Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 92 | Januar 2024

Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo

Odziv Asociacije ob odpiranju ZUJIK: Kje je reforma?

Ob koncu javne razprave o predlogu Zakona o dopolnitvi Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (v nadaljevanju ZUJIK-H), ki je bil 21. decembra 2023 objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kulturo, smo v Društvu Asociacija pripravili vsebinski odziv. V njem pozdravljamo namero in napore ministrstva, da trajneje uredi socialne in delavske pravice samozaposlenih v kulturi, a opozarjamo, da izolirani in finančno nepodprti ukrepi tega ne bodo storili, še več, povzročijo lahko več škode kot koristi. Poleg tega snovalcem zakona predlagamo nov člen, ki bi administrativno razbremenil sektor kulture.

Preberi več

• Medijska reforma: Asociacija za korenitejše spremembe!

V Društvu Asociacija sicer pozdravljamo namero prenove medijske zakonodaje in s tem tudi novega zakona o medijih, ki je ga je pristojno ministrstvo decembra poslalo v javno obravnavo, a predlagan je zakon prešibak in brez zob. Zakon za spremembe ne predvideva ustrezne podlage v finančnih sredstev, ne naslovi težav nevladnih medijev in ne rešuje problematike samostojnih novinarjev.

• Začenjamo delo na projektu Operation Nova

25. in 26. januarja je v prostorih Asociacije v Ljubljani potekalo prvo delovno srečanje partnerjev projekta Operation Nova: Re-Imagining Cultural Spaces in a New European Context, ki ga sofinancira Evropska Unija. V sklopu projekta bomo raziskali problematiko prostorkse krize na neodvisne ustvarjalce in umentikom iz sodelujočih držav, Slovenije, Hrvaške in Kosova, ponudili nove priložnosti za čezmejno ustvarjanje.

Preberi več
  • Višje dnevno nadomestilo za čas bolezni je nujno za zagotovitev osnovnih socialnih pravic samozaposlenih

V društvu nadaljujemo naše napore, da bi področje socialnih pravic samozaposlenih v kulturi temeljito in celostno uredili in okrepili. Zato smo tudi letos še pred podanim vladni predlogom pozvali pristojne k ustrezni ureditvi področja tega področja in dvigu višine omenjenega nadomestila.

Preberi več
  • SERVIS: Nov obvezni zdravstveni prispevek!

S 1. januarjem 2024 se je začel uporabljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T), ki je bil 19. julija 2023 objavljen v Uradnem listu številka 78/2023. Tako se od začetka letošnjega leta vsem zavezancem obračuna obvezni prispevek za zdravstveno zavarovanje (OPZ), ki je določen v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov.

Preberi več
  • SERVIS: Spremembe pri obračunavanju civilnopravnih pogodb (npr. avtorske pogodbe, podjemne pogodbe)

Decembra 2023 so bile sprejete in stopile v veljavo spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ena od pomembnih novosti je obračunavanje prispevkov od dohodkov, ki jih organizacije posameznikom izplačujejo na podlagi civilnopravnih pogodb kot so podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, pogodbe o občasnem delu upokojencev in druge.

Preberi več
  • Davek na dobiček pravnih oseb se zvišuje

Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki je bil objavljen v uradnem listu decembra 2023 med drugim določa vire za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi. Med drugim za naslednjih pet let povečuje davek na dobiček pravvnih oseb na 22 odstotkov. Višji davek bo treba plačati šele leta 2025 na podlagi rezultatov (dobička) doseženega v poslovanju leta 2024.

Preberi več
  • Davčni administrativni roki morajo biti poenoteni

Letos so na področju poročanja o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo do določene višine, predvidene spremembe.Izplačevalci morajo za leto 2023 prvič poročati o izplačilih navedenih dohodkov v posebni tabeli, kjer se poroča izplačilo dohodkov navedenih v posebni tabeli.

Servis

Mnenja

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si

Projekt »Kulturosfera: Kultura, regijsko in razvojno«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.