ZA podvojitev EU proračuna za kulturo

Asociacija se kot članica organizacije Culture Action Europe pridružuje pozivom k podpori predloga Evropskega parlamenta, da se v prihodnjem finančnem obdobju 2021-2027 sredstva za proračun programa Ustvarjalna Evropa, programa EU za kulturni in ustvarjalni sektor, podvojijo iz 1.4 milijarde na 2.8 milijardi evrov.

Ustvarjalna Evropa (Creative Europe) je nadnacionalni program Evropske unije, ki se že izvaja v obdobju 2014–2020 in je namenjen promociji evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, spodbujanju čezmejnega sodelovanja in povečanju njihovega prispevka k rasti in novim delovnim mestom, podvojitev proračuna pa bi vsekakor pomenila obogatitev kulturne produkcije in krepitev vrednot, ki jih prinaša kultura.

Preberite več

Potrebujemo strateški pristop k razvoju prostorov

Foto: KUD Mreža@Nada Žgank

Fokus letošnje tradicionalne novinarske konference Društva Asociacija smo umerili na vprašanje prostorov za poklicne NVO v kulturi in ob tej priložnosti predstavili našo posebaj za ta namen pripravljeno analizo. Poleg tega smo pregledali tudi rezultate dela vlade v odhajanju oz. stanja v katerem se nahaja nevladna kultura in izzive, ki nas čakajo v letu 2020.

Analizo stanja na temo prostorov in poklicnih nevladnih organizacij na področju kulture in umetnosti ter analizo aktualne kulturne politike sta 3. februarju 2020 predstavila podpredsednik društva Asociacija Uroš Veber in vodja strokovne službe Tadej Meserko.

Kulturna premišljevanja: Rok Vevar

K pisanju tokratne kolumne smo povabili predsednika dialoške skupine za trajnostni dialog s samozaposlenimi na Ministrstvu za kulturo Roka Vevarja.

Skupina je z delom predčasno zaključila zaradi odstopa vlade, v upanju, da njihovo delo ne bo ponovno romalo v predale, pa objavljamo daljši delovni dokument z naborom predlogov za reševanje statusa samozaposlenih v kulturi, ki so jih pripravili v času svojega mandata.

Preberite več

Naslovili smo težave razpisov za rezidence

Ministrstvo za kulturo smo v januarja pozvali, naj realizirajo izplačilo sredstev, na razpisu za rezidence v letu 2019 (JPR-REZ-2019) in naj pospešijo postopke glede razpisa za rezidence v letu 2020 (JPR-REZ-2020).

V januarju so nas namreč naši_e člani_ce opozorili_e, da izplačilo za pretekli razpis za rezidence, v nekaterih primerih že močno zamuja, med tem ko rezultati za aktualni razpis še vedno niso znani.

Preberite več

Poročilo s posveta o prostorih

V zadnjem letu se zdijo NVO v kulturi izdatno ogroženi z vidika prostorov kjer delujejo. Prodana je bila stavba na Kersnikovi 4 v Ljubljani, ki je eden od prostorov, kjer se je oblikovala in do nedavno živela ljubljanska neodvisna scena. Sprememba lastništva prostorov na področju bivše tobačne tovarne v Ljubljani je imela negativni razplet tudi za številne tam delujoče NVO v kulturi, situacija s prostori pa ni rožnata niti po drugih krajih v Sloveniji.

Zavoljo navedenega smo v društvu Asociacija 9. januarja 2020 organizirali posvet nevladnih organizacij v kulturi na temo prostorov. Kot uvodni govorci so se razprave, ki jo povezovala Alma R. Selimović, udeležili Katerina Mirović (Forum Ljubljana), Uroš Kaurin (Moment/GT 22), Eva Matjaž (Poligon), Aidan Cerar (Inštitut za politike prostora) in Senka Šifkovič Vrbica (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij).

Dobre prakse NVO v kulturi: Bralna značka

Foto@Društvo Bralna značka

Že 60 let različne generacije odraščajo z bralno značko, za marsikoga nepogrešljiv prvi vstop v svet knjige. Pri tej uspešni integraciji v šolski kurikulum je zlahka pozabiti, da gre pri tem za izjemno uspešno nevladno organizacijo, ki poleg profesionalne strokovne administracije združuje več kot 7.000 prostovoljcev.

V februarskem podcastu glasila Kulturosfera smo se pogovarjali s predsednikom Društva Bralna značka Slovenije Markom Kravosom.

Preberite več

Rešitev v argumentiranju in usklajevanju

V Društvu Asociacija že dalj časa poudarjamo, da je z namenom vsakoletnega izboljšanja, potrebno razpisne mehanizme tudi periodično evalvirati. Ministrstvu za kulturo smo večkrat predlagali, da bi opravilo evalvacijo razpisov, prav tko si prizadevamo, da bi pred razpisi ministrstvo organizirali javne razprave, na katerih bi lahko zainteresirana in strokovna javnost skupaj s snovalci pregledala obstoječe razpisne mehanizme.

Žal tudi letos pred enoletnim projektnim razpisom posvetovanja ni bilo, zato smo bili primorani ponovno sestaviti več strani dolg seznam problematičnih zadev.

Preberite več

Sodelovanje krovnih organizacij v kulturi

Pred približno dvemi leti se je pričela kampanja Čas je za kulturo in umetnost, kjer so se s skupno agendo povezala krovna združenja na področju kulture. Takrat predvsem v luči volitev, je bilo začrtanih nekaj splošnih okvirov, vmes pa se je kampanja tudi nekajkrat konkretizirala, predvsem skozi javna pisma.

Proces povezovanja se nadaljuje tudi v letu 2020, ko se je na skupnem srečanju v sredini januarja, sestalo skoraj dvajset krovnih organizacij v kulturi.

Kulturna premišljevanja: Ajda Pistotnik

Vse več evropskih gostov_ji, ki prihajajo na umetniške dogodke in festivale pri nas, zavračajo letala kot potovalna sredstva, prve domače nevladne organizacije na področju kulture so začele krajšati svoje delavnike zaradi okoljskega in socialnega ozaveščanja, vprašanje ekologije in socialne pravičnosti pa tako postaja vse bolj vidno tudi na polju kulture.

Zato tokrat v kulturnem premišljevanju objavljamo kolumno strokovnjakinje za odrast Ajde Pistotnik iz NVO EnaBanda. Menimo namreč, da moramo tudi v kulturi odpreti vprašanja okoljske (ne)pravičnosti. EnaBanda nocoj v Športni dvorani Tabor v Ljubljani sicer pričenja s ciklom dogodkov o prepletanju odrasti in različnih družbenih področji Besednjak za novo dobo. Kolumna je bila prvič objavljena 23. maja 2019 na Radiu Študent.

Novinarska konferenca pred Prešernovim dnevom

V Asociaciji nadaljujemo z organiziranjem tradicionalne novinarske konference pred slovenskim kulturnim praznikom, ki bo letos potekala v ponedeljek 3. februarja 2020 ob 11 uri.

Poleg tradicionalnega pregleda stanja v katerem se nahaja nevladna kultura in izzivom, ki nas čakajo v letu 2020, bomo letošnji fokus umerili na vprašanje prostorov za poklicne NVO v kulturi in predstavili novo analizo na to temo, ki smo jo opravili v Asociaciji.

Preberite več

Podpora kulturi je podpora Evropi!

Društvo Asociacija in zavod Motovila sta se kot člana evropskega združenja Culture Action Europe pridružujeta kampanji »Podpora kulturi je podpora Evropi!«

Poziv o podvojitvi proračuna za kulturo smo naslovili na Evropsko komisijo in svet, poslali pa smo ga tudi Vladi Republike Slovenije, nekaterim ministrstvom, slovenskemu predstavništvu v Bruslju in slovenskim poslanec v Evropskem parlamentu.