Luknja v znanju? Sodelujte pri oblikovanju jesenskih vsebinskih delavnic za kulturni sektor!

V Društvu Asociacija smo vedno v iskanju novih načinov, kako podpreti kulturno skupnost ter zagotoviti, da imajo nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi dostop do ustreznega znanja, orodij in virov, ki jim pomagajo pri vsakodnevnem delu, dolgoročnem načrtovanju in uspešni karieri. Kot veste, je svet kulture pogosto prepleten s specifičnimi izzivi, ki segajo od upravljanja financ in davčne zakonodaje, do avtorskih pravic in specifičnosti delovnega statusa samozaposlenih v kulturi.

Jesen je čas, ko se po živahnem poletju ponovno osredotočamo na izobraževanje in pridobivanje novih veščin, zato tudi letos v Asociaciji pripravljamo niz vsebinskih delavnic, ki bodo namenjene podpori tako ustvarjalcem kot tudi ostalim kulturnim delavcem. V okviru teh delavnic bomo obravnavali različne tematike, ki so bile v preteklih letih prepoznane kot ključne za uspešno delovanje v kulturnem sektorju. Za to vas prosimo, da nam svoje predloge in ideje posredujete na info@asociacija.si.

Preberite več

Zadnji trenutek za prijavo! Rezidenčna priložnost za umetnike in kulturne delavce

Umetniki, raziskovalci, novinarji in kulturni delavci iz Slovenije, Hrvaške in Kosova vabljeni, da se prijavijo na projekt OPE.N, pettedensko rezidenco v marcu 2025, ki bo potekala v Sloveniji, na Hrvaškem in Kosovem, in jim bo omogočila poglobljeno raziskovanje in uvid v delovanje neodvisnih kulturnih prostorov v regiji ter izzive, s katerimi se soočajo. Projekt organizira hrvaška Operacija Grad v sodelovanju z Društvom Asociacija in kosovsko Lumbardhi Foundation.

Projekt OPE.N, ki ga podpira program Evropske unije za kulturo Ustvarjalna Evropa. ponuja umetnikom in kulturnim delavcem možnost globljega razumevanja delovanja neodvisnih kulturnih prostorov, povezovanje in sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, razvijanje svojih projektov in pridobivanje novih perspektiv o sodobni kulturni produkciji, povezovanje z lokalnimi umetniki in organizacijami ter izmenjujejo znanje ter izkušnje z drugimi udeleženci.

Preberite več

Razpisne priložnosti (avgust 2024)

Za vas vsak mesec izberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju.

Na spodnjem seznamu si lahko ogledate nekaj domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture.

Preberite več

Razpisne priložnosti (april 2024)

Za vas vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju.

Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture.

Preberite več

Razpisne priložnosti (marec 2024)

Preberite več

Razpisne priložnosti (februar 2024)

Preberite več

Vabimo na delavnico: Računovodstvo in davki za ustvarjalke in ustvarjalce s področja kulture

Društvo Asociacija in DobraVaga spet združujeta moči in vabita k udeležbi na delavnici Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture, ki bo potekala 7. marca 2024 v DobriVagi (Adamič-Lundrovo nabrežje 5) ob 16:00 uri.

Svoje kreativno udejstvovanje morate ustvarjalke in ustvarjalci s poslovnega vidika namreč urediti tudi pravno-formalno. Ob tem je potrebno opraviti precej administrativnih postopkov, ki jim sledijo različne računovodske obveznosti. Zato je izrednega pomena, da tudi to znanje osvojite čim prej.

Preberite več

DELAVNICA: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita 6. decembra ob 16. uri na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom.

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu RS za kulturo, predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.