Mednarodne aktivnosti in skupščina Kooperative

V društvu Asociacija poleg aktivnosti na nacionalnem in lokalnem nivoju redno spremljamo in izvajamo dejavnosti tudi na mednarodnem področju. Nedavno smo se aktivno vključili v evropske volitve, zagovarjali smo podvojitev proračuna za program Ustvarjalna Evropa, prav tako pa smo aktivni na področju Zahodnega Balkana, saj smo tudi člani mreže Kooperativa.

Predstavniki organizacij, članic regionalne platforme za kulturo Kooperativa, so se med 28. in 30. junijem 2019 srečali na skupščini strateškega načrtovanja razvoja platforme v Prizrenu na Kosovu. Skupščine se je udeležilo kar veliko število članic, med njimi tudi člana upravnega odbora društva Asociacija Dušan Dovč (SCCA Ljubljana) in Nataša Zavolovšek (Exodos).

E-posvetovanje: Spremembe in dopolnitve ZMed

E-posvetovanje: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih

Ministrstvo za kulturo je konec junija v javno razpravo odposlalo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih, s katerim se naj bi medijsko zakonodajo prilagodilo času in dejanskemu stanju na področju medijev. Med izdajatelji medijskih vsebin vpisanih v razvid medijev pri MK pa so tudi številne nevladne organizacije, nenazadnje je tudi društvo Asociacija izdajatelj elektronskega glasila Kulturosfera.

Medijska zakonodaja je za nevladne organizacije in posameznike na področju kulture pomembna tudi zaradi razpisnih določil o nujni medijski odmevnosti in odzivih. Ker je zato nujno, da je usklajena z vsemi deležniki področja, se nameravamo v javno razpravo o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih vključiti tudi v Asociaciji kot vsebinski mreži nevladnih organizacij s področja kulture. Da bi prišli do čim širšega nabora kvalitetnih predlogov za izboljšanje predlaganega besedila in sprememb medijske zakonodaje, pa vas vabimo k sodelovanju v elektronskem posvetovanju.

Dobre prakse NVO: Svetlobna gverila

V avgustovskem podcastu Kulturosfere odpiramo vprašanje kulturnega turizma v kontekstu nevladniških programov in festivalov. Pred mikrofon smo povabili kustosnijo Festivala Svetlobna gverila Katerino Mirović.

V Kulturosferinih podcastih sicer vsak mesec obravnavamo eno izmed širših tem, s katerimi se ukvarjajo nevladniki, in znotraj katere prepoznavamo primere dobre prakse, ki so vzor ostalim inštitucijam, tako javnim kot nevladnim. V nadaljevanju objavljamo povzetke podcasta, ki mu lahko v celoti prisluhnete na povezavi ob začetku prispevka.

Dobre prakse NVO: Kulturna diplomacija

Nevladne organizacije v kulturi že leta navkljub pomanjkanju strukturne podpore preboju v tujino tam iščejo številne priložnosti in posledično trasirajo pot kulturni diplomaciji, ki je v zadnjem času postala pomembna strateška pozicija Evropske unije in posledično tudi Slovenije. Zato je pomembno, da razumemo terenske izkušnje nevladnikov, saj so le te lahko pomembne za pripravljanje in implementacijo ustreznih strategij na tem področju.

Pogovarjali smo se z direktorico Zavoda Exodos Ljubljana Natašo Zavolovšek, ki ima veliko izkušenj predvsem z iskanjem povezav in kulturnih izmenjav z Azijo in Afriko. V nadaljevanju objavljamo povzetke podcasta, ki mu lahko v celoti prisluhnete na povezavi ob začetku prispevka.

Servis: Komunikacija z državnimi organi

Društvo Photon - foto Katja Goljat
Društvo Photon – foto Katja Goljat

Predstavniki nevladnih organizacij in posamezniki s področja umetnosti in kulturi se pogosto srečajo z dilemo, kako pravilno komunicirati z državnimi organi. Poslovanje organov državne uprave, organov samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblasti, ki ureja njihova razmerja do uporabnikov storitev ter poslovanje med različnimi organi in poslovanje znotraj organov, je določeno z Uredbo o upravnem poslovanju.

Sedanja temeljna pravila dolžnega poslovanja organov je na podlagi Zakona o splošnem upravnem postopku, Zakona o državni upravi in Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih sprejela prejšnja Vlada RS in so stopila v veljavo 17. aprila 2018, z njimi postavljeni standardi poslovanja s strankami pa so, kot pravijo, temelj moderne uprave, ki v ospredje postavlja uporabnika.

Kulturna premišljevanja: dr. Bogomir Kovač

Univerza v Ljubljani prvi teden julija že peto leto zapored zadiha v ritmih Poletne šole menedžmenta v kulturi. Letošnja pretresa pozitivne in negativne plati kreativnih industrij. Asociacija je ena izmed številnih partnerjev šole.

Za pisanje tokratne kolumne, ki osvetljuje prvo petletko šole, smo prosili njenega vodjo programa red. prof. dr. Bogomirja Kovača.

Preberite več

Z NPK redefinicija javnega interesa v kulturi

Foto: Bunker - Nada Žgank
Foto: Bunker – Nada Žgank

Delovna skupina za trajni dialog z nevladnimi organizacijami v kulturi se je v četrtek, 13. 6. 2019, sestala na četrti seji na Ministrstvu za kulturo in sklenila, da se bo na podlagi gradiva za pripravo Nacionalnega programa za kulturo 2020-2027, najprej spopadla z vprašanjem oziroma definicijo javnega interesa v kulturi.

Člani so obravnavali vprašanja javnega interesa (prenovo ZUJIK, krepitev kapacitet SZK in NVO v kulturi, enakopravne pogoje za vsa umetnostna področja), regionalizacije oz. decentralizacije (regijski kulturni centri, mreža NVO, spodbujanje civilnega dialoga pri sooblikovanju lokalnih kulturnih politik …), definiranja kvalitete umetniške produkcije (odnos med poklicnimi in ljubiteljskimi NVO, …), financiranja (mehanizmi financiranja na lokalni, regionalni in nacionalni ravni), dostopnosti in inkluzivnosti ter spolne uravnoteženosti v kulturi in umeščanja NVO v mednarodni prostor (kulturno diplomacijo).

Asociacija na delavnicah soustvarjanja NPK 2020-2027

Ministrstvo za kulturo je v minulem mesecu v okviru priprav Nacionalnega programa za kulturo za obdobje 2020-2027 pod vodstvom ekipe moderatorjev projekta Inovativen.si na Ministrstvu za javno upravo izvedlo vrsto delavnic, katerih so se udeležili tudi predstavniki Asociacije.

Na prvi delavnici 7. junija so se iskanju novih oblik sodelovanja med javnimi zavodi, nevladnimi organizacijami, samostojnimi ustvarjalci v kulturi in zasebnim sektorjem posvetili zaposleni na Ministrstvu za kulturo, v sredo 19. junija pa so se s to temo spopadli še predstavniki najširšega kroga zainteresiranih javnosti. V četrtek, 20. junija, je delavnica na temo digitalizacije potekala v Layerjevi hiši v Kranju, v petek, 21. junija, pa na temo decentralizacije v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.