Dobre prakse NVO: Kralji ulice

V novembrskem podcastu se posvečamo prepletanju socialnega dela, vključevanja targetiranih skupin in kulture ter umetnosti. Med primere dobre prakse tokrat uvrščamo Društvo Kralji ulice, ki že leta razvijajo presežne metodologije vključevanja brezdomnih oseb v družbo, tudi s pomočjo kulture in umetnosti.

Za Kulturosferin podcast smo se pogovarjali s strokovno sodelavko Kraljev ulic Hano Košan.

Kulturna premišljevanja: Pomen vsebinskih mrež

Asociacija je konec septembra zaključila z izvajanjem štiriletnega projekta vodenja vsebinske mreže na področju kulture, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za javno upravo. Njena prihodnost visi v zraku, ker je zaradi spremembe v zakonodaji financiranje vsebinskih mrež prešlo na resorna ministrstva, ministrstvo za kulturo pa novega razpisa ni objavilo.

Kaj vse je v tem času dosegla Asociacija in zakaj je financiranje vsebinskih mrež pomembno, je v tokratni kolumni premišljevala nekdanja strokovna vodja Asociacije Tjaša Pureber.

Nadaljevanje dialoga z MOL

Mestna občina Ljubljana z nevladnim sektorjem in samozaposlenimi v kulturi vodi strukturiran dialog preko delovne skupine, v kateri delujejo tudi predstavniki Asociacije.

Skupina se je v letu 2019 sestala trikrat in sicer v marcu, juliju in oktobru, glavne tematike pa so bile predvsem priprave na kandidaturo MOL za Evropsko prestolnico kulture, pisanje novega lokalnega programa za kulturo MOL in pa oblikovanje programskega razpisa za prihajajoče novo obdobje.

Preberite več

Scena ne sme plačevati za napake ministrstva

V Asociaciji, vsebinski mreži nevladnih organizacij na področju kulture smo 4. novembra 2019 organizirali novinarsko konferenco, ki je bila posvečena dogajanju glede programskega razpisa ministrstva za kulturo za obdobje 2018 – 2021.

Nedavno sta bili namreč po dolgotrajnem postopku v sofinanciranje naknadno sprejeti dve organizaciji in sicer Zavod Maska in Zavod Emanat, kmalu za tem pa so vsi uspešni prijavitelji s področja uprizoritvene umetnosti prejeli poziv za predložitev programov v letu 2020, ob katerem so prejeli tudi informacijo, da bodo v prihodnjem letu dobili približno deset odstotkov nižjo vrednost kot do sedaj, oziroma skoraj dvajset odstotkov manj glede na rebalans v letu 2019. Na konferenci smo poudarili, da je tovrstno znižanje nesprejemljivo.

Preberite več

Servis: samozaposleni in spletna prodaja

Foto: Nada Žgank @Bunker

Samozaposleni v kulturi izvajajo kulturno umetniške aktivnosti za katere so prejeli status, ob tem pa velikokrat ni jasno ali lahko svoje produkte tudi tržijo, toliko večja postane zmeda, v kolikor govorimo o prodaji na svetovnem spletu.

V tokratnem servisu bomo naslovili vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z vzpostavitvijo spletne trgovine v razmerju do statusa in izpostavili nekaj splošnih zakonodajnih smernic, ki jih je potrebno upoštevati pri tovrstnem trženju in prodajanju.

Preberite več

Asociacija v Državnem zboru za višji proračun

Asociacija se je v oktobru udeležila seje Odbora za kulturo v Državnem zboru, poleg tega pa tudi seje Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport v Državnem svetu. Obakrat smo predstavili skupno javno pismo več kot tridesetih krovnih organizacij na področju kulture, kjer se zavzemamo za sprejetje razvojnega proračuna za kulturo za prihodnji dve leti.

Proračun za kulturo, ki je bil poslan v parlamentarno proceduro, za leto 2020 namreč beleži zgolj rahlo zvišanje, v letu 2021 pa celo padec v višini šestih milijonov, kar nasprotuje vsem koalicijskih zavezam in kulturo pušča stagnirati na obrobju permanentnega kriznega diskurza.

Preberite več

Vabilo: Novinarska konferenca – Kaj pa odgovornost?

Vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo potekala 4. novembra 2019 ob 11.00 uri (Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, sejna soba v šestem nadstropju), na kateri bo društvo Asociacija, vsebinska mreža nevladnih organizacij na področju kulture, predstavila zadnje dogajanje glede programskega razpisa ministrstva za kulturo za obdobje 2018 – 2021.

Kot kaže trenutno, obstaja namreč resna bojazen, da bo ministrstvo za kulturo breme svoj napak preložilo na nevladne organizacije, kar ni sprejemljivo.

Servis: Organizacija javne prireditve

Foto: Nada Žgank @ tx_rx

Samozaposleni v kulturi se nemalokrat znajdejo na različnih odrih zavoljo predstavitve svoje kulturno umetniške produkcije, pogosto pa so tudi sami organizatorji javnih dogodkov.

V tokratnem servisnem prispevku bomo predstavili nekaj osnovnih zakonskih določil glede organizacije in izvedbe javnih prireditev.

Preberite več

Razpisne priložnosti (oktober 2019)

Foto@Aksioma

V vsaki številki Kulturosfere zberemo nekaj ključnih razpisnih priložnosti, prek katerih lahko nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi pridete do novih virov financiranja.

V oktobrski številki smo se osredotočili tako na domače kot tuje razpise, predvsem na področju filma in rezidenc.