Kultura in dobro počutje: Asociacija navdušila Romunijo

Foto:CCC-UrškaJež@ClujC4H

Partnerstvo projekta CultureForHealth se je med 26. in 28. oktobrom mudilo na tretjem študijskem obisku, natančneje na Forumu kulture in dobrega počutja 2022, ki se je odvil v mestu Cluj-Napoca. Študijskega obiska sta se v imenu Asociacije udeležili tudi Urška Jež, članica upravnega odbora in raziskovalka v projektu, ter Polona Torkar, podpredsednica in strokovna vodja društva, ki projekt C4H za društvo koordinira.

Študijski obisk Romunije je po obisku na Danskem in v Italiji že tretji, skozi katerega imajo predstavniki organizacij, kot je WHO, odločevalci, raziskovalci, umetniki, razvijalci poslovnih idej, strokovnjaki za inovacije in številni drugi iz 12 evropskih držav priložnost spoznavati različne prakse in preizkušati koncepte na presečišču kulture, zdravja in dobrega počutja.

Osrednji namen ob bogatem študijskem programu je bil tudi, da je skupina lahko dodelala še zadnje finese novega velikega preglednega poročila z raziskavami in projektnimi primeri iz celotne Evrope ter številnimi priporočili za oblikovanje politik na ravni EU in držav članic EU. Poročilo je naslednik in nadgradnja preglednega poročila, ki ga je v letu 2019 na temo izdala WHO.

V okviru študijskega obiska smo se udeležili delavnic na teme potrebe po izrazitem osredotočanju na promocijo zdravja in preventivo, naraščajoče krize mentalnega zdravja, potrebe za podporo vsesplošnemu zdravju in dobremu počutji mladih ljudi, nenehnih sprememb na trgu dela, delovnega ritma in gospodarstva, staranja populacije, povezav med slabim zdravjem in vzorci neenakosti, promocije aktivnega državljanstva ter težav, s katerimi se v Evropi srečujejo prisiljeno razseljeni ljudje.

Tudi društvo Asociacija je na konferenci predstavilo svoj projekt in med udeleženci poželo odobravanje, pa tudi odprlo široke razprave, zahvaljujoč Urški Jež, ki je celovito in učinkovito predstavila prizadevanja Asociacije, Mesta žensk in Kluba goriških študentov za uveljavitev prionirskega modela certificiranja Certifikat kulturno podjetje, ki z vnosom kulture v poslovno okolje skrbi tudi za dvig blagostanja v delovnih okoljih.

Asociacija je del konzorcija partnerskih organizacij, ki ga koordinira Culture Action Europe in izvaja projekt CultureForHealth, partnerji pa so še Trans Europe Halles, The Northern Dimension Partnership for Culture, danska Centralna regija Jutland in Centrul Cultural Clujean iz Romunije. Program, ki si tudi v skladu s siceršnjim delovanjem društva prizadeva raziskovati in predstaviti raznovrstne družbene učinke kulture, tudi na zdravje, je podprla Evropska komisija.

Projekt bo trajal 18 mesecev in se bo zaključil s konferenco v Grčiji junija 2023.

Deli