Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije

Z razglasitvijo epidemije so se številne ustvarjalke in ustvarjalci ter nevladne organizacije na področju kulture znašli v stiski. Z ustavitvijo javnega življenja mnoge obveznosti ostajajo, med tem ko so ustaljeni načini izpolnjevanja le-teh onemogočeni ali zelo oteženi. Za lažje obvladanje kriznih razmer in informiranje o razvoju dogodkov bomo na tej povezavi objavljali odgovore na pogosta vprašanja.

V primeru, da med njimi ne najdete odgovora na vaše vprašanje, nam pišite na info@asociacija.si in skušali bomo poiskati odgovor.

Delavniška turneja za ustvarjalke

Vas zanima kako svojo kreativnost realizirati skozi uspešen poslovni model? Morda iščete načine, kako se bolje povezati z gospodarstvom. Naposled se večina ustvarjalk sooča z različnimi administrativnimi, pravnimi in sorodnimi zagatami, na katere ne najde hitrih odgovorov in se s sorodnim izzivom soočate tudi vi.

Društvo Asociacija v okviru projekta Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, pripravlja serijo devetih izobraževanih delavnic, ki se bodo skozi celotno leto 2020 izvajale v treh krajih po Sloveniji, to je v Kopru, Ljubljani in Mariboru.

SERVIS: NVO in prostovoljsko delo

Mnoge nevladne organizacije za izvajanje svojega poslanstva sodelujejo z prostovoljkami, ob tem pa je pomembno vedeti, da je prostovoljstvo regulirano z zakonom in pravilnikom, ki organizacijam določata normative, pravice in obveznosti.

Nevladne organizacije, ki vključujejo tudi prostovoljsko delo morajo ob tem upoštevati nekatera administrativna določila in v tokratnem servisu Asociacije pojasnjujemo kakšne formalnosti so s tem povezane.

SERVIS: Bolniški list za NVO in samozaposlene

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je uvedel elektronski sistem izdajanja bolniških listov. Organizacije in samozaposleni_e v kulturi morajo v ta namen urediti ustrezna pooblastila, ki bodo omogočala dostop do elektronskih bolniških listov.

S 1. februarjem 2020 se ukinja sistem fizičnih, papirnatih bolniških listov, ki so ga delavci in delavke za namen uveljavljanja bolniškega staža, nekdaj pridobili pri osebni zdravnici. Uveden je nov sistem elektronskih bolniških listov (e-BOL), do katerih bodo delodajalci dostopali preko portala SPOT (e-VEM).

Preberite več

Servis: Prijava terjatve v stečajnem postopku

Foto: Nada Žgank @Bunker

Zaradi različnih razlogov nekatera podjetja postanejo ekonomsko insolventna, ne uspejo poravnati svojih dolgov in drugih obveznosti. Poslujejo v ti. rdečih števkah iz katerih se ne uspejo izkopati v doglednem času in se zato odločijo za stečajni postopek.  Kaj lahko v tem primeru storijo poslovni_e partnerji_ice, ki jim je podjetje ostalo dolžno?

V tokratnem servisnem prispevku predstavljamo postopek prijave upravičencev_k terjatev v stečajnem postopku.

Servis: Nadomestilo za brezposelnost

Foto: Arhiv @SCCA

Po preteku 5-letnega obdobja, za katero je samozaposlen_a v kulturi dobil_a  odobreno pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, nekateri_e te pravice ne uspejo pridobiti ponovno, prispevkov pa samostojno ne zmorejo plačevati. Ob izgubi statusa (izbrisu iz registra) se tako mnogi sprašujejo ali so upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

V tokratnem servisu si bomo pogledali na kakšen način Zavod za zaposlovanje odloča o tem kdaj je nekdo upravičen do nadomestila za brezposelnost in kako obravnavajo samozaposlene v kulturi.