REG.Lab: V Beogradu smo se udeležili zaključne konference: Crossing the Line — Collaborative Perspectives on the Future of Culture

Foto: Kooperativa – Regional Platform for Culture

Od 22. do 24. februarja 2024 je v Beogradu potekala zaključna konferenca “PRESTOP ČRTE — SODELOVALNE PERSPEKTIVE O PRIHODNOSTI KULTURE” (“CROSSING THE LINE — COLLABORATIVE PERSPECTIVES ON THE FUTURE OF CULTURE”). Na konferenci, na kateri smo sodelovali tudi v Asociaciji smo se poglobili v to, kako lahko neodvisna scena v regiji izzove, premisli in preoblikuje svoja omrežja in sodelovanja, da bi se soočila z negotovimi razmerami in neizrečenimi izzivi, ki so oblikovali zadnja tri desetletja.

Zbrali smo se različni udeleženci s področja umetnosti, kulture in civilne družbe, ki smo preučili uspehe in pomanjkljivosti obstoječih sistemov v kulturi ter ustvarili alternativne ideje in strategije sodelovanja za prihodnost kulture. Konferenca je zaključek in hkrati zaznamuje vrhunec triletnega skupnega projekta “Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as Drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.Lab), ki ga sofinancira EU.

Preberite več

REG.Lab: Najavljamo zaključno konferenco Crossing the Line — Collaborative Perspectives on the Future of Culture

Z veseljem naznanjamo in objavljamo tematski okvir za prihajajočo konferenco “PRESTOP ČRTE — SODELOVALNE PERSPEKTIVE O PRIHODNOSTI KULTURE” (“CROSSING THE LINE — COLLABORATIVE PERSPECTIVES ON THE FUTURE OF CULTURE”). V Beogradu (Srbija) se bomo od 22.-24. februarja 2024 poglobili v to, kako lahko neodvisna scena v regiji izzove, premisli in preoblikuje svoja omrežja in sodelovanja, da bi se soočila z negotovimi razmerami in neizrečenimi izzivi, ki so oblikovali zadnja tri desetletja. Program predstavlja korak pri odpravljanju namišljenih meja in prečkanje omejitev, ki pogosto ovirajo smiseln dialog in učinkovito sodelovanje znotraj kulturnega ekosistema. V treh dneh se bodo zbrali različni udeleženci s področja umetnosti, kulture in civilne družbe, ki bodo preučili uspehe in pomanjkljivosti obstoječih sistemov v kulturi ter ustvarili alternativne ideje in strategije sodelovanja za prihodnost kulture.

Konferenca je zaključek in hkrati zaznamuje vrhunec triletnega skupnega projekta “Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as Drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.Lab)” (Regionalni laboratorij: novi kulturni prostori in omrežja kot gonila inovativnega in trajnostnega razvoja regionalnega sodelovanja od spodaj navzgor (REG.Lab)), ki ga sofinancira Evropska unija prek programa »Instrument for Pre-accession Assistance (IPA II)« (Instrument za predpristopno pomoč). Skozi ta projekt smo zagotovili dinamično platformo za sodelovanje, eksperimentiranje, medsebojno izmenjavo in soustvarjanje med organizacijami znotraj neodvisne kulturne scene jugovzhodne Evrope. Projekt je izvajal konzorcij partnerskih organizacij iz šestih držav jugovzhodne Evrope, ki ga vodi Kooperativa – Regional Platform for Culture, poleg projektnih partnerjev: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenia), NKSS Association (Srbija), Jadro Association (Seeverna Makedonija), Operation City (Hrvaška), and OKC Abrašević (Bosna in Hercegovina).

Projekt bomo sklenili z izmenjavo idej in soustvarjanju prihodnosti. Skupaj bomo raziskovali nove poti, ustvarjali povezave in navdihovali drug drugega. Vabljeni v našo družbo, da skupaj ustvarimo nepozabno izkušnjo in odpremo vrata novim priložnostim.

Program konference najdete na povezavi tu.

REG.Lab: Prijave na tehnični delavnici Zvok in Svetloba odprte!

Operacija Grad ustvarjalce iz jugovzhodne Evrope vabi k prijavam na regionalni delavnici tehnične produkcije Svetloba in zvok v umetnosti in kulturi, ki bo od 26. do 30. septembra 2023 potekala v zagrebškem centru za neodvisno kulturo in mlade Pogon. Na delavnico se lahko prijavijo posameznice_ki iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije in, Slovenije, ki delujejo na področju neodvisne kulture.

Program brezplačne delavnice, ki predvideva kritje potnih stroškov, stroškov nastanitve in prehrane, je namenjen posameznikom in posameznicam, ki želijo potešiti zanimanje za področje tehnične izvedbe prireditev ali nekoliko okrepiti čisto osnovna znanja s področja oblikovanja zvoka oz. svetlobe. Toda, pozor!

Preberite več

Pred nami drugi cikel mentorstva na Balkanu

Asociacija je s Kooperativo – Regionalno platformo za kulturo 19. aprila v Ljubljani gostila dvanajst mentorjev in mentorirancev iz jugovzhodne Evrope, ki bodo razvijali znanja v drugem ciklu mentorskega programa projekta “REG.LAB”.

Preko javnega poziva so projektni partnerji izbrali šest mentorirancev, ki bodo z izbranimi mentorji, izkušenimi kulturnimi delavci, umetniki in programskimi vodjami, v naslednjih sedmih mesecih skozi strukturiran program peer-to-peer učenja v obliki individualnih srečanj naslavljali konkretne potrebe neodvisne kulture na Balkanu skozi medsebojno izmenjavo izkušenj, veščin in strokovnega znanja.

Preberite več

Poziv k prijavam v drugi cikel mentorskega programa

Vir: Kooperativa

Vabimo vas, da se prijavite na mentorski program, s katerim boste razširili svoje znanje in spretnosti, potrebne za uspešno izvajanje mednarodnih kulturnih programov (digitalna orodja, vključevanje občinstva, tehnična produkcija, inovativni modeli upravljanja, izpopolnjeno mednarodno načrtovanje programa itd.).

Mentorski program se osredotoča na odnos med mentorjem in mentorirancem, ki zajema veščine in strokovno znanje, ki so jih številni umetniki, kulturni delavci in programski vodje v naših mrežah in platformah pridobili z dolgoletno prakso. Program združuje logiko medsebojne izmenjave izkušenj in veščin s strokovnim znanjem ter zagotavlja sedem mesecev neprekinjene podpore in mentorstva izkušenih mentorjev iz jugovzhodne Evrope.

Preberite več

Ustvarjalci po pandemiji od slabega k hujšemu

Konzorcij organizacij, ki izvaja projekt REG.Lab in katerega del je Asociacija, je v sredo, 28. decembra 2022, gostil spletno predstavitev raziskave “Od slabega k hujšemu II: Neodvisna kultura tri leta v pandemiji.” Osrednji namen raziskave, ki jo je v imenu konzorcija v sodelovanju Centra za empirične kulturne študije Jugovzhodne Evrope izvajala Kooperativa, regionalna platforma za kulturo, je bil raziskati in analizirati posledice, ki jih je pandemija novega koronavirusa povzročila neodvisnemu kulturnemu sektorju v JV Evropi.

Četudi se raziskava ni osredotočala na posledice pandemije v Sloveniji, so rezultati raziskave povedni. Zaradi hude socialne in gospodarske krize, ki izhaja iz pandemije, se je neodvisni kulturni sektor znašel v posebni, njemu lastni krizi, ki sta jo zaznamovala destabilizacija ter upadanje podpore javnosti in deležnikov, vse to pa je povzročilo še nadaljnje poslabšanje delovnih pogojev v sektorju.

Preberite več

Ali/ali? Kulturne mreže, vsekakor!

foto:Anibar@Either/Or:CultureNetworks

Društvo Asociacija nadaljuje prizadevanja, da bi s strokovnim znanjem, izkušnjami in podporo prispevala svoj del k ustanovitvi in oplemenitvi mrež nevladnih organizacij, ki v polju kulture delujejo na Kosovu. Po udeležbi na konferenci in terenskem izletu, ki ga je za predstavnike kosovskega nevladnega sektorja v pred meseci v imenu društva pripravila predsednica Inga Remeta, smo se 3. in 4. novembra udeležili konference Either/or: Culture networks.

Konference, na kateri so se udeleženci še globje potopili v participativne modele upravljanja javnih kulturnih sredstev in infrastrukture, pri čemer so središčno mesto zavzele sodelovalno osnovane platforme za neodvisno kulturo in mreže, tudi kot pomemben del javno-zasebnih partnerstev, se je udeležila podpredsednica in strokovna vodja društva Polona Torkar.

Preberite več

Inovativni modeli upravljanja: brez neodvisne kulture ne bo šlo

Foto: Kooperativa@Poletna šola na Ohridu

Poletna šola ‘Liquid Frameworks, Solid Institutions – building participation from the bottom up.’, ki je v okviru projekta REG.Lab potekala v soorganizaciji regionalne platforme za kulturo Kooperativa, Operacije Grad in Zveze Jadro, je med 19. in 23. septembrom na Ohridu v okviru bogatega programa zagrizla v temo inovativnih modelov upravljanja in emancipatorne institucionalne preobrazbe. V imenu društva Asociacija se je šole udeležila predsednica Inga Remeta, ki je v okviru programa šole delila izkušnje iz področja zagovorništva participativnega upravljanja.

Program šole je udeležencem ponudil raznovrstne delavnice, predavanja, predstavitve, plenarna zasedanja, razprave, bralne skupine in delovne skupine, ki so se osredotočale na predstavitve in premišljevanje različnih možnostmi krepitve zmogljivosti organizacij civilne družbe v jugovzhodni Evropi v okviru procesov razvijanja in zagovarništva inovativnih modelov civilno-javnega partnerstva, participativnega upravljanja, aktivnega državljanstva in emancipatorne institucionalne preobrazbe.

Preberite več

Javna izjava o kulturnem sodelovanju na Balkanu

Kooperativa – regionalna platforma za kulturo, katere članica je tudi Asociacija, je na podlagi sklepov ministrskega srečanja s platformami Zahodnega Balkana za kulturo, raziskave in inovacije ter izobraževanje in usposabljanje, ki je potekalo 27. in 28. junija v Tirani, objavila poziv odločevalcem držav Balkana in EU k ponovnem razmisleku o okvirjih za kulturno sodelovanje v regiji.

Celotno izjavo preberite spodaj.

Preberite več

Priročnik “Kako graditi mreže in zakaj?” dostopen tudi na spletu

Vir: Kooperativa

Regionalna platforma Kooperativa, ki je namenjena povezovanju nevladnih kulturnih organizacij na področju Jugovzhodne Evrope, je junija izdala priročnik “Kako graditi mreže in zakaj?”. Gre za prvo v seriji treh, publikacij, ki bodo nastale v okviru evropskega projekta REG.Lab. Urednica publikacije, ki jo je angažirala Asociacija, partnerica v projektu, je Tjaša Pureber.

Priročnik, ki izhaja in je pregled raznolikih razumevanj mreženja v sodobnih post-jugoslovanskih in evropskih kulturnih okolij, je v empirično raziskavo vključil osemnajst članic mreže Kooperative. Do publikacije, ki jo je Kooperativa založila v fizični obliki, lahko zdaj dostopate tudi preko spletne strani Kooperative.