Asociacija partner v evropskem projektu Operacija Nova

Društvo Asociacija bo v prihodnjem dvoletnem obdobju s partnerjema, hrvaško Operacijo Grad in kosovsko Fundacijo Lumbardhi, sodelovala v projektu OPE.N oziroma Operacija Nova: Re-imaginacija kulturnih prostorov v novem evropskem kontekstu.

Projekt združuje konzorcij treh organizacij iz treh držav JV Evrope (Hrvaške, Slovenije in Kosova), ki jih vodi močan skupni interes za reševanje vprašanj pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim akterjem, zlasti v navezavi na (javno) infrastrukturo, ki jo te organizacije uporabljajo za inkubacijo, produkcijo in posredovanje visokokakovostnih umetniških in kulturnih vsebin velikemu in raznolikemu občinstvu v različnih mestnih skupnostih.

Omenjene organizacije so še posebej primerne za to nalogo, saj so pionirske neodvisne kulturne platforme v svojih državah, ki združujejo veliko število neodvisnih kulturnih akterjev in uvajajo nove prakse pooblaščenega participativnega upravljanja kulturne infrastrukture.

Najpomembnejša ambicija projekta je postaviti temelje za boljši prehod k bolj prilagojenemu podpornemu sistemu za neodvisne kulturne prostore ter poglobiti odnose umetnikov in kulturnih delavcev z lokalnimi skupnostmi in odločevalci. Z združevanjem množice akterjev z namenom spodbujanja ustvarjanja novega znanja ter novih umetniških in kulturnih praks želimo spodbuditi sistemsko preobrazbo s svežimi pogledi in prizadevanjem za inovacije.

Partnerji bodo organiziral raziskovalna potovanja, da bi preučili status quo, inovacijskih vozlišča, rezidenčne programe, raziskavo ter izvedli več srečanj z lokalnimi deležniki. Rezultati teh dejavnosti, ki bodo povezale skupnosti, odločevalce, strokovnjake različnih področij, raziskovalce in umetnike po JV in celi Evropi, bodo predstavitve v projektu nastalih umetniških del, dokumenta o politiki novih modelov kulturne infrastrukture in mednarodna konferenca na temo.

Projekt OPE.N sofinancira Evropska unija v okviru mehanizma Ustvarjalna Evropa.

Deli