Raziskave – Kulturosferin podcast: Anketa o vplivu COVID-19 na obiskovanje kulturnih dogodkov

Po več kot pol leta popolnega zaprtja javnih kulturnih dogodkov se dogajajo prva sproščanja, a pod pogoji, ki tudi v največjih dvoranah dovoljujejo največ deset obiskovalcev.

Zato je anketa o vplivu COVID-19 na obiskovalce kulturnih prireditev, ki je bila izvedena po lanskem prvem valu epidemije, še vedno izjemno aktualna. V drugi epizodi tretje sezone Kulturosferinega podcasta se je Tjaša Pureber o ugotovitvah pogovarjala s soavtorjema raziskave Rokom Avbarjem (Kino Šiška) in Barbaro Poček (Gledališče Glej).

Preberite več

Iz prve vrste: Priključi se!

V Asociaciji že nekaj let vsak mesec v Kulturosferi predstavljamo naše številne članice in člane. Z njimi se pogovarjamo o delu, pa tudi aktualnih kulturnih politikah na neodvisni sceni. V tem času se je nabralo ogromno pogovorov, zamisli, idej in nasvetov. Predvsem pa zbirka pogovorov kaže širino in znanje, ki jo imamo kot vsebinska mreža nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.

Ta mesec vas vabimo na izlet v preteklost, izbrali smo namreč nekaj iskrivih misli naših članic in članov. In seveda – vabljeni, da postanete del naše kulturniške družine. Skupaj smo močnejši.

Preberite več

Javno pismo: Ostanimo v družbi najboljših!

Nekaj izmed podpisnikov.

Več kot 40 krovnih združenj, ki skupaj zastopamo več kot sto tisoč kulturnic in kulturnikov ter več kot tisoč organizacij, na vlado naslavlja skupen apel. Naša zahteva je preprosta: smo proti napovedanim proračunskim rezom v kulturo in za več vlaganj, ki nas bodo ohranila v družbi najboljših.

Svoj podpis lahko pošljete na zasebno sporočilo na FB strani Asociacije ali na info@asociacija.si. Seznam podpisnikov bomo dopolnjevali na dnevni bazi. Dobrodošli ste tako posameznice_ki kot organizacije in združenja. Čas je, da se za kulturo in umetnost borimo skupaj!

Preberite več

Predlogi Asociacije za drugi paket pomoči

V Društvu Asociacija smo skupaj s številnimi krovnimi združenji v kulturi ob sprejemanju prvega zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID19 opozorili na možnosti za njegovo izboljšanje, da bi bil v realnosti bolj uporaben tako za državne organe kot za posameznike.

Ker številne rešitve iz zakona izpuščajo najbolj ranljiv del ustvarjalcev, smo pripravili drugi sveženj predlogov, za katere upamo, da bodo upoštevani pri oblikovanju novega paketa proti korona pomoči. Dokument smo posredovali vladi in ministrstvu za kulturo.

Kulturna premišljevanja: Rok Vevar

K pisanju tokratne kolumne smo povabili predsednika dialoške skupine za trajnostni dialog s samozaposlenimi na Ministrstvu za kulturo Roka Vevarja.

Skupina je z delom predčasno zaključila zaradi odstopa vlade, v upanju, da njihovo delo ne bo ponovno romalo v predale, pa objavljamo daljši delovni dokument z naborom predlogov za reševanje statusa samozaposlenih v kulturi, ki so jih pripravili v času svojega mandata.

Kulturna premišljevanja: Uršula Cetinski

Foto: Tina Ramujkić

Nacionalni svet za kulturo je kot najvišje posvetovalno telo za področje kulturnih politik imenovano v državnem zboru. Tudi v novem mandatu ga bo vodila Uršula Cetinski.

V decembrski številki Kulturosfere smo jo prosili za komentar dosedanjega dela sveta ter oris izzivov, ki kulturnike čakajo v prihajajočem mandatu.

Preberite več

Leto 2020 mora postati leto preboja!

V društvu Asociacija smo kot vsebinska mreža nevladnih organizacij na področju kulture na novinarski konferenci v sredo 12. junija predstavili zadnje dogajanje na področju nevladnega sektorja in neodvisne kulture. V zadnjem mesecu smo na Ministrstvo za kulturo RS naslovili štiri dopise, glede katerih pa nismo prejeli nobenih konkretnih pojasnil.

Na tiskovni konferenci z naslovom »2020 – leto preboja ali nadaljevanje stagnacije za nevladno kulturo« so svoj pogled na aktualne razmere, neodzivnost in neukrepanje  Ministrstva za kulturo RS predstavili Inga Remeta, predsednica društva Asociacija, Ema Kugler, umetnica, samozaposlena v kulturi (uspešna tožba zoper MK), in Uroš Veber, producent, Zavod Atol, sopodpisnik javnega poziva producentov intermedijske umetnosti.

Kulturna premišljevanja: Barbara Pregelj

Vse več področji na polju sodobne umetnosti in kulture pripravlja bele knjige s popisom stanja in predlogi za napredek področja. Izjemno pommebno delo so opravili prevajalci, lektorji in tolmači, ki so nedavno v javnost lansirali Belo knjigo o prevajanju 2018.

Dokument ime še večjo težo, ker se je pri njegovi pripravi združila praktično vsa stroka s tega področja. Zato smo k pisanju tokratne kolumne ob izidu bele knjige povabili Barbaro Pregelj iz Društva slovenskih književnih prevajalcev, enega izmed društev, ki je sodelovalo pri pripravi dokumenta.