujejo na podlagi civilnopravnih pogodb kot so podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, pogodbe o občasnem delu upokojencev in druge. Spremembe je treba upoštevati pri obračunavanju prispevkov za plačila od 1. februarja 2024 dalje.

Novela zakona usklajuje plačilo prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pravnega razmerja, z novo sodno prakso Vrhovnega sodišča, ki je zavzelo stališče, da se morajo tudi pri določitvi osnove za plačilo prispevkov od dohodkov, doseženih na podlagi drugega pogodbenega razmerja, upoštevati stroški v zvezi z doseganjem dohodka. Skladno s tem zakon določa, da se prispevki plačujejo od osnove, ki jo predstavlja vsako posamezno plačilo za opravljeno delo ali storitev, ki se prejme na podlagi drugega pravnega razmerja, kar vključuje tudi povračila normiranih stroškov v višini 10 odstotkov dohodka.

Preberite več

Razpisne priložnosti (december 2023)

Za vas smo ponovno zbrali nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture, samozaposlenih v kulturi ter drugih delavcev in delavk na tem področju.

Preberite več

Asociacija se seli v nove prostore

V strokovni pisarni društva vam z veseljem sporočamo, da se z novim letom selimo v nove in večje prostore. Naša pisarna se bo še vedno nahajala na istem naslovu v Ljubljani, Dalmatinova ulica 4, le da nas zdaj najdete v tretjem nadstropju. S širitvijo zaključujemo obdobje širitve kadrov in kapacitet društva s katerim v novo leto vstopamo pripravljeni na še boljše izpolnjevanje našega poslanstva krepitve nevladne kulture v Sloveniji.

Kulturosferin podcast: Nevladna kultura in EU financiranje

Od začetka tekočega tisočletja je nevladnim organizacijam na področju kulture na voljo nov vir financiranja. Poleg tržnega financiranja ter lokalnih in državnih javnih sredstev se lahko oprejo tudi na financiranje, ki ga na voljo postavlja Evropska Unija. Kljub temu, da je od tega že skoraj 20 let, so številne priložnosti ki jih EU ponuja neizkoriščene, zato se bomo v tokratnem podcastu pogovarjali o možnostih in postopkih za njihovi pridobitev.

SERVIS NVO – Vodenje evidenc o delovnem času

Maja letos je bil v Uradnem listu objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A), ki je stopil v veljavo 20. maja 2023, v uporabo pa je stopil šest mesecev kasneje, in sicer 20. novembra 2023. Nova zakonodaja uvaja številne spremembe na področju vodenja evidenc o delovnem času delavcev, razširja pa tudi skupino delavcev, za katere je evidence potrebno voditi. V društvu Asociacija smo sicer v odziv na vrsto pripomb, težav in skrbi članstva in nevladne kulture ter nejasnosti, ki jih predstavlja zakon, resorno ministrstvo že opozorili na problematične točke zakonodaje, problematiko pa bomo naslovili tudi z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter vas o vseh redno aktivnostih obveščali.

Spremembe vsebine in obsega vodenja evidenc o delovnem času so v javnosti dvignila precej prahu, predvsem zaradi nejasnosti glede njegove točne implementacije in nezanemarljivo dodatnega administrativnega bremena, ki ga prinaša. V Asociaciji smo na odločevalce že naslovili zahtevo po dodatnih pojasnilih o najbolj perečih vprašanjih, v tem servisnem prispevku pa bomo povzeli ključne spremembe nove zakonodaje, ponudili napotke, kako jih upoštevati ter primer predloge, ki jo lahko uporabite pri razmisleku o načinih, kako boste evidence delovnega časa beležili v vaši organizaciji.

Preberite več

DELAVNICA: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita 6. decembra ob 16. uri na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom.

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu RS za kulturo, predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.