Prisluhnite: Kulturosferina podcasta

V tokratni ediciji Kulturosfere objavljamo dva Kulturosferina podcasta, ki so vselej namenjeni osveščanju na različne teme, aktualne za neodvisno kulturo. V prvem lahko še enkrat prisluhnete dr. Katey Warran, raziskovalki na WHO Sodelovalnem centru za umetnost in zdravje, ki deluje v sklopu Univerzitetnega kolidža v Londonu, v drugem pa dr. Mafaldi Dâmaso, ki prihaja iz oddelka za umetnostne in kulturne študije Erasmus šole za zgodovino, kulturo in komunikacijo, ki je del rotterdamske Univerze Erasmus.

Podcasta sta bila posneta v okviru spletnega seminarja Kultura za zdravje in dobro počutje – strokovni vodnik za izvajalce, ki se je odvil 22. junija 2023, in je hkrati zaključni dogodek projekta CultureForHealth in je bil namenjen strokovnjakom iz kulturnega, socialnega in zdravstvenega sektorja. V okviru spletnega seminarja so se obiskovalci lahko seznanili z zbornikom trajnostnih kulturnih rešitev za dobro počutje in zdravje, ki je nastal v okviru projekta, ter je namenjen vsem, ki želijo oblikovati, izboljšati ali razširiti učinkovite kulturne intervencije na tem presečnem polju.

V prvem junijskem podcastu lahko prisluhnite dr. Katey Warran, ki že leta deluje kot raziskovalka na področju vpliva kulture na zdravje in dobro počutje. Predstavila je delo raziskovalnega centra, v okviru katerega je zaposlena in mdr. predstavila zemljevid politik, ki se osredotočajo na presečna polja kulture in zdravja.

Skozi besede dr. Warran se lahko seznanite tudi z raziskavo INgredients iN ArTs in hEalth (INNATE) o aktivnih sestavinah dejavnosti umetnosti in zdravja, z ugotovitvami zbornega poročila raziskav Arts and Population Health: summary report (2023) ter spoznate izsledke vrste drugih raziskav in uporabnih orodij. Prisluhnite na tej povezavi.

V drugem junijskem podcastu pa spregovori dr. Mafalda Dâmaso, ki je glavna urednica strokovnega zbornika Culture for Health and Well-being Compendium: A Guide for Practitioners.

Skozi njene besede se boste na kratko seznanili s povzetkom zbornika ter navodili za njegovo rabo, predstavila pa je tudi vseh šest pilotnih projektov projekta CultureForHealth, med katerimi je tudi tisti, ki smo ga izvajali v društvu Asociacija. Zbornih hkrati odgovarja, zakaj pričeti projekt in razvijati prakse na presečnem področju med kulturo in zdravje, kje poiskati navdih in dobre prakse, ponuja izbor dognanj ter vsebuje tudi različne povezave do raziskav in orodij, ki vam lahko pri snovanju lastnih pomagajo. Podcastu lahko prisluhnete na tej povezavi.

Do zbirke izsledkov raziskav, pilotnih projektov in drugih vsebin, ustvarjenih v sklopu projekta CultureForHelath, lahko dostopate na tej povezavi.

Kulturosferin podcast podpira Ministrstvo za kulturo. Prispevek je nastal ob spletni konferenci, ki je del projekta CultureForHealth. Projekt CultureForHealth sofinancira Evropska komisija in ga izvaja konzorcij partnerjev širom Evrope, ki ga sestavljajo Culture Action Europe, Trans Europe Halles, Osrednja Danska Regija, The Northern Dimension Partnership on Culture, Centrul Cultural Clujean, in Društvo Asociacija