Projekt Culture4Health kronala konferenca v grški EPK

Foto: LDSPRO | AUDIO VISUAL PRODUCTIONS

V Elefsini je od 7. do 10. junija 2023 v okviru mednarodne konference z naslovom “Handle with cate | Kultura za družbeno blaginjo” potekala zaključna konferenca projekta CultureForHealth, ki je udeležencem na vpogled ponudila zaključno predstavitev rezultatov, dela in odnosov dvoletnega maratona tega interdisciplinarni projekta razvoja politik od spodaj navzgor, ter združila posameznike in iniciative, ki razvijajo in zagovarjajo boljše razumevanje pozitivnega vpliva kulture in umetnosti na zdravje in dobro počutje.

Konference, katere osrednji govornik je bil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, ki je zabrane naslovil z nagovorom o pomenu podpore medsektorskemu delu med zdravjem in kulturo na evropski ravni, se je v imenu društva Asociacija udeležila Polona Torkar.

Schinas je v nagovoru izpostavil tudi nedavno sprejeti celostni pristop Evropske komisije k duševnemu zdravju in začetek izvajanja pobude za krepitev zmogljivosti na področju duševnega zdravja, s katero naj bi države članice podprli pri krepitvi zmogljivosti za pristop, ki spodbuja duševno zdravje v vseh politikah.

Nekaj utrinkov iz nagovora Margaritisa Schinasa:

“Kultura nikogar ne pusti na cedilu, saj nas potegne pokonci tudi takrat, ko ne moremo prositi za pomoč. Kultura, umetnost, izražanje, preprosto deljenje in poslušanje drug drugega so na najosnovnejši ravni sidra, ki opredeljuje naš evropski način življenja. CultureForHealth je pod vodstvom organizacije Culture Action Europe opravila pomembno delo. Tako vaš pregled znanstvene literature kot vaša politična priporočila so zelo spodbudna. (…) Zdaj je čas, da se opiramo na vse te dokaze. Zdaj je čas, da nadgradimo dobre prakse, ki smo jih razvili. Zdaj je čas za sistemske spremembe. Veliko smo se naučili, zdaj pa te izkušnje uporabimo pri delu.”

“Sodelovalne umetniške dejavnosti zmanjšujejo anksioznost in depresijo, izboljšujejo razpoloženje, omogočajo samoizražanje in opolnomočenje ter povečujejo socialno vključenost, povezanost in vključenost. V skupinskem okolju so te dejavnosti še učinkovitejše pri zmanjševanju osamljenosti kot zgolj srečanja v skupini. V vaših šestih pilotnih projektih smo videli nekaj zgovornih primerov, kako umetnost in kultura spreminjata življenja. Oglejte si na primer pilotni projekt Skupinsko petje za duševno zdravje mater, ki pomaga materam s poporodno depresijo in se izvaja v Romuniji. Ta pilotni projekt pomaga materam, da se zberejo, so ustvarjalne, so same zase in so druga drugi v oporo.”

1. junija so bili hkrati na Agori projektov predstavljeni različni evropski projekti, ki se ukvarjajo s temami oskrbe, dobrega počutja skupnosti in posameznikov, zdravja, duševnega zdravja in kulture. Na tržnici so se združili različni pogledi s področja umetnosti, dediščine, človekovih pravic, zdravja, raziskovanja, politike, aktivizma itd. ter se mešale pobude iz Grčije s podobnimi projekti, predstavljeni pa so bili tudi pilotni projekti iz projekta CultureForHealth.

Na zaključni konferenci CultureForHealth 9. junija so bila obeležena skupna prizadevanja, da bi vpliv programa CultureForHealth postal pomembno gonilo za skupno sodelovanje med kulturnim in zdravstvenim sektorjem. Program je bil osredotočen na končno predstavitev rezultatov dveletnega maratona za interdisciplinarni projekt razvoja politike od spodaj navzgor, vključno s pregledom poročila CultureForHealth, ter na predstavitev šestih pilotnih projektov, ki so pokazali ključno potrebo po sodelovanju in razumevanju med sektorji kulture ter zdravja in dobrega počutja.

Kornelia Kiss in Dr. Mafalda Damaso sta predstavili projekt, poročilo in zbornik CultureForHealth. O “naslednjih korakih” so razpravljali Andrew Greenwood, Monica Urian, Noemi Avila Valdes, Ana Casla in moderatorka Rarita Zbranca. Pilotni projekt Kulture na recept v Grčiji sta predstavila Nikos Stefanis in Margarita Alexomanolaki, izvedli pa smo tudi serijo delavnice, in sicer delavnico “Care-cities”: Strategije za izboljšanje dobrega počutja v mestih s pomočjo kulture, ki jo je moderirala Rarita Zbranca, delavnico o pogovornih točkah: Umetnost in zdravje v skupnostih z moderatorko Ingo Surgunte, delavnico o politiki in praksi: Spodbujanje politike in prakse v vaši državi, ki sta jo moderirali Mafalda Damaso in Polona Torkar, delavnico o umetnosti in zdravju: Ali moramo ustanoviti nov poklic na področju umetnosti in zdravja?, ki jo je moderirala Kornelia Kiss ter delavnico o socialnem predpisovanju z naslovom Kaj lahko umetnost stori pri socialnem predpisovanju, ki jo je moderiral Mikkel Ottow.

Konferenca CultureForHealth se je zaključila z branjem Elevsinškega manifesta, ki bo kmalu dostopen na spletni strani projekta, je pa hkrati organizacija Culture Action Europe pod naslovom “Beyond the Obvious” gostila letno konferenco članov mreže, katere članice sta tudi slovenski organizaciji Motovila in društvo Asociacija.

Projekt CultureForHealth sofinancira Evropska komisija in ga izvaja konzorcij partnerjev širom Evrope, ki ga sestavljajo Culture Action Europe, Trans Europe Halles, Osrednja Danska Regija, The Northern Dimension Partnership on Culture, Centrul Cultural Clujean, in Društvo Asociacija