Srečanje kulturnikov s predsednikom vlade

V četrtek, 15. februarja, je kulturnike sprejel predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar. Šlo je za sestanek, ki smo ga kulturniki od premiera zahtevali v skupni poslanici, ki ga je podpisala vrsta združenj, organizacij in posameznikov, ki skupaj predstavljajo več kot 85% vseh, ki se ukvarjamo s kulturo.

V njej smo zahtevali umik dveh ključnih spornih dokumentov Ministrstva za kulturo – osnutek novele krovnega zakona v kulturi (ZUJIK) in predlog Nacionalnega programa za kulturo (NPK), ali pa odstop ministra za kulturo, če do tega ne pride.

Preberite več

Protestno pismo intermedijskih ustvarjalcev

Vse štiri programsko financirane nevladne organizacije s področja intermedijskih umetnosti so na ministra za kulturo naslovile skupno protestno pismo, v katerem ga opozarjajo na krivice programskega razpisa za NVO, ki so še posebej prizadele finančno najšibkejše umetnostno področje.

V nadaljevanju pismo (med podpisniki so tudi nekateri člani Asociacije) objavljamo v celoti.

Preberite več

Pismo podpore napadenima umetnicama

Foto@Galerija Kapelica
Foto@Galerija Kapelica

V Asociaciji, mreži samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij v kulturi, z zaskrbljenostjo opazujemo niz napadov na svobodno izražanje ustvarjalk in ustvarjalcev, ki smo jim priča v zadnjih mesecih.

Ena najbolj prepoznavnih dramatičark Simona Semenič je zaradi svojega umetniškega performansa s slovensko zastavo podvržena sovražnemu govoru, pritlehnim napadom in celo kazenski ovadbi. Enako se dogaja eni najbolj prepoznavnih intermedijskih umetnic v mednarodnem prostoru in pri nas Maji Smrekar. Njuna dela so deležna zasmehovanja, pokroviteljstva, nerazumevanja.

Preberite več

Čestitke vsem kulturnicam in kulturnikom

Drage kolegice in kolegi, v zadnjih tednih je naš skupen boj za boljše pogoje ustvarjanja in delovanja na neodvisni sceni ponovno privihral iz getoiziranega polja, v katerega bi nas radi potisnili odločevalci.

S skupnimi močmi smo dokazali ne le da v nemogočih pogojih produciramo izjemne kvalitativne presežke, temveč tudi to, da v imenu entuziazma in iskrene želje po ustvarjanju ne mislimo žrtvovati naše socialne eksistence ter profesionalnih pogojev delovanja.

Preberite več