Kulturosferin regionalni podcast – Goriška

V tokratni epizodi kulturosferinega podcasta lahko prisluhnete drugemu pogovoru v seriji regionalnih podcastov, kjer smo se pogovarjali o kulturni politiki na Goriškem. Z nami so bili Janez Leban iz Zveze Mink Tolmin, Miha Kosovela iz Društva humanistov Goriške in Sendi Mango iz kolektiva in zavoda BridA. Pogovarjali smo se o možnostih za policentrični razvoj kulturne politike v Sloveniji, regionalni kulturni politiki in projektu Gorica, Evropska prestolnica kulture 2025.

Preberite več

Nacionalni program za kulturo v Javni obravnavi – Asociacija intenzivno vključena v razpravo

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je 7. februarja 2024 v javno razpravo poslalo nov temeljni strateški dokument o razvoju kulturnih politik v Sloveniji. Resolucijo o Nacionalnem programu za kulturo spremlja akcijski načrt, ki natančneje definira ključne ukrepe za njegovo izvajanje in pripadajoča finančna sredstva.

Sprva je bila javna razprava predvidena le do 11. marca a po našem pozivu in splošnem odzivu zainteresirane javnosti je bil ta rok podaljšan do 25. marca. Do takrat na ministrstvu sprejemajo komentarje o predloženih dokumentih v Asociaciji pa smo že stopili v kontakt z vsemi relevantnimi deležniki predvsem pa z predstavniki predlagatelja, Ministrstva za kulturo, s katerimi smo že opravili dva pomembna in plodovita sestanka.

Kulturosferin podcast: Strategija razvoja kulture MOL – Pogovor z Urošem Vebrom

V tokratnem kulturosferinem podcastu smo se pogovarjali z Urošem Vebrom iz zavoda Projekt Atol. Uroš je izjemen poznavalec ljubljanske in nacionalne kulturne politike, poleg tega pa se na zavodu v glavnem ukvarjajo s produkcijo intermedijskih umetnosti, ki so strani MOL edinstveno podprti. Pogovarjali smo se o delovanju zavoda, strukturi javnih sredstev za kulturo v Ljubljani in z njimi povezanim ekosistemom nevladne kulture v prestolnici.

Preberite več

DELAVNICA: Novosti vodenja evidenc delovnega časa

Ilustracija @AsjaTrost

Asociacija in CNVOS – Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, vas 16. novembra, ob 11. uri vabita na delavnico, ki se bo osredotočala na prihajajoče spremembe na področju vodenja evidenc delovnega časa.

Z 20. novembrom 2023 namreč stopi v veljavo novela Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A), ki jasneje določa, da je potrebno voditi za osebe, ki v organizaciji opravljajo delo na katerikoli pravni podlagi (torej tako za delavce kot tudi za npr. prostovoljce in študente, osebe, ki delajo na podlagi avtorske in podjemne pogodbe, a pod pogojem, da je izpolnjen kateri od elementov delovnega razmerja), različne evidence, in sicer:

Asociacija partner v evropskem projektu Operacija Nova

Društvo Asociacija bo v prihodnjem dvoletnem obdobju s partnerjema, hrvaško Operacijo Grad in kosovsko Fundacijo Lumbardhi, sodelovala v projektu OPE.N oziroma Operacija Nova: Re-imaginacija kulturnih prostorov v novem evropskem kontekstu.

Projekt združuje konzorcij treh organizacij iz treh držav JV Evrope (Hrvaške, Slovenije in Kosova), ki jih vodi močan skupni interes za reševanje vprašanj pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim akterjem, zlasti v navezavi na (javno) infrastrukturo, ki jo te organizacije uporabljajo za inkubacijo, produkcijo in posredovanje visokokakovostnih umetniških in kulturnih vsebin velikemu in raznolikemu občinstvu v različnih mestnih skupnostih.

Asociacija na NSK o infrastrukturnih potrebah NVO

Foto: Nada Žgank@Galerija Alkatraz

V društvu Asociacija že vrsto let opozarjamo, da sistematičnega urejanja prostorske problematike poklicnih NVO na področju kulture in umetnosti nismo zares deležni, položaj pri tem stagnira, v obstoječo infrastrukturo, s katero upravljajo, se le premalo vlaga, braniti je treba prostore pred izginotjem, pogosto skrajno neuspešno. Strokovna vodja in podpredsednica društva Polona Torkar se je tako v imenu Asociacije odzvala vabilu na 25. redno sejo Nacionalnega sveta za kulturo, ki se je 11. julija 2023 odvila v prostorih Ministrstva za kulturo.

Osrednja tema seje NSK je bila prihodnost kulturne infrastrukture, strokovna vodja Asociacije pa je kot ena izmed vabljenih člane NSK opozorila, da NVO v kulturi neizpodbitno dvigujejo kakovost življenja v mestih, jih delajo zanimive za obiskovalce, v njih in z njimi gradijo skupnosti, njihovi programi so doma in mednarodno pripoznani, pri nas kot v javnem interesu ter kot primerljivi s tistimi v produkciji javnih zavodov.

Projekt Culture4Health kronala konferenca v grški EPK

Foto: LDSPRO | AUDIO VISUAL PRODUCTIONS

V Elefsini je od 7. do 10. junija 2023 v okviru mednarodne konference z naslovom “Handle with cate | Kultura za družbeno blaginjo” potekala zaključna konferenca projekta CultureForHealth, ki je udeležencem na vpogled ponudila zaključno predstavitev rezultatov, dela in odnosov dvoletnega maratona tega interdisciplinarni projekta razvoja politik od spodaj navzgor, ter združila posameznike in iniciative, ki razvijajo in zagovarjajo boljše razumevanje pozitivnega vpliva kulture in umetnosti na zdravje in dobro počutje.

Konference, katere osrednji govornik je bil podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, ki je zabrane naslovil z nagovorom o pomenu podpore medsektorskemu delu med zdravjem in kulturo na evropski ravni, se je v imenu društva Asociacija udeležila Polona Torkar.

Preberite več

Dialog z MK se nadaljuje: obeta se tudi protidraginjski ukrep za NVO kulturo

Člani in članice društva nadaljujemo delo v dialoških skupinah za trajni dialog z nevladnimi organizacijam in trajni dialog z samozaposlenimi in drugimi delavci v kulturi. Na zadnjih sejah skupin, ki so bile sklicane za začetek junija, so člani in članice naslovili nekatere pereče teme ter se seznanili z nadrobnostmi na ravni ukrepov in reformam, ki so v pripravi Ministrstva za kulturo.

V skupini za trajni dialog s samozaposlenimi v kulturi, katere članica je vodja strokovne pisarne in podpredsednica društva Polona Torkar, so obravnavali pritikline prihajajočih sprememb Uredbe o samozaposlenih, ki bo po napovedih ministrstva potekala v treh fazah, prva od teh bo uveljavitev novega sistema točkovanja, kriterijev in nivojev statusa, ki bodo usklajeni z stopnjo profesionalne poti, ter bo v javno razpravo podana z nekolikšnjim zamikom. Ob tem v društvu še naprej zagovarjamo temeljito reformo uredbe, vključno z zagotovitvijo karierne dinamike, uvedbo drsnega cenzusa, ureditvijo pravičnega plačila za delo in zagotovitev ustreznih socialnih pravic za samozaposlene in druge delavce v kulturi, reforma pa mora biti naravnana tudi v smer vsesplošne krepitve kapacitet in spodbud za samozaposlovanje.

Preberite več

Sklicane delovne skupine za prenovo NPK

Ministrstvo za kulturo je ob koncu preteklega meseca pričelo z oblikovanjem delovnih skupin za vsebinsko analizo prečnih politik in pripravo ukrepov za potrebe prenove Resolucije o nacionalnem programu za kulturo (NPK) ter spremljajočega akcijskega načrtu, za katere so bila izhodiščna točka regijski posveti, ki jih je v mesecu marcu in aprilu ministrstvo izvedlo v dvanajstih regijskih središčih po celotni Sloveniji.

Delovne skupine, ki jih sestavlja široka vrsta deležnikov, aktivnih v polju kulture in širše, so bile ustanovljene za deset različnih prečnih področij. Med njihovimi člani in članicami delovnih so tudi predstavniki in predstavnice društva Asociacija ter organizacij, ki so članice društva.

Preberite več

Odločen ne finančnim rezom za NVO kulturo v MO Maribor!

Foto: Nada Žgank@Emanat

Na Asociaciji ostro obsojamo dogajanje, vezano na uresničevanje napovedi o finančnih rezih na področju športa, mladine, sociale in kulture v Mestni občini Maribor, ki naj bi zgolj v tekočem proračunskem letu dosegli višino kar v višini kar 20 odstotkov. Na MOM, mariborskega župana, Mestni svet MOM, v katerem jih pozivamo, naj premislijo o posledicah svojega ravnanja, nemudoma ustavijo načrtovane reze ter zagotovijo sredstva ter dosledno izvajajo sprejeti proračun, ki mariborski kulturi namenja izdatnejšo podporo.

Prav tako smo odprta pisma naslovili tudi na Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije, ter jih pozvali, naj se tudi sami odzovejo na dogajanje ter storijo vse v svoji moči, da zagotovijo izvajanje programov, ki so izrednega pomena tako za polje nevladne kulture kot tudi domače kulture nasploh.