Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 40 | September 2019

Foto: Foto@ŠKUC

Izpostavljamo


Zakon o medijih potrebuje popravke

Ob zaključku javne razprave o novem Zakonu o medijih v Asociaciji opozarjamo, da so v njem potrebni popravki predvsem na polju nevladnih organizacij, ki izdajajo medije, ter na polju kritike. Čeprav se strinjamo z osnovnimi izhodišči glede pravic javnosti, menimo, da niso ustrezno opredelili t.i. tretjega medijskega stebra, ki je znotraj evropskih politik razvit in prisoten. Gre predvsem za nepridobitne medije, ki pogosto pokrivajo polje umetnosti in kulture.

Preberi več

Novosti


 • Delavnica o povezovanju kulture in gospodarstva

  Kaj pridobijo podjetja, če svoje resurse usmerijo v kulturo ter jo vključijo v razvijanje strategij za doseganje svojih ciljev? Vabljeni na delavnico Asociacije v Novi Gorici.

  Preberi več
 • Delavnica Asociacije o zagovorništvu v kulturi

  Če želimo doseči spremembe v kulturni politiki, je pomembno, da stanovska društva in NVO razvijejo tudi veščine zagovorništva. Vabljeni na brezplačno delavnico!

  Preberi več
 • Prostori za NVO so nujni - predvsem produkcijski

  Na Festivalu Mladi levi smo sodelovali na okrogli mizi o prostorih za nevladnike. Potrebni so predvsem ateljeji ter ureditev prostorov za sodobni ples.

  Preberi več
 • Servis za kulturne politike za občine in javne zavode

  Asociacija že vrsto let razvija zagovorništvo na polju kulturne politike. Primarno pomagamo NVO, za nasvet pa se na nas lahko obrnejo tudi občine in javni zavodi.

  Preberi več

Servis


 • Kako se upokojujejo samozaposleni kulturniki?

  Vsi nasveti, ki jih potrebujete, če ste tik pred upokojitvijo.

  Preberi več
 • Odnosi samozaposlenih in kolektivnih organizacij

  ABC varovanja avtorskih pravic.

  Preberi več
 • Ste samozaposleni z birokratsko težavo?

  Uporabite Asociacijin brezplačni servis za ustvarjalce

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Tadej Meserko

  "Okrepljena kritika lahko koristi kulturi (in seveda družbi kot taki) na različnih nivojih, prepuščena sama sebi in tokovom kapitala pa degradacija kritike zares pripomore tudi k razkroju pomena kulture." Strokovni vodja Asociacije Tadej Meserko v kolumni o kritiki.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: TAM-TAM Inštitut

  "Po spremembi občinskih odlokov o plakatiranju tudi mestni plakat pade v tržni primež, kar posledično velikokrat pomeni cenovno nedostopnost do plakatnih mest prav za tiste, ki jim je v osnovi namenjen," opozarja Tomaž Drozg iz članice Asociacije TAM-TAM Inštituta.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Poligon - kreativni center // septembrski podcast

  “Evropska komisija vidi kreativne hube kot pomembne točke razvoja kreativnega sektorja in kot sogovornika pri oblikovanju vseh politik razvoja kreativnih industrij," pravi Luka Piškorič iz Poligona. V tokratnem podcastu smo v središče postavili kreativne industrije.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si