Začenjamo delo na projektu Operation Nova

25. in 26. januarja je v prostorih Asociacije v Ljubljani potekalo prvo delovno srečanje partnerjev projekta Operation Nova: Re-Imagining Cultural Spaces in a New European Context, ki ga sofinancira Evropska Unija. V sklopu projekta bomo raziskali problematiko prostorkse krize na neodvisne ustvarjalce in umentikom iz sodelujočih držav, Slovenije, Hrvaške in Kosova, ponudili nove priložnosti za čezmejno ustvarjanje.

Projekt združuje konzorcij treh organizacij iz treh držav v jugovzhodni Evropi (Hrvaška, Slovenija, Kosovo), ki jih zanima reševanje težav pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim ustvarjalcem, še posebej v zvezi z javno infrastrukturo, ki jo te organizacije uporabljajo za razvijanje, produciranje in posredovanje visokokakovostnih umetniških in kulturnih vsebin široki in raznoliki javnosti v različnih urbanih skupnostih. To je za vse vključene organizacije še posebej pomembno, saj so pionirske neodvisne kulturne platforme v svojih državah, znane po združevanju velikega števila neodvisnih kulturnih ustvarjalcev ter vzpostavljanju novih praks participativnega upravljanja kulturne infrastrukture.

Najpomembnejša ambicija našega projekta je postaviti temelje za izboljšanje prehoda k bolj prilagojenemu podpornemu sistemu za neodvisne kulturne prostore ter poglobiti odnose med umetniki in kulturnimi delavci ter lokalnimi skupnostmi in odločevalci. Z zbiranjem raznolike skupine akterjev z namenom spodbujanja ustvarjanja novega znanja ter novih umetniških in kulturnih praks želimo spodbuditi sistemsko transformacijo skozi sveže perspektive in prizadevanje za inovacije.

Partnerji bodo organizirali: 3 raziskovalna potovanja Statusa Quo, 9 inovativnih vozlišč, 3 dolgotrajne rezidence, raziskavo z ocenjenimi 300+ odgovori in 30+ sestankov z lokalnimi deležniki. Ob koncu projekta pa bomo organizirali številne predstave ter razstave umetniških del, ustvarili politični dokument o novih modelih kulturne infrastrukture in promocijsko mednarodna konferenca.

Udeleženci teh dejavnosti bodo vključevali 12 rezidentov, 3 raziskovalce statusa quo, 6+ facilitatorjev, število udeležencev iz vseh ciljnih skupin, ki sodelujejo v dejavnostih, pa je ocenjeno na več kot 400 ljudi.

Deli