Video pogovor: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja krepitve KKS

Video @Tea Grahek Lebar

Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor s Tjašo Pureber na temo PR-a za ustvarjalce s področja KKS.

Pogovarjali smo se o tem, kako naj ustvarjalci* strateško pristopijo h komuniciranju z javnostmi.

Preberite več

Video pogovor: Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture

Video@Tea Grahek Lebar

Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor z Urhom Veletom na temo Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture.

Pogovarjali smo se o tem, kako ustvarjalke* svoje delovanje uredijo s pravno-formalno vidika in o drugih administrativnih postopkih ter računovodskih obveznostih.

Preberite več

Razpisne priložnosti (april 2021)

V aprilski različici razpisnih priložnosti za samozaposlene in nevladne organizacije v kulturi smo pripravili pestri nabor predvsem domačih priložnosti.

Posebej izpostavljamo razpis Ministrstva za javno upravo za t.i. matching funds, ki je ključen za vse, ki ste sofinancirani s strani evropskih programov.

Delavnica: Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh

Ilustracija @AsjaTrost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Komunikacijski tipi – vzrok za uspeh ali neuspeh.

Ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah se pogosto srečujejo s tem, da morajo svoje ideje komunicirati potencialnim naročnikom oz. podjetjem in organizacijam. Pri tem se pogosto dogaja, da ustvarjalke komunicirajo tisto kar sami mislijo, da želijo posredovati, v resnici pa bi morali komunicirati tisto, kar od nas klient pričakuje. Tovrstno komuniciranje je bolj učinkovito in uspešnejše.

Preberite več

Letni davčni obračun za samozaposlene

Osebe samozaposlene v kulturi in kreativnih industrijah so tako kot tudi vse ostale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, vsako leto obvezane k oddaji letnega davčnega obračuna. To morajo storiti najkasneje do 31. marca za preteklo leto. V letu 2021 samozaposleni oddajajo obračun za leto 2020. Rok za oddajo letnega davčnega obračuna je z Zakonom o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2021 in 2022 (ZIPRS) podaljšan do 30. aprila 2021 – novela zakona pa še ni bila objavljena v Uradnem listu, zato naj bi načeloma veljal rok 31. marec.

Konec marca 2021 sta FURS in AJPES izdala obvestili, da bodo aplikacije za oddajo letnih obračunov kljub vsemu odprte do konca aprila 2021. Ker gre za pravno neobičajno situacijo je odločitev kateri rok za oddajo boste upoštevali na posamezniku.

V začetku aprila je Ajpes objavil dodatno pojasnilo.

(v primeru sprememb bomo članek posodobili)

V servisnem prispevku so predstavljeni nekateri postopki izpolnjevanja letnega davčnega obračuna za samozaposlene. Osredotočili smo se tudi na novosti in spremembe pri letošnjem poročanju ter na to, kaj se zgodi v primeru, ko želijo samozaposleni letni davčni obračun dopolniti oziroma popraviti.

Prispevek je bil nazadnje posodobljen 12. aprila 2021.

Delavnica: Povezovanje kulture in gospodarstva

Ilustracija @AsjaTrost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Povezovanje kulture in gospodarstva, ki jo sofinancira tudi Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za razvoj NVO.

Povezovanje kulture z gospodarstvom onkraj klasičnega sponzorstva in marketinga ima lahko za podjetja številne pozitivne učinke. Na delavnici bo strokovnjakinja s področja Urška Jež podjetnicam* predstavila sodobne trende v medsektorskem povezovanju in pozitivne učinke uspešnega sodelovanje s kulturnim in kreativnim sektorjem.

Delavnica: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja KKS

Ilustracija @AsjaTrost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Onkraj klasične promocije: PR za ustvarjalce s področja KKS.

Ustvarjalci* se prijavljajo na razpise, ki od njih zahtevajo medijsko pojavnost, pri čemer morajo za komunikacijo skrbeti sami, dostop do medijskega prostora pa je otežen. Hkrati so njihove storitve na trgu – zato je izredno pomembno, na kakšen način komunicirajo s svojimi bodočimi naročniki.

Preberite več

Delavnica: Računovodstvo in davki za ustvarjalke

Ilustracija @AsjaTrost

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnici Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture.

Svoje kreativno udejstvovanje morajo ustvarjalke* s poslovnega vidika tudi pravno-formalno urediti. Ob tem je potrebno opraviti precej administrativnih postopkov, ki jim sledijo različne računovodske obveznosti. Zato je za ustvarjalke izredno pomembno, da tudi to znanje čim prej osvojijo.

Preberite več

Javno povabilo za individualna svetovanja

Ilustracija @AsjaTrost

Asociacija v okviru projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja, ki ga izvaja v partnerstvu s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo, objavlja povabilo k prijavi na »izobraževalni paket«, v okviru katerega bodo posamezniki in posameznice pridobile možnost za individualno svetovanje mentorjev na projektu.

V preteklosti smo zaznali, da imajo mnogi udeleženci in udeleženke po delavnici še številna osebno specifična vprašanja z različnimi nivoji predznanja. V projektu smo zato predvideli možnost dostopa do individualnih svetovanj za aktivirane posameznike, ki želijo dodatno izostriti znanje in veščine v kontekstu svoje ustvarjalne delavnosti in poslovne realizacije le te.