Zaključki ekspertne skupine za samozaposlene

Foto: Sunčan Stone@Galerija Alkatraz
Foto: Sunčan Stone@Galerija Alkatraz

Konec februarja se je zaključil enomesečni mandat ekspertne skupine za preučitev kriterijev Uredbe o samozaposlenih. Zdaj čakamo, ali bo ministrstvo za kulturo priporočila dejansko upoštevalo in ponovno odprlo uredbo.

V vsakem primeru je komisija ministrstvo pozvala, da mora kakršnokoli bodoče spreminjanje uredbe še vedno potekati v najširšem možnem dialogu s strokovno javnostjo.

Spomnimo, komisija je bila konec januarja imenovana po sklepu odbora za kulturo v državnem zboru, saj je celotna strokovna javnost odrekla nedialoško spremembo Uredbe o samozaposlenih, ki jo je ministrtsvo za kulturo izvedlo konec lanskega leta. Ministrtsvo je ekspertni skupini s kratkim rokom, v katerem so morali preučiti kriterije, zmanjšalo možnost bolj poglobljenega dela in rezultatov. Skupina se je sestala na štirih sejah.

Vseeno so pripravili ne le pregled kriterijev, temveč tudi daljši seznam predlogov, o katerih bi bilo smiselno razmišljati v luči celostne prenove statusa. Skupina pri slednjih ni iskala konsenza in končnih rešitev, tmeveč gre zgolj za iztočnice, ki so se pojavile med delom komisije kot relevantne oteževalne okoliščine za razvojni preboj samozaposlenih v kulturi.

V nadaljevanju objavljamo seznam dokumentov, ki jih je sproducirala komisija.

(1) Končno pismo ob zaključku delovanja skupine.
(2) Predlogi za spremembo kriterijev in meril (t.i. Priloga I in II v uredbi), ki vključujejo tudi predloge novih poklicev.
(3) Obrazložitve sprememb v Prilogi I in II
(4) Priporočila za ocenjevanje komisij
(5) Predlogi za posodobitev statusa statusa samozaposlenih (celostne rešitve)
(6) Seznam vprašalnikov o poklicih, ki na skoraj sto straneh vključuje opise pogojev dela, realne dosege mediskih objav, kriterijev itn. ter je obvezno branje za pripravo kriterijev. Pripravila ga je Asociacija ob sodelovanju stanovskih društev.
(7) Ostala pisma in gradiva društev: Pripombe DOS 1; Pripombe DOS 2; Pripombe DOS 3; Pripombe za animirani filmDSP, DSLK, DSKP – Seznam poklicev s komentarji; DSP-dodatne pripombePoklici na področju kulture -razmišljanje Jurija DobrileDOS – pismo; Obrazložitve DSP DSKPPripombe za področje knjigePriporočila za komisijo – KnjigaZDSLU pripombe na uredboZDUS, DGR – opombe k pogojemZDUS, DGR Pogoji za uprizoritvene umetnosti.

Deli