Ustavimo spolno nasilje v kulturi

Ministrstvo za kulturo je pripravilo nacionalno raziskavo na temo spolnega nadlegovanja in spolnega nasilja na področju dela v kulturi, ki so jo pripravili skupaj z strokovnjaki, strokovnjakinjami in nevladnimi organizacijami, ki se aktivno ukvarjajo s preprečevanje spolnega nasilja ter zagotavljanja enakosti spolov.

Zagotavljanje enakosti spolov v širšem polju kulture, raziskovanje področja in odprava neenakosti ter nasilja na podlagi spola smo kot poglavitno prepoznali tudi v Društvu Asociaciji in jih med prioritetnimi cilji opredelili v strateškem načrtu našega društva, vse to pa nedavno že izpostavili v odgovoru na usmeritve Ministrstva za kulturo ob napovedih reformnega leta za sektor kulture.

Pri vsem tem smo izrazito ponosni, da med svoje člane in članice uvrščamo posameznice in posameznike ter nevladne organizacije, ki v polju opravljajo pomembno in pionirsko delo. Med njimi želimo vsekakor najprvo, a ne edino izpostaviti prizadevanja Mesta žensk, ki je na Ministrstvo za kulturo za ureditev področja naslovilo številne pobude, ki so se naposled materializirale tudi v pričujoči raziskavi.

Vabimo in spodbujamo vas, da v anketi, ki so jo pripravili na Ministrstvu za kulturo, sodelujete ter prispevate k procesu, ki ga v društvu vidimo kot pričetek urejanja področja na poti do zagotavitve varnejšega in enakopravnejšega okolja v kulturi, ko gre za vprašanja na področju spola, spolne usmerjenosti, spolne identitete in drugih nasilnih in diskriminatornih okoliščin, kot jih prepoznamo v kulturi in širši družbi.

Spletna anketa, ki predvideva anonimnost anketiranca, je dostopna na tej povezavi in jo boste v povprečju izpolnjevali 10 minut.

Anketa bo dostopna do 18. aprila 2023. Ministrstvo za kulturo naproša tudi, da, v kolikor se vam ob o raziskavi porajajo dodatna vprašanja, jih lahko kontaktirate na telefonsko številko 01 369 58 57 ali preko e-poštnega naslova: raziskava-sn.mk@gov.si.

Deli