Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije – 2. val

Z drugo razglasitvijo epidemije so se številne ustvarjalke in ustvarjalci ter nevladne organizacije na področju kulture znašli v stiski. Z ustavitvijo javnega življenja mnoge obveznosti ostajajo, med tem ko so ustaljeni načini izpolnjevanja le-teh onemogočeni ali zelo oteženi. Za lažje obvladanje kriznih razmer in informiranje o razvoju dogodkov bomo na tej povezavi objavljali odgovore na pogosta vprašanja.

Preberite več

Javno pismo: Metelkova mora ostati nevladniška

Foto@ŠKUC

Ministrstvo za kulturo je v času razglasitve epidemije uporabnike prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani, brez predhodnih pogovorov in enostransko, pozvalo k prekinitvi najemnih pogodb in izpraznitvi prostorov. Takšno ravnanje ocenjujemo v času epidemije kot povsem nesprejemljivo, zares pa tovrsten avtoritaren pristop ni sprejemljiv nikoli.

Na dogajanje smo se odzvali z javnim pismom, ki ga lahko v celoti preberete v nadaljevanju.

Preberite več

Rabimo ukrepe in ne spremembe pravilnika

Ministrstvo za kulturo je nedavno v javno razpravo poslalo Pravilnik o strokovnih komisijah, ki se je spreminjal pred manj kot dvemi leti, ko je doživel nekaj pozitivnih sprememb.

Tokratni predlogi grejo žal v popolnoma napačno smer, zato smo ministra pozvali k umiku predloga iz javne razprave.

Asociacija v Državnem zboru za izboljšanje PKP 5

Asociacija je bila vabljena na dva odbora v Državnem zboru, na katerih se je obravnavalo PKP 5. Devetega oktobra je potekal Odbor za kulturo, tri dni kasneje pa še matični Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na obeh odborih smo predstavili najbolj ključne poudarke našega odziva na Predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP). Izpostavili smo pomanjkanje konkretnejših ukrepov za področje kulture, prav tako smo se zavzeli za številne izboljšave temeljnega mesečnega dohodka.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci No.8

VIDEOPOSVETOVALNICA: Koronavirus in ustvarjalci št. 8

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom.15. oktobra je bil v Državnem zboru sprejet peti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI bomo obrazložili v novi jesenski video posvetovalnici, ki bo v sredo, 21. oktobra, ob 17:00.Ob tem vas pozivamo, da nam vnaprej pišete vprašanja na info@asociacija.si. V video odgovorih bomo naslovili vsa vprašanja na temo PKP 5, ki bodo prispela v nabiralnik do 12. ure v torek 20.10.2020.TERMIN: V sredo 21. oktober, s pričetkom ob 17:00.POVEZAVA: Video bo objavljen na Facebook Asociaciji (https://www.facebook.com/drustvoasociacija/).PREDAVATELJ: Jure Novak je avtor, režiser in performer. S (kulturnimi) politikami se ukvarja vsaj že desetletje, med drugim kot kolumnist, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev, član komisij in dialoških skupin na Ministrstvu za kulturo in v okviru društva Asociacija.Vabljeni!Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Objavil/a Društvo Asociacija dne Sreda, 21. oktober 2020

15. oktobra je bil v Državnem zboru sprejet peti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI bomo obrazložili v  novi jesenski video posvetovalnici, ki bo v sredo, 21. oktobra, ob 17:00.

PKP 5 potreben nadgradnje

Stanje z virusom COVID-19 se pri nas ponovno slabša, kar pomeni, da bo spet med bolj prizadetimi področji tudi kultura, na kar v Asociaciji opozarjamo že več mesecev. Vlada je pripravila tako imenovani peti protikoronski paket pomoči, ki sicer vključuje nekaj ukrepov, koristnih tudi za področje kulture, a je zakon kot tak potrebno dopolniti.

Predvsem smo predlagali izboljšave glede temeljnega dohodka za samozaposlene, ki je v trenutni obliki diskriminatoren, ponovno pa smo se zavzeli tudi za posebne ukrepe na področju kulture.

Preberite več

Asociacija na seji Komisije za kulturo

V začetku septembra je bila sklicana 26. seja Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport v Državnem svetu, na katero je bila vabljena tudi Asociacija.

V imenu Asociacije se je seje udeležila predsednica Inga Remeta, ki je predstavila stališča društva glede rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020.

Preberite več

Ekonomska stroka o proračunu za kulturo

Foto: @Asociacija

V času, ko je parlament obravnaval vladni predlog rebalansa proračuna 2020, je Asociacija, da bi pridobili še strokovni pogled glede krčenja proračuna za kulturo, organizirala posvet s strokovnjaki s področja ekonomije.

Prvega septembra smo na okrogli mizi z naslovom Rebalans proračuna in ukrepi za kulturo spregovorili z dr. Markom Jakličem, profesorjem z Ekonomske fakultete UL, dr. Bogomirjem Kovačem, profesorjem z Ekonomske fakultete UL, in dr. Andrejem Srakarjem, docentom na Ekonomski fakulteti UL ter strokovnjakom s področja kulturne ekonomike. Dogodek je povezovala Tjaša Pureber, poznavalka kulturnih politik.