Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 37 | Februar 2019

Foto: Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo


Vabilo: Leto 2020 - preboj ali stagnacija?

Iz rebalansa proračuna je izpadlo celotno področje intermedijske umetnosti, evalvacije in reforme razpisnih mehanizmov ni od nikoder, ministrstvo in vlado pa je nujno opomniti na koalicijsko zavezo, da mora leta 2020 priti do podvojitve sredstev za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi. Asociacija je na ministrstvo za kulturo v zadnjem mesecu na te teme naslovila tri dopise, glede katerih ni prejela konkretnih pojasnil. Vabljeni na novinarsko konferenco, ki bo potekala v sredo, 12. junija, ob 11h na Dalmatinovi 4.

Preberi več

Novosti


 • Brez vsebinskih mrež ni napredka NVO sektorja

  Prizadevanje za sofinanciranje evropskih projektov, razpisi za zaposlovanje, boljša zakonodaja. To je le nekaj dosežkov vsebinskih mrež. Zakaj rabimo podporo?

  Preberi več
 • Vabilo na Poletno šolo kulturnega menedžmenta

  Ne pozabite se prijaviti na Poletno šolo kulturnega menedžmenta, ki bo na Ekonomski fakulteti potekala med 1. in 5. julijem. Kot partner pri njej ponovno sodeluje tudi Asociacija.

  Preberi več
 • Delavnica: avtorske pravice za ustvarjalce in ustvarjalke

  Vabljeni na brezplačno delavnico o osnovah avtorskega prava s perspektive samozaposlenih ustvarjalcev. Vodila jo bo priznana odvetnica Urša Chitrakar.

  Preberi več
 • Skupina za samozaposlene o podvojitvi sredstev za delo

  Na drugi seji dialoške skupine za samozaposlene na ministrstvu za kulturo so obravnavali stališče Asociacije o podvojitvi sredstev za delovanje samozaposenih v kulturi.

  Preberi več

Servis


 • Tudi samozaposleni starši morajo na bolniško

  Kakšne pravice vam pripadajo, če vam zboli otrok?

  Preberi več
 • Kot novopečeni samozaposleni starši imate pravice

  Izognite se zmedi okoli socialnih transferjev.

  Preberi več
 • Pravica do popravka pri medijskih objavah

  Kakšne so vaše pravice v medijih in kdaj zahtevati popravek?

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Barbara Pregelj

  Prevajalci, tolmači in lektorji so se združili in pripravili Belo knjigo o prevajanju 2018, ki je zvest popis stanja na terenu ter potencialnih možnosti izboljšav. Zato smo k pisanju tokratne kolumne povabili Barbaro Pregelj iz Društva slovenskih književnih prevajalcev.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Muzeum

  "Naše delo v NVO je zaradi kakovosti in kontinuitete že kulturna dediščina in želim si, da bi iz nenehne marginalizacije prešli v primerne pogoje za delo," pogoje na polju neodvisne umetnosti ocenjujejo v zavodu Muzeum, ki jih predstavljamo med članicami Asociacije.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Skuštrane in bradati // junijski podcast

  "V Mariboru po grobih ocenah deluje okoli 100 glasbenih skupin in solo izvajalcev, a je med njimi zgolj 20 do 30 odstotkov žensk." Tanja Cvitko, Festival Skuštrane in Bradati, ki si prizadeva za večjo enakost spolov v glasbi. Prisluhnite junijskemu podcastu.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si