Servis: Cenzus ob polovičnem delavniku

Foto: @LokalPatriot
Foto: @LokalPatriot

Status samozaposlenega v kulturi dopušča, da je posameznik delno zaposlen in delno samozaposlen v kulturi.

V tem primeru se pojavlja vprašanje, kako je z obračunavanjem cenzusa, in ali se višina slednjega spremeni, oziroma kateri prihodki se v tem primeru vštevajo v izračun, ali posameznik presega cenzus.

Preberite več

Ne pozabite na civilno družbo!

V razvitih demokracijah je civilna družba običajno aktivno vključena v procese spreminjanja in sprejemanja zakonodaje. Civilna družba je tista, ki je na terenu, in ki pozna težave deležnikov ter ima s tega vidika tudi dobre predloge za skupnostne rešitve.

Zato so se civilno družbene organizacije iz različnih sektorjev, med njimi tudi Asociacija, povezale v kampanji, ki ob nastajanju koalicije osvešča o pomenu vključevanja civilne družbe v procese sprejemanja zakonodaje.

Preberite več

Kulturna premišljevanja: Tomaž Zaniuk

Kulturna politika je redko deležna kolumnističnih odzivov, zato reden prostor za premišljevanje aktualnega dogajanja na področju kulturne politike ponujamo znotraj Asociacijinega glasila Kulturosfera.

Komentar politične situacije in kaj lahko pričakujemo v posameznih koalicijskih kalkulacijah na področju kulture, je tokrat osvetlil Tomaž Zaniuk, avtor, kolumnist, nekdanji odgovorni urednik in direktor Radia Študent.

Preberite več

Sedma sila: Asociacija v medijih (julij)

Foto: Nada Žgank@Alkatraz
Foto: Nada Žgank@Alkatraz

Če ste zamudili julijske prispevke, ki prek dela Asociacije naslavljajo odprta vprašanja kulturne politike na polju neodvisne kulture, brez skrbi, saj smo vam pripravili povzetek ključnega dogajanja.

Začetek julija je Asociacija v okviru kampanje Čas je za kulturo in umetnost sopodpisala javno pismo nastajajoči koaliciji o pomenu kulture v družbi. V posebnem tematskem članku je predstavljeno tudi Asociacijino stališče glede urejanja statusa samozaposlenih v kulturi.

Preberite več

Iščemo ministra/ico za kulturo!

Ob trenutnem sestavljanju vlade in koalicijske pogodbe pričakujemo, da bo slovenska politika usmerjena v dobrobit ljudi, v procese oblikovanja odločitev pa bomo vključene tudi organizacije civilne družbe.

S tem namenom vas vabimo na novinarsko konferenco, kjer bomo predstavili ključne programske prioritete, za katere menimo, da morajo biti vključene v koalicijsko pogodbo in s tem tudi, kaj pričakujemo od ministric in ministrov v novi vladi.

Preberite več