ZA podvojitev EU proračuna za kulturo

Asociacija se kot članica organizacije Culture Action Europe pridružuje pozivom k podpori predloga Evropskega parlamenta, da se v prihodnjem finančnem obdobju 2021-2027 sredstva za proračun programa Ustvarjalna Evropa, programa EU za kulturni in ustvarjalni sektor, podvojijo iz 1.4 milijarde na 2.8 milijardi evrov.

Ustvarjalna Evropa (Creative Europe) je nadnacionalni program Evropske unije, ki se že izvaja v obdobju 2014–2020 in je namenjen promociji evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, spodbujanju čezmejnega sodelovanja in povečanju njihovega prispevka k rasti in novim delovnim mestom, podvojitev proračuna pa bi vsekakor pomenila obogatitev kulturne produkcije in krepitev vrednot, ki jih prinaša kultura.

Preberite več

Asociacija proti znižanju sredstev za nevladnike tudi v državnem zboru

Foto @ RTVSlo

V odziv na napovedano skorajšnjo razpolovitev sredstev za programe in projekte nevladnega sektorja v kulturi je parlamentarni odbor za kulturo sklical 43. nujno sejo, na kateri so iskali podlage in obrazložitve za predloge sprememb Proračuna Republike Slovenije za leti 2022 in 2023. Seje se je v imenu društva Asociacija udeležil strokovni vodja Tadej Meserko.

Kot je v uvodni besedi poudarila sekretarka MK Ignacija Fridl Jarc, se, gledano celokupno, proračun Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, povečuje. Sprva pa ni komentirala dejstva, ki izrazito zbode v oči, in sicer da v primerjavi s prvotno sprejetim proračunom prihaja do velikih sprememb na postavki »(3340) 3340-18-0012 Spodbujanje kulturne ustvarjalnosti«, iz katere se črpajo sredstva za programe, večletne projekte ter projekte, ki jih izvajajo nevladne organizacije, samozaposleni v kulturi in mestoma tudi fizične osebe. Natančneje se postavka iz prvotno sprejetih 6.446.728 evrov s predlogom rebalansa za leto 2022 zmanjšuje na 3.633.399 evrov.

Preberite več

Odločno proti vladni nameri uničenja NVO v kulturi

Nedavno je bil v zakonodajno proceduro vložen rebalans proračuna za leto 2022, ki za kulturo v splošnem sicer ohranja zadovoljivo višino sredstev, a hkrati na področju močno znižuje sredstva za nevladni sektor.

Vlada in Ministrstvo za kulturo RS predlagata, da se sredstva za NVO v kulturi, ki so predvsem na postavki »(3340) 3340-18-0012 Spodbujanje kulturne ustvarjalnosti«, z rebalansom zniža iz dobrih šestih milijonov na zgolj tri milijone in pol, kar je za sektor povsem uničujoča napoved.

NPK 2021 – 2028 potreben številnih dopolnil

Na področju kulture smo kljub zakonski obvezi že več let brez ustreznega nacionalnega strateškega dokumenta, kar pomeni, da že vrsto let kulturne politike sprejemamo brez ustrezne podlage. Nedavno smo naposled le dobili osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2021 – 2028, ki žal vsebuje številne problematične točke.

Posebno zaskrbi dejstvo, ki se je ob predlogu ponovno potrdilo, in sicer, da je zakonska podlaga za oblikovanje NPK slaba, saj je po ZUJIK NPK, ki se ga sprejema v Državnem zboru, zelo splošen dokument z zgolj okvirnimi usmeritvami, akcijski načrt, ki kulture politike konkretizira in ki šele sledi, pa potrjuje zgolj Vlada, kar tudi po zadnjih izkušnjah pomeni, da je možno zelo rokohitrsko sprejeti kopico slabih ukrepov.

Dialog z MOL tudi v 2021

V društvu Asociacija znotraj dialoške skupine nadaljujemo kontinuiran dialog z Mestno občino Ljubljana. V letošnjem letu smo se sestali večkrat, razprava pa je bila vezana predvsem na proračun za NVO v kulturi, vzpostavljajoči se Centra Rog, zapuščini EPK, kulturno strategijo LUR in druge teme.

Pri vseh temah se zavedamo trenutnega okvira, v katerem se nahajamo, skupina pa je skozi konstruktivno kritiko vselej usmerjena k iskanju rešitev.

Preberite več

Programski razpis MK na številnih točkah neustrezen

Foto arhiv @ RAVNIKARGALLERYSPACE

V društvu Asociacija smo se odzvali na Javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti, ki jih bo v letih 2022–2025 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Slednji ob povišanju sredstev in nekaterih ustreznih rešitvah razkriva vrsto težav.

Če je ministrstvo v programskem razpisu vsaj na papirju izpolnilo napovedi o povišanih sredstvih, ki se mdr. odražajo na ravni višine celokupno zagotovljenih sredstev za sofinancirane javne programe na področju umetnosti, predvsem na izbranih področjih – med njimi na glasbenem, kjer ministrstvo možno število sofinanciranih programov vrača na tisto iz leta 2014, ter v povsem novem, devetem morebitnem prejemniku sofinanciranja na področju vizualnih umetnosti – se v društvu Asociacija vse bolj upravičeno sprašujemo, v kolikšni meri gre za slamnato povišanje.

Preberite več

Maribor sprejel izziv priprave novega LPK

Mestna občina Maribor je stopila v proces priprave Strategije razvoja kulture 2022 – 2026, s katerim naj bi kulturi namenili celostni in trajni pomen v razvoju in življenju mesta. Delovnega srečanja s predstavniki lokalnih nevladnih organizacij, ki se je v organizaciji mariborskega Zavoda PIP odvilo 29. septembra, smo se udeležili tudi v društvu Asociacija.

Delovno srečanje, ki so se ga udeležili številni predstavniki mariborske nevladne kulturno-umetniške scene, zbrane pa sta uvodoma nagovorila tudi mariborski župan Aleksander Saša Arsenović in vodja mestnega Urada za kulturo in mladino mag. Klemen Brvar, je bilo v splošnem ocenjeno kot dobrodošel in pomemben korak na poti k oblikovanju sodobne, za vse deležnike vključujoče in predvsem izpolnljive mestne strategije razvoja kulture, ki naj temelji na proaktivnem naslavljanju že dolgo perečih in nenaslovljenih potreb sektorja. Slednje so v procesu več na srečanju sočasno izvedenih in moderiranih delovnih skupin udeleženci zbrali in sistematizirali, v zbranem dokumentu pa jih bodo kot predloge posredovali odločevalcem v razpravo in vključitev v Strategijo.

Preberite več

Krepitev NVO: priložnosti za sodelovanje na pretek

Konzorcij vsebinskih mrež NVO Slovenije, katerega del je tudi Društvo Asociacija kot vsebinska mreža na področju kulture, se je udeležil srečanja Mreže regionalnih stičišč NVO. Namen srečanja je bil predstaviti delovanje vsebinskih mrež, prepoznati možnosti sodelovanja med regionalnimi stičišči in vsebinskimi mrežami ter odpreti strateška vprašanja, vezana na krepitev NVO sektorja.

Na srečanju, ki se je 27. septembra odvilo v Ljubljani, so bile uvodoma orisane različne že obstoječe dobre prakse sodelovanja med vsebinskimi mrežami. Zastopniki različnih regionalnih stičišč so izpostavili in pozdravili uspešna pretekla sodelovanja z društvom Asociacija. V imenu slednjega se je srečanja udeležila Polona Torkar, ki je predstavila raznorodne načine že obstoječega povezovanja društva z regijskimi stičišči, a izpostavila, da je priložnosti še mnogo, pri čemer je ključnega pomena, da udeleženci srečanja najprvo jasneje opredelijo medsebojna razmerja in dejavnosti.

Predstavitev projekta Certifikat Kulturno podjetje

Foto: Jure Goršič

Na današnji novinarski konferenci so Inga Remeta in Tadej Meserko kot predstavnika Asociacije, Urška Jež v imenu Društva za promocijo žensk v kulturi Mesto žensk ter Katja Pahor v imenu Društva humanistov Goriške predstavili projekt Certifikat Kulturno podjetje. Na predstavitvi sta se jim pridružili tudi Irena Moro iz Družbe Moro in Kristina Sever iz Elektra Ljubljana, predstavnici dveh izmed podjetij, ki so v projektu sodelovali kot razvojni partnerji in so prejemniki certifikata.

Inga Remeta je na novinarski konferenci uvodoma izpostavila, da ima kultura poleg splošno prepoznane funkcije ogledala družbe, tudi številne druge pozitivne lastnosti, ki jih pogosto pozabljamo.

Preberite več

Asociacija v Velenju o lokalnem programu kulture

Velenjska mestna občina v letu 2021 pripravlja Lokalni program kulture za obdobje 2021–2027. Na okrogli mizi, ki je potekala v okviru programa festivala mladih kultur Kunigunda, so vabljeni sogovorniki v času, ki ključno narekuje bodoči napredek velenjske kulturne krajine in vseh njenih segmentov, spregovorili o splošnem pomenu kulture za lokalno okolje ter prikazali, kako raznovrstna je dobrobit kulturnih dejavnosti za njegov vsestranski razvoj.

Razprave, v kateri sta sodelovali strokovna sodelavka velenjskega JSKD Tatjana Vidmar ter programska vodja kluba eMCe plac ter Festivala mladih kultur Kunigunda Maruša Skornišek, se je udeležil strokovni vodja društva Asociacija Tadej Meserko.

Novinarska konferenca: Certifikat kulturno podjetje

Povezovanje kulture in gospodarstva se dogaja na različnih ravneh, učinki sodelovanje pa so vzajemno koristni. V društvu Asociacija se že vrsto let poleg neposrednega zagovorništva ukvarjamo tudi z naslavljanjem vprašanja vključevanja kulture v druge družbene sisteme, med katerimi je gospodarstvo zagotovo eden pomembnejših.

Na novinarski konferenci, ki bo potekala 14. septembra 2021 s pričetkom ob 11:00, bomo predstavili projekt Certifikat kulturno podjetje, ki ga Asociacija izvaja skupaj z Mestom žensk in Društvom humanistov Goriške, sofinancira pa ga Ministrstvo za javno upravo RS.