Razpisne priložnosti (april 2024)

Za vas vsak mesec zberemo nekaj razpisnih priložnosti s področja kulture za samozaposlene v kulturi ter druge delavce in delavke na tem področju.

Na spodnjem seznamu si lahko ogledate vrsto domačih in tujih priložnosti za razvoj na posamičnih področjih kulture.

Preberite več

Strategije rastejo, sredstva upadajo

Foto: LokalPatriot

Do 23. aprila 2024 je bila v javni razpravi nova strategija razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana, v kateri smo intenzivno sodelovali tudi v Asociaciji. Po udeležbi na posvetu in več krogih razprav o predlogu smo pripravili komentar in nekaj predlogov za pripravljeno strategijo.

V grobem v društvu pozdravljamo nekatere vsebinske usmeritve strategije in prepoznavanje nekaterih ključnih izzivov za kulturo v prestolnici, a smo ob tem zaskrbljeni zaradi pomanjkanja natančnejših opredelitev o finančni podpori zastavljenim strateškim ciljem. Ta je v luči inflacijskih pritiskov in draginje, ki so nevladno kulturo v prestolnici stale dobršen del razpoložljivih mestnih sredstev, ključen za izpolnitev predstavljene strategije.

Preberite več

Raziskujemo prostorsko problematiko v statusu quo!

V mesecu aprilu smo v društvu v sklopu naših mednarodnih sodelovanj raziskovali prostorska vprašanja za neodvisne ustvarjalce in umetnike iz Slovenije, Hrvaške in Kosova. V okviru projekta Operation Nova so raziskovalke opravile 3 raziskovalna potovanja Statusa Quo, in sicer v Sloveniji, na Hrvaškem in Kosovu. Raziskovalka je v Sloveniji obiskala Koper, Maribor in Ljubljano.

Neodvisni kulturni prostori predstavljajo dragocen del tkiva lokalne skupnosti, kjer se rojevajo ideje, se preizkušajo nove oblike umetnosti in se gradijo vezi med prebivalci. Z zastavljenimi vprašanji so raziskovalke dobile kratek vpogled skozi preteklost, sedanjost in prihodnost teh prostorov, odpirajoč pogovor med umetniki, uporabniki, skupnostjo in odločevalci.

Preberite več

Sprejet nov pravilnik za dodelitev statusa v javnem interesu

V Uradnem Listu Republike Slovenije je objavljen nov Pravilnik o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladne organizacije za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

Z njegovo objavo in vstopom v veljavo se končuje dolgo prizadevanje našega društva, da se področje pridobivanja statusa v javnem interesu za organizacije, s tem pa tudi veljava in pomen status, trajno uredi. Sprejet predlog v veliki meri sledi predlogu, ki ga je na ministrstvo naslovilo naše društvo in predstavlja pomemben korak naprej pri ureditvi tega področja.

Preberite več

Redni letni občni zbor Asociacije

Asociacija
Asociacija

V preteklem tednu je v prostorih društva na Dalmatinovi potekal redni letni občni zbor našega društva, na katerem smo preverili naše delovanje, prevetrili načrte in začrtali nove smernice za uspešno leto 2024.

Na zboru smo preverili društvena poročila za prejšnje leto, razpravljali o kadrovskih vprašanjih in izzivih, se seznanili z načrti vodstva društva ter nekoliko prenovili naš statut. Z novim zagonom, prenovljeno strukturo delovanja in optimističnim delovnim zagonom se tako podajamo v izjemno pomembno kulturno leto 2024.

Preberite več