Servis: Prijava terjatve v stečajnem postopku

Foto: Nada Žgank @Bunker

Zaradi različnih razlogov nekatera podjetja postanejo ekonomsko insolventna, ne uspejo poravnati svojih dolgov in drugih obveznosti. Poslujejo v ti. rdečih števkah iz katerih se ne uspejo izkopati v doglednem času in se zato odločijo za stečajni postopek.  Kaj lahko v tem primeru storijo poslovni_e partnerji_ice, ki jim je podjetje ostalo dolžno?

V tokratnem servisnem prispevku predstavljamo postopek prijave upravičencev_k terjatev v stečajnem postopku.

Servis: Nadomestilo za brezposelnost

Foto: Arhiv @SCCA

Po preteku 5-letnega obdobja, za katero je samozaposlen_a v kulturi dobil_a  odobreno pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, nekateri_e te pravice ne uspejo pridobiti ponovno, prispevkov pa samostojno ne zmorejo plačevati. Ob izgubi statusa (izbrisu iz registra) se tako mnogi sprašujejo ali so upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

V tokratnem servisu si bomo pogledali na kakšen način Zavod za zaposlovanje odloča o tem kdaj je nekdo upravičen do nadomestila za brezposelnost in kako obravnavajo samozaposlene v kulturi.

Servis: Atipični_e zavezanec_ke za DDV

Foto: @SCCA

Če umetniki in umetnice želijo svoje storitve in umetniške produkte večje skupne vrednosti prodajati na mednarodnem trgu, morajo kot rezidenti_ke Slovenije postati atipični_e davčni_e zavezanci_ke za DDV.

V servisnem prispevku obravnavamo razloge in postopke, da nekdo postane atipični_a zavezanec_ka za DDV in ključne značilnosti tega.

Servis: UJP eRačun za samozapolsene

Samozapolseni_e in nevladne organizacije sodelujejo tudi z javnimi zavodi, za plačilo opravljenih storitev pa morajo izdati elektronski račun. To storijo preko portala Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP).

V tokratnem servisu obravnavamo nekatera dodatna pojasnila glede izpolnjevanja obrazca na portal UJP in specifike, ki so vezane na samozaposlene v kulturi.

Servis: Mednarodno obdavčevanje nastopajočih

V globalno povezanem kulturno-umetniškem okolju morajo tudi slovenske organizacije in posamezniki poznati zakonodajne okvire, ki določajo pravila poslovanja med različnimi mednarodnimi deležniki.

V tokratnem servisu Asociacije bomo okvirno predstavili mednarodni sistem obdavčevanja za umetnike in umetnice, nastopajoče, ki izhaja iz mednarodnih pogodb.

Preberite več

Servis: samozaposleni in spletna prodaja

Foto: Nada Žgank @Bunker

Samozaposleni v kulturi izvajajo kulturno umetniške aktivnosti za katere so prejeli status, ob tem pa velikokrat ni jasno ali lahko svoje produkte tudi tržijo, toliko večja postane zmeda, v kolikor govorimo o prodaji na svetovnem spletu.

V tokratnem servisu bomo naslovili vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi z vzpostavitvijo spletne trgovine v razmerju do statusa in izpostavili nekaj splošnih zakonodajnih smernic, ki jih je potrebno upoštevati pri tovrstnem trženju in prodajanju.

Servis: Organizacija javne prireditve

Foto: Nada Žgank @ tx_rx

Samozaposleni v kulturi se nemalokrat znajdejo na različnih odrih zavoljo predstavitve svoje kulturno umetniške produkcije, pogosto pa so tudi sami organizatorji javnih dogodkov.

V tokratnem servisnem prispevku bomo predstavili nekaj osnovnih zakonskih določil glede organizacije in izvedbe javnih prireditev.