SERVIS: Delovne štipendije za samozaposlene

Vsako leto Ministrstvo za kulturo izda samostojni poziv za delovne štipendije, slednje pa se podeljujejo tudi v okviru nekaterih projektov oziroma v sklopu drugih kulturnih institucij, na primer na JAK RS. Delovne štipendije pogosto predstavljajo pomemben prihodek za samozaposlene v kulturi ob njihovem prejemu pa se pojavi tudi nekaj administrativnih vprašanj.

V servisnem prispevku obravnavamo osnovne zakonitosti delovnih štipendij ter kako se tako pridobljena sredstva obravnava v cenzusu in dohodnini.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci Št. 9

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi video posvetovalnice z Juretom Novakom.

26. novembra je bil v Državnem zboru sprejet šesti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI, bomo obrazložili v novi video posvetovalnici, ki bo v torek, 8. decembra, ob 17:00.

Preberite več

Delavnica: Pogajanja v poslovnem svetu in oblikovanje končne cene produkta

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi na delavnico  Pogajanja v poslovnem svetu in oblikovanje končne cene produkta.

Ustvarjalke* v kulturi in kreativnih industrijah morajo za svoje produkte in storitve definirati tudi ceno, ob tem pa se v procesu prodaje pogosto znajdejo v pogajalski situaciji. Pogajanja so del našega vsakdana in so še kako pomembna v poslovnem, političnem in športnem svetu. Dobra pogajalka lahko veliko doprinese k doseganju zastavljenih ciljev, ki so ključni za nadaljnji razvoj, moč, vpliv in tudi korist posameznice, skupine ali družbe.

Preberite več

Razpisne priložnosti (november 2020)

Foto: Nada Žgank@INTAKT

V mesečnem glasilu Kulturosfera zbiramo zanimive tuje in domače razpisne priložnosti za ustvarjalke in ustvarjalce v kulturi.

Številni rezidenčni programi so svoje delovanje prilagodili novim razmeram, tako da smo tokrat zbrali nekaj online rezidenčne ponudbe, ter nekaj razpisov, ki bodo rezidence izvedli v letu 2021 glede na epidemiološke razmere.

Preberite več

SERVIS: Republiška priznavalnina za samozaposlene v kulturi

Samozaposlene* v kulturi, ki imajo priznano pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, imajo zaradi minimalnih prispevkov, ki jim jih plačuje Ministrstvo za kulturo, v pokoju zgolj minimalno pokojnino, kar predstavlja velik finančni izziv.

V tokratnem prispevku predstavljamo pogoje in postopke za pridobitev republiške priznavalnine, kar je ukrep za samozaposlene v kulturi, ki zasluženim umetnikom in umetnicam nekoliko izboljšuje ekonomsko situacijo v času upokojitve.

Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije – 2. val

Z drugo razglasitvijo epidemije so se številne ustvarjalke in ustvarjalci ter nevladne organizacije na področju kulture znašli v stiski. Z ustavitvijo javnega življenja mnoge obveznosti ostajajo, med tem ko so ustaljeni načini izpolnjevanja le-teh onemogočeni ali zelo oteženi. Za lažje obvladanje kriznih razmer in informiranje o razvoju dogodkov bomo na tej povezavi objavljali odgovore na pogosta vprašanja.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci No.8

VIDEOPOSVETOVALNICA: Koronavirus in ustvarjalci št. 8

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom.15. oktobra je bil v Državnem zboru sprejet peti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI bomo obrazložili v novi jesenski video posvetovalnici, ki bo v sredo, 21. oktobra, ob 17:00.Ob tem vas pozivamo, da nam vnaprej pišete vprašanja na info@asociacija.si. V video odgovorih bomo naslovili vsa vprašanja na temo PKP 5, ki bodo prispela v nabiralnik do 12. ure v torek 20.10.2020.TERMIN: V sredo 21. oktober, s pričetkom ob 17:00.POVEZAVA: Video bo objavljen na Facebook Asociaciji (https://www.facebook.com/drustvoasociacija/).PREDAVATELJ: Jure Novak je avtor, režiser in performer. S (kulturnimi) politikami se ukvarja vsaj že desetletje, med drugim kot kolumnist, podpredsednik Društva gledaliških režiserjev, član komisij in dialoških skupin na Ministrstvu za kulturo in v okviru društva Asociacija.Vabljeni!Projekt Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Objavil/a Društvo Asociacija dne Sreda, 21. oktober 2020

15. oktobra je bil v Državnem zboru sprejet peti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI bomo obrazložili v  novi jesenski video posvetovalnici, ki bo v sredo, 21. oktobra, ob 17:00.

Delavnica: Osnove razpisnih priložnosti v KKI

Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na delavnico Osnove razpisnih priložnosti v kulturi in kreativnih industrijah.

Področje kulture in kreativnih industrij nevladnim organizacijam, samozaposlenim ter drugim posameznikom in podjetjem ne glede na njihovo temeljno dejavnost ali lokacijo ponuja obilico razpisnih priložnosti za javno ter zasebno sofinanciranje na lokalnih, nacionalnih, regionalnih, evropskih ali drugače mednarodnih ravneh.

Preberite več

Servis: Pogodbe o delu za ustvarjalce_ke

Ustvarjalci in ustvarjalke se velikokrat sprašujejo na kakšne načine lahko pravno-formalno izvajajo svoje kulturno-umetniško udejstvovanje. Za vsakim delom mora biti v skladu z zakonodajo sklenjena ustrezna pogodba o delu, ki predvideva določene obveznosti in omejitve tako za delodajalca_ko oz. naročnika_co, kot za delojemalca_ko oz. izvajalca_ko del.

V servisnem prispevku smo predstavili pregled različnih pravno-formalnih oblik pogodb o delu.