REG.Lab: Prijave na tehnični delavnici Zvok in Svetloba odprte!

Operacija Grad ustvarjalce iz jugovzhodne Evrope vabi k prijavam na regionalni delavnici tehnične produkcije Svetloba in zvok v umetnosti in kulturi, ki bo od 26. do 30. septembra 2023 potekala v zagrebškem centru za neodvisno kulturo in mlade Pogon. Na delavnico se lahko prijavijo posameznice_ki iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije in, Slovenije, ki delujejo na področju neodvisne kulture.

Program brezplačne delavnice, ki predvideva kritje potnih stroškov, stroškov nastanitve in prehrane, je namenjen posameznikom in posameznicam, ki želijo potešiti zanimanje za področje tehnične izvedbe prireditev ali nekoliko okrepiti čisto osnovna znanja s področja oblikovanja zvoka oz. svetlobe. Toda, pozor!

Prijavite se lahko le na eno od delavnic, torej Zvok ali Svetloba, saj bosta obe delavnici v prostorih Pogona potekali istočasno. Dnevni program bo ponudil kratek teoretični okvir, ki bo močno osrediščen na pridobivanje “hands-on” izkušenj, organizatorji pa bodo udeleženkam_cem omogočili tudi zakulisni vpogled v druge neodvisne kulturne prostore v Zagrebu. Ob koncu delavnic bodo udeleženci prejeli potrdilo o udeležbi in pridobljenem znanju.

Število udeležencev programa omejeno.

DATUMI DELAVNIC

Prihod: 26. september 2023
Delovni dnevi: 27. – 29. september 2023, od približno 9.30 do 18.00 (končni program bo poslan vnaprej)
Odhod: 30. september 2023

LOKACIJA

Pogon – Zagrebški center za neodvisno kulturo in mladino
Trnjanska struga 34, Zagreb
Hrvaška

KAKO SE PRIJAVITI?

Za prijavo na regionalno delavnico o tehnični produkciji do 25. junija 2023 izpolnite ta Googlov obrazec.

Z morebitnimi vprašanji o javnem razpisu in posamični delavnici se lahko obrnete na valentina@operacijagrad.net.

Prijavitelji bodo o rezultatih izbora obveščeni do 7. julija.

Več informacij pa na tej povezavi.

Delavnica zvočnega oblikovanja

Cilj delavnice je udeležence seznaniti z osnovami dela z zvokom ter jim posredovati praktično znanje, s katerim bodo lahko sami izvajali osnovne vrste dela in morda še več. Skozi teoretično predavanje in praktični del bodo udeleženci imeli priložnost spoznati osnove ozvočevanja instrumentov, mešanja, povezovanja opreme, teorije zvoka ipd.

Filip Pacak, mentor

Filip kot oblikovalec zvoka na področju glasbe deluje že več kot 10 let. Po diplomi iz avdio produkcije (Inštitut SAE) je začel delati v znanem hrvaškem lokalu Močvara, kjer je imel priložnost sodelovati z najbolj cenjenimi imeni v poslu, kar ga je pripeljalo do dela po celotni Hrvaški, in sicer je delal za različne skupine, festivale in koncerte. S številnimi skupinami je v okviru evropskih turnej dobil priložnost, da se temeljito seznani z zakonitostmi glasnosti ter zvočnimi inštalacijami. V procesu učenja na festivalih in nastopih mu je uspelo razviti spretnosti na področju nastavitev luči, programiranja in tudi montaže. V teh letih je sodeloval na več kot 800 koncertih in postavil več kot 100 odrov, razstav, instalacij in gledaliških predstav. Zbral je različne izkušnje in vodil številne delavnice s poudarkom na nastavitvah in oblikovanju zvoka. Je mentor in učitelj v Pogonovem izobraževalnem programu “Pogon Incubator,” ki je prilagojen potrebam neodvisne kulturne scene.

Delavnica oblikovanja zvoka

Cilj delavnice je, da udeleženci osvojijo osnovne teoretične koncepte oblikovanja svetlobe, da bodo s pridobljenim znanjem lažje krmarili po praktičnem delu delavnice, ki se nanaša na postavitev in oblikovanje svetlobe. Delavnica je namenjena vsem, ki se želijo naučiti osnov oblikovanja odrske svetlobe. Udeleženci se bodo lahko skozi predavanja in praktično delo naučili, kako namestiti, programirati in upravljati razsvetljavo.

Andrija Santro, mentor

Andrija ni tiste vrste lučni tehnika, ki reče, “ali mi lahko daš več sprednje svetlobe”. Je umetnik. V zadnjih petih letih je eden najbolj bookiranih samostojnih umetnikov na hrvaški glasbeni sceni. Od leta 2010 osvetljuje koncerte, festivale, gledališke predstave, uprizoritvene umetnosti in razstave. Njegova absolutna posebnost pa je klubska dejavnost s težkimi referencami, kot so Dimensions Festival, Momento Demento, Terraneo, Seasplash Festival, Goulash Disko, Freemental in številni drugi. Leta 2008 je diplomiral na Šoli uporabnih umetnosti in oblikovanja v Zagrebu, istega leta pa se je vključil v AKC Medika, nekdanji skvot, ki mu je dal močno DIY etiko in neverjeten občutek za reševanje problemov v nemogočih razmerah. Dejstvo, da je tudi glasbenik, ki je nastopal s skupinami Bamwise, I-tal Jam, Pridjevi in Digitron Soundsystem, mu daje odličen občutek za glasbo. To je vrlina, ki je strogo tehničnim strokovnjakom običajno primanjkuje. Poleg tega Andrija deli svoje znanje in je v preteklosti vodil več delavnic v različnih izobraževalnih programih ter v okviru Pogonovega programa Inkubator za krepitev zmogljivosti mladih in mladih tehnikov na področju neodvisne kulture.

Program je del projekta “REG.LAB”, ki ga koordinira platforma Kooperativa in združuje mreže in kulturne centre iz šestih držav nekdanje jugoslovanske regije. Projekt izvaja konzorcij, ki ga sestavljajo partnerji iz šestih držav JV Evrope. Konzorcij vodi Kooperativa – Regionalna platforma za kulturo, vanj pa so vključene še organizacije Anibar s Kosova, NKSS iz Srbije, Združenje Jadro iz Severne Makedonije, Operacija grad iz Hrvaške, OKC Abrašević iz BiH in Društvo Asociacija iz Slovenije.

Deli