DELAVNICA: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita 6. decembra ob 16. uri na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom.

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu RS za kulturo, predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.

Ker je postopek pridobivanja statusa za marsikoga zapleten, so v Društvu Asociacija oblikovali delavnico, na kateri vam pomagajo pri prijavi za status, poleg tega pa vas informirajo o nekaterih pomembnejših prednostih in slabostih statusa. Delavnico so umestili v serijo brezplačnih delavnic in predavanj, namenjenih mladim na začetku profesionalne ustvarjalne poti, s katerimi DobraVaga razširja svoje podporne dejavnosti in želi ponuditi uporabne veščine in znanja, ki so pomembna za delo in gradnjo kariere na področju kulture.

Delavnica je namenjena predvsem tistim, ki statusa samozaposlenega v kulturi nimajo in obenem razmišljajo o njem kot o potencialni karierni možnosti. Na delavnici se boste seznanili tako s konkretnimi administrativnimi in formalnimi postopki, ki vas čakajo, če se odločite za status samozaposlenega v kulturi, kot tudi o ostalih vidikih, ki vam bodo v pomoč pri presoji glede tega, če je status samozaposlenega v kulturi primeren za vas in vašo lastno vizijo karierne prihodnosti.

Na delavnici se bomo dotaknili problematik, kot so:
– pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi;
– pridobitev in podaljšanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost;
– kako učinkovito napisati prijavo, da bo ta prepričala strokovno komisijo na ministrstvu za kulturo;
– kriteriji za posamezne poklice;
– formalne in administrativne zadolžitve, ki jih mora opravljati samozaposleni v kulturi.

Delavnica bo potekala 6. decembra, s pričetkom ob 16.00. Predvideno trajanje delavnice je tri ure in bo potekala v živo.

TERMIN: Sreda, 6. december 2023, 16.00–19.00
KRAJ: Galerija DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, 1000 Ljubljana.
PRIJAVA: Obvezne predhodne prijave na ema.kobal@dobravaga.si do zapolnitve mest.
PREDAVATELJ: Delavnico bo vodil Miha Satler, ki deluje na področjih umetnosti, kulturne produkcije in zagovorništva ter je v Asociaciji kot strokovni sodelavec zadolžen med drugim tudi za razreševanje pravno-formalnih in administrativnih težav samozaposlenih v kulturi v okviru servisa za samostojne ustvarjalce društva.

Vstop prost.

Deli