20 let za zdravo neodvisno kulturo

Foto: Matjaž Rušt

Minuli četrtek je bil za društvo poseben dan, saj smo obeležili 20 let uradnega delovanja Asociacije ter hkrati v sklopu obletnice gostili v Ljubljani konferenco o učinkih kulture in umetnosti na zdravje in dobro počutje v sklopu projekta CultureForHealth, na kateri so spregovorili mnogi domači in tuji strokovnjaki, kulturni delavci in delavke ter predstavniki javnih institucij. 

Po zaključku konference, ki je potekala v prostorih stavbe Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, smo nadaljevali druženje v Veliki dvorani Dijaškega doma Tabor, kjer smo se ob nagovorih državnih in lokalnih predstavnikov ter predstavnic skupaj z člani, članicami ter ostalimi povabljenimi podružili in nazdravili na pretekle zmage ter prihajajoče izzive neodvisne kulture. 

V uvodnem delu konference, kjer smo se posvetili učinkom, ki jih imata kultura in umetnost na zdravje in dobro počutje, sta navzoče nagovorila mag. Marko Rusjan, državni sekretar Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ter, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, ki že vrsto let raziskuje vplive umetnosti na zdravje v polju medicine. V uvodnem sklopu pa smo gostili tudi Kornelio Kiss, direktorico projektov in operacij Culture Action Europe, ki je predstavila projekt CultureForHealth ter poročilo, ki je nastalo v konzorciju s parterji v projektu, ki ga izvaja Culture Action Europe skupaj s partnerji Trans Europe Halles, Region Midtjylland, Centrul Cultural Clujean, Northern Dimension Partnership on Culture – NDPC in nami.

Konferenca je bila razdeljena na dva vsebinska sklopa. V prvem, v moderaciji Urške Jež, raziskovalke društva Asociacija pri projektu CultureForHealth, članice upravnega odbora društva Asociacija ter predsednici upravnega odbora društva Mesto žensk, so se predstavili mnogoteri nacionalni projekti, ki delujejo na presečišču kulture in zdravja. Saška Rakef, prim. Igor M. Ravnik in izr. prof. dr. Katarina Kompan Erzar so nam predstavili projekt B-AIR, pilotni projekt, osnovan na celostni obravnavi in razvoju v vseh starostnih obdobjih človeka preko zvoka in zvočnih zapisov. Živa Jurančič je predstavila projekt Film v bolnice, ki ga izvaja pod okriljem Kinodvora, ter pozitivnih učinkih, ki jih ima uvajanje kuriranih avdiovizualnih pretočnih platform v zdravstvene institucije. Sledili so predstavniki društva Slišanje glasov Maja Dekleva Lapajne, Bojan Dekleva in Gregor Kamnikar, ki so predstavili projekt, osnovan na vplivih zvoka za uporabnike storitev služb za duševno zdravje. Kot zadnjo prakso iz domačega okolja pa sta predstavili Damjana Mustar iz Mestne knjižnice Kranj in Vida Globočnik iz Doma upokojencev Kranj, kjer izvajajo projekt Modro brati in kramljati, bralna srečanja za starejše, ki krepijo zdravje in socialne večine osebam v jeseni svojega življenja. Ob koncu prvega dela sta navzoče naslovila o pomembnosti in vključevanju predstavljenih praks, tako v zdravstvu kot v kulturi, mag. Nataša Bucik, sekretarka za kulturno-umetnostno vzgojo na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, ter dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja za posebne programe na Javnem skladu za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

V drugem delu konference smo dali glas in prostor dobrim praksam iz tujine. Ob moderatorici drugega dela Poloni Torkar, vodji strokovne pisarne društva Asociacija in podpredsednici upravnega odbora društva, so se zvrstile predstavitve kar treh projektov, ki so imeli pozitivne učinke na zdravje z implementacijo kulturnih vsebin. Dr. Jill K. Sonke, direktorica raziskav pri Centru za umetnost v medicine Univerze na Floridi ter direktorica nacionalnih raziskav in učinkov One Nation/One Project, je predstavila nacionalno iniciativo Umetnost in dobro počutje v ZDA, ki se izvaja pod imenom One Nation/One Project. Sledila je gostja dr. Noemi Avila Valdes, profesorica na Univerzi Complutense v Madridu, ki je navzočim predstavila različne vloge inštitutov za javno zdravje pri programih kulture in zdravja. Preko spleta pa sta se nam tudi pridružili v zadnjem delu dr. Katey Warran in Pilar Letrondo iz WHO Sodelovalnega centra za umetnost in zdravje in Univerzitetnega kolidža v Londonu, ki sta predstavili raziskavo in strategijo, ki jo ima umetnost pri vplivih na zdravje in dobro počutje. Zaključek drugega dela sta povzela v refleksiji slišanega dr. Zalka Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Davor Buinjac, višji svetovalec na Oddelku za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Druženje po končani konferenci se je prav hitro preselilo v Veliko dvorano Dijaškega doma Tabor, kjer smo v večernih urah pričeli z obeležitvijo 20 let formalnega delovanja društva. 

V uvodnih nagovorih je dr. Asta Vrečko, Ministrica za kulturo Republike, izpostavila pomembnost dialoga predvsem v času, v katerem nas čaka veliko izzivov in preprek za razvoj kulturnega področja, kjer izkušnje, strokovnost ter znanje društva nedvomno pomembno prispevajo k razvoju nevladnega sektorja. Mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana, je v svojem govoru poudarila pomembnost mrež, kot je Asociacija, ter vključenost in pripravljenost vseh v kvalitetne in dolgoročne dialoge, ki kreirajo lokalno kulturno usmeritev in razvoj. Praznovanja obletnice se je udeležil tudi Jure Trbič, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Republike Slovenije, kateri je v nagovoru pozdravil razvoj društva v strokovno, profesionalno zagovorniško organizacijo, ki povezuje tako lokalne kot mednarodne deležnike za ustvarjanje boljšega položaja neodvisne kulture in vseh, ki delujejo v njem.  

Ob takšnem jubileju pa seveda nismo morali mimo vseh, ki so na tej poti pomagali in oblikovali Asociacijo v to, kar je danes. Poleg refleksij in zahval preteklih predsednikov in predsednic – Emil Hrvatin, predsednik Asociacije (2003 – 2009), Jurij Krpan, predsednik Asociacije (2009 – 2012), doc. dr. Andrej Srakar, predsednik Asociacije (2012 – 2016), Jadranka Plut, predsednica Asociacije (2016 – 2018), Inga Remeta, predsednica Asociacije (2018 – danes) – so na oder stopili tudi predstavniki in predstavnice domačih in mednarodnih mrež v katere je društvo vključeno, med drugimi Kornelia Kiss, direktorica projektov in operacij Culture Action Europe, Goran Forbici, direktor CNVOS, Ulrike Kuner, predsednica mreže EAIPA, Tihana Pupovac, koordinatorica Kooperative, regionalne platforme za kulturo. 

Kot se spodobi, je bila tudi ta obeležitev kulturno obarvana z nastopi Nine Dragičević, Ansambla Narobov (M. Lapajne Dekleva, A. Marinič), Natriletno kolobarjenje s praho (J. Novak, U. Buh) ter večernega dela pod taktirko Čunfe, ki je goste ob domači pogostitvi Klemna Koširja zabaval dolgo v večer.

Deli