Za Center sodobnih plesnih umetnosti

Foto: Nada Žgank@Exodos
Foto: Nada Žgank@Exodos

Društvo Asociacija se pridružuje pobudi Društva za sodobni ples Slovenije za ponovno ustanovitev Centra sodobnih plesnih umetnosti.

V DSPS poudarjajo, da je nekoč že ustanovljeni Center sodobnih plesnih umetnosti (CSPU) odgovarjal ciljem tedanjega Nacionalnega programa za kulturo, posebej pa še vzpostavljanju pogojev za institucionalizacijo sodobnega plesa. Ta proces je bil s sklepom o prenehanju delovanja centra samo eno leto po njegovi ustanovitvi grobo ustavljen, zato DSPS s podporniki ministrstvo poziva k njegovi ponovni ustanovitvi.

V Društvu Asociacija se bomo jeseni, ko pričakujemo javno obravnavo novega Nacionalnega programa za kulturo, zavzemali, da bo Center sodobnih plesnih umetnosti ponovno vpisan med cilje novega programa.

Minister za kulturo Anton Peršak je namreč že na otvoritvi letošnjega bienala sodobne plesne umetnosti Gibanica izrazil zavezo, da bo Center sodobnih plesnih umetnosti ponovno ustanovljen v obliki, ki bo podpirala heterogenost področja.

To zavezo pozdravljamo in hkrati ministra pozivamo, da sprejme dejanske ukrepe, ki bodo usklajeni s ključnimi deležniki in strokovno javnostjo. Zato se pridružujemo pozivu DSPS po udeležbi njegovih zastopnikov pri vseh nadaljnjih korakih, ki vodijo do ponovne ustanovitve CSPU.

Hkrati opozarjamo, da mora ministrstvo za ponovno ustanovitev in delovanje centra zagotoviti dodatna sredstva, ki ne bodo okrnila že sedaj relativno nizkih sredstev za sodobni ples, distribuiranih prek projektnega in programskega razpisa za nevladne organizacije.

Celotno obrazložitev zahteve in seznam podpisnikov poziva Društva za sodobni ples Slovenije lahko preberete na tej povezavi.

Deli