Dialog ministrstva in NVO v kulturi

Delovna skupina za trajni dialog z nevladnimi organizacijami v kulturi se je od svojega imenovanja srečala dvakrat. Začeli so z obravnavanjem aktualnih tem kulturne politike.

Na zadnji julijski seji so izrazili pričakovanje, da bo ministrstvo spremembe kulturnega modela pripravljalo v dialogu z delovno skupino, vsaj kar se tiče vprašanja nevladnih organizacij.

Delovna skupina se je na ustanovitveni seji srečala 12. maja 2017. Na njej so za predsednika imenovali direktorja Ustanove Imago Sloveniae Janoša Kerna, sicer tudi člana Asociacije. Podpredsednik je postal Tomaž Simetinger. V skupini sicer sodelujejo še Tomaž Burkat, Jurij Dobrila, Klemen Dvornik, Janez Kromar, Jurij Krpan, Aleksandra Nestorović, Žiga Predan, Klemen Ramovš, Vojko Vidmar in Tomaž Zaniuk. S strani ministrstva so v skupini Ivan Oven, Vida Koporc Sedej in Matjaž Šekoranja.

Na ustanovitveni seji so obravnavali tudi pravilnik o delovanju skupine.

Drugič se je delovna skupina sestala 4. julija 2017. Uvodoma je minister za kulturo Anton Peršak predstavil načrt dela v preostanku svojega mandata. Med drugim je napovedal Zakon o uprizoritvenih umetnostih, Zakon o RTV Slovenija, Nacionalni sklad za kulturno dediščino, Zakon o samozaposlenih, obvezni delež za umetnost in Zakon o mecenstvu. Dodal je, da želijo olajšati pridobivanje statusa samozaposlenih. Do leta 2025 nameravajo uvesti nov kulturni model.

Na skupini so govorili tudi o prihajajočem večletnem programskem razpisu, ki naj bi ga objavili konec avgusta ter omogočili predhodno testiranje elektronskega sistema prijave.

Na naslednji seji bodo nadaljevali z obravnavo obračunavanja potnih stroškov, ki so jo odprli na tej seji, ter Nacionalnega programa za kulturo. Pričakujejo, da bo pred sprejetjem slednji predložen v obravnavo delovni skupini vsaj v točkah, ki se tičejo nevladnih organizacij v kulturi.

Naslednja seja bo predvidoma 20. septembra 2017.

Deli