Letna tiskovna konferenca Asociacije – Nevladna kultura prepoznana, a izzivi ostajajo!

Foto: Asociacija

Na tokratni letni tiskovni konferenci Društva Asociacija na kateri vsako leto v prvem četrtletju medijem in širši javnosti predstavimo trenutno stanje v nevladni kulturi in odpremo najpomembnejše teme na področju nevladnih organizacij v kulturi, samozaposlenih v kulturi in kulture na splošno.

Na tokratni tiskovni konferenci smo poleg pregleda stanja in dosežkov društva v preteklem letu obravnavali tudi nekatere pomembne strateške dokumente, ki jih za področje kulture pripravlja resorno ministrstvo. Poleg predsednice društva Inge Remeta in člana upravnega odbora Boruta Jermana, so na tiskovni konferenci govorili še Tanja Kos iz zavoda Motovila, Matija Šturm iz Društva slovenskega animiranega filma, Špela Stare iz Društva novinarjev Slovenije in sodelavci strokovne pisarne Asociacije.

Nedopustna stagnacija sredstev – NVO v kulturi v preteklem letu

Ko gre za nevladne organizacije v polju kulture, navkljub nekaterim izboljšavam, ki smo jim bili priča v preteklem letu in napredku pri tradicionalnih prizadevanjih društva, ne moremo zaključiti, da danes lahko govorimo o sektorju, ki je okrepljen ali razvojno opolnomočen.

Pri tem, kot ugotavljamo v naši letni analizi stanja, je največja težava izrazita stagnacija sredstev namenjenih za izvedbo programov in projektov nevladnih kulturnih organizacij. Ta je posledica osiromašenih državnih in lokalnih kulturnih proračunov, ki zadnjih nekaj let večinoma ostajajo nespremenjeni. To pa v praksi v času vse dražjih stroškov produkcije in neusmiljenih inflacijskih pritiskov pomeni realno zmanjševanje razpoložljivih sredstev za nevladno umetnost. Poleg tega pa nevladne organizacije pesti nedelovanje Ministrstva za javno upravo in zastoj sredstev iz naslova njihovih razpisov.

Nujne so reforme! – Samozaposleni v kulturi v preteklem letu

Foto: Nada Žgank@Emanat

Položaj samozaposlenih v kulturi se počasi izboljšuje, a žal prepočasi, da bi lahko naslovil pereče izzive sodobnosti, ki močno načenjajo socialni položaj samostojnih ustvarjalcev, smo v letnem pregledu položaja samozaposlenih ugotovili v Asociaciji.

Nujno je, da odgovorni v prihodnjem letu pripravijo in izpeljejo nekatere reforme na področju ureditve položaja samozaposlenih, kot so administrativne razbremenitve, štipendiranje in prenova karierne dinamike, da se bodo samostojni ustvarjalci in drugi samostojni delavci v kulturi lahko spopadli z ključnimi vprašanji in izzivi, ki jih prinašata draginja in hiter razvoj sodobne družbe.

Kulturosferin regionalni podcast – Goriška

V tokratni epizodi kulturosferinega podcasta lahko prisluhnete drugemu pogovoru v seriji regionalnih podcastov, kjer smo se pogovarjali o kulturni politiki na Goriškem. Z nami so bili Janez Leban iz Zveze Mink Tolmin, Miha Kosovela iz Društva humanistov Goriške in Sendi Mango iz kolektiva in zavoda BridA. Pogovarjali smo se o možnostih za policentrični razvoj kulturne politike v Sloveniji, regionalni kulturni politiki in projektu Gorica, Evropska prestolnica kulture 2025.

Preberite več

Nacionalni program za kulturo v Javni obravnavi – Asociacija intenzivno vključena v razpravo

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je 7. februarja 2024 v javno razpravo poslalo nov temeljni strateški dokument o razvoju kulturnih politik v Sloveniji. Resolucijo o Nacionalnem programu za kulturo spremlja akcijski načrt, ki natančneje definira ključne ukrepe za njegovo izvajanje in pripadajoča finančna sredstva.

Sprva je bila javna razprava predvidena le do 11. marca a po našem pozivu in splošnem odzivu zainteresirane javnosti je bil ta rok podaljšan do 25. marca. Do takrat na ministrstvu sprejemajo komentarje o predloženih dokumentih v Asociaciji pa smo že stopili v kontakt z vsemi relevantnimi deležniki predvsem pa z predstavniki predlagatelja, Ministrstva za kulturo, s katerimi smo že opravili dva pomembna in plodovita sestanka.

Kulturosferin podcast: Strategija razvoja kulture MOL – Pogovor z Urošem Vebrom

V tokratnem kulturosferinem podcastu smo se pogovarjali z Urošem Vebrom iz zavoda Projekt Atol. Uroš je izjemen poznavalec ljubljanske in nacionalne kulturne politike, poleg tega pa se na zavodu v glavnem ukvarjajo s produkcijo intermedijskih umetnosti, ki so strani MOL edinstveno podprti. Pogovarjali smo se o delovanju zavoda, strukturi javnih sredstev za kulturo v Ljubljani in z njimi povezanim ekosistemom nevladne kulture v prestolnici.

Preberite več

DELAVNICA: Novosti vodenja evidenc delovnega časa

Ilustracija @AsjaTrost

Asociacija in CNVOS – Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, vas 16. novembra, ob 11. uri vabita na delavnico, ki se bo osredotočala na prihajajoče spremembe na področju vodenja evidenc delovnega časa.

Z 20. novembrom 2023 namreč stopi v veljavo novela Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A), ki jasneje določa, da je potrebno voditi za osebe, ki v organizaciji opravljajo delo na katerikoli pravni podlagi (torej tako za delavce kot tudi za npr. prostovoljce in študente, osebe, ki delajo na podlagi avtorske in podjemne pogodbe, a pod pogojem, da je izpolnjen kateri od elementov delovnega razmerja), različne evidence, in sicer:

Asociacija partner v evropskem projektu Operacija Nova

Društvo Asociacija bo v prihodnjem dvoletnem obdobju s partnerjema, hrvaško Operacijo Grad in kosovsko Fundacijo Lumbardhi, sodelovala v projektu OPE.N oziroma Operacija Nova: Re-imaginacija kulturnih prostorov v novem evropskem kontekstu.

Projekt združuje konzorcij treh organizacij iz treh držav JV Evrope (Hrvaške, Slovenije in Kosova), ki jih vodi močan skupni interes za reševanje vprašanj pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim akterjem, zlasti v navezavi na (javno) infrastrukturo, ki jo te organizacije uporabljajo za inkubacijo, produkcijo in posredovanje visokokakovostnih umetniških in kulturnih vsebin velikemu in raznolikemu občinstvu v različnih mestnih skupnostih.

Asociacija na NSK o infrastrukturnih potrebah NVO

Foto: Nada Žgank@Galerija Alkatraz

V društvu Asociacija že vrsto let opozarjamo, da sistematičnega urejanja prostorske problematike poklicnih NVO na področju kulture in umetnosti nismo zares deležni, položaj pri tem stagnira, v obstoječo infrastrukturo, s katero upravljajo, se le premalo vlaga, braniti je treba prostore pred izginotjem, pogosto skrajno neuspešno. Strokovna vodja in podpredsednica društva Polona Torkar se je tako v imenu Asociacije odzvala vabilu na 25. redno sejo Nacionalnega sveta za kulturo, ki se je 11. julija 2023 odvila v prostorih Ministrstva za kulturo.

Osrednja tema seje NSK je bila prihodnost kulturne infrastrukture, strokovna vodja Asociacije pa je kot ena izmed vabljenih člane NSK opozorila, da NVO v kulturi neizpodbitno dvigujejo kakovost življenja v mestih, jih delajo zanimive za obiskovalce, v njih in z njimi gradijo skupnosti, njihovi programi so doma in mednarodno pripoznani, pri nas kot v javnem interesu ter kot primerljivi s tistimi v produkciji javnih zavodov.

Projekt Culture4Health kronala konferenca v grški EPK

Foto: LDSPRO | AUDIO VISUAL PRODUCTIONS

V Elefsini je od 7. do 10. junija 2023 v okviru mednarodne konference z naslovom “Handle with cate | Kultura za družbeno blaginjo” potekala zaključna konferenca projekta CultureForHealth, ki je udeležencem na vpogled ponudila zaključno predstavitev rezultatov, dela in odnosov dvoletnega maratona tega interdisciplinarni projekta razvoja politik od spodaj navzgor, ter združila posameznike in iniciative, ki razvijajo in zagovarjajo boljše razumevanje pozitivnega vpliva kulture in umetnosti na zdravje in dobro počutje.

Konference, katere osrednji govornik je bil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, ki je zabrane naslovil z nagovorom o pomenu podpore medsektorskemu delu med zdravjem in kulturo na evropski ravni, se je v imenu društva Asociacija udeležila Polona Torkar.