E-posvetovanje: Kulturni evro

Foto: @Glej
Foto: @Glej

Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo tako imenovani Zakon o kulturnem evru, ki v veliki meri opredeljuje investicije v kulturno infrastrukturo.

Predlagani zakon, s polnim imenom Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi po posameznih letih in področjih določa, kako bodo potekale investicije v letih od 2020 do 2026.

Preberite več

E-posvetovanje: Standardi za specialne knjižnice

Nedavno je ministrstvo za kulturo v javno obravnavo poslalo dokument Strokovni standardi za specialne knjižnice. Tudi na področju nevladnih organizacij s področja kulture delujejo specialne knjižnice oziroma vznikajo različne iniciative, ki bi lahko vzpostavile specialne knjižnice.

Ker je pomembno, da so tovrstni dokumenti usklajeni tudi z nevladnih sektorjem in s samozaposlenimi v kulturi smo se v Asociaciji odločili oblikovati elektronsko posvetovanje v katerem vas pozivamo, da nam posredujete vaša stališča, pripombe in komentarje na dokument, tako da bomo lahko oblikovali kar najboljši zaključni odziv.

Preberite več

Izzivi kulture in umetnosti v lokalnih skupnostih

Prvi dan v oktobru se je odvila Šola za župane, na kateri je civilna družba skušala odpreti tematike, za katere si želimo, da bi bile prepoznane s strani bodočih županov in vključene v projekcije razvoja lokalnih okolji.

Šola za župane je plod sodelovanja regijskih stičišč za NVO in se je odvila v vseh regijskih centrih po Sloveniji. V različnih krajih so se dotaknili različnih vsebinskih vprašanj, kot so kultura, prostor, sociala in podobno, Asociacija pa je bila povabljena, da predstavi stanje, pričakovanja in priložnosti glede nevladnega sektorja v kulturi.

Preberite več

Sedma sila: Asociacija v medijih (september)

Foto: Nada Žgank@Bunker
Foto: Nada Žgank@Bunker

Septembra je v medijih na področju kulturne politike odmevalo predvsem imenovanje novega ministra za kulturo, konferenca Asociacije o prihajajoči evropski prestolnici kulture ter tožbe nevladnikov proti ministrstvu za kulturo zaradi programskega razpisa.  

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate izbor medijskih prispevkov, ki omenjajo tudi stališča Asociacije.

Preberite več