Iz prve vrste: Društvo za komorno glasbo Amadeus

Asociacija je vsebinska mreža, ki združuje samostojne ustvarjalce in profesionalne nevladne organizacije iz različnih področji ustvarjanja, od uprizoritvenih do glasbenih umetnosti. V Kulturosferi vsak mesec predstavljamo naše člane.

Tokrat smo se pogovarjali z violončelistom in programskim vodjem cikla Carpe artem Nikolajem Sajkom iz Društva za komorno glasbo Amadeus.

Servis: Atipični_e zavezanec_ke za DDV

Foto: @SCCA

Če umetniki in umetnice želijo svoje storitve in umetniške produkte večje skupne vrednosti prodajati na mednarodnem trgu, morajo kot rezidenti_ke Slovenije postati atipični_e davčni_e zavezanci_ke za DDV.

V servisnem prispevku obravnavamo razloge in postopke, da nekdo postane atipični_a zavezanec_ka za DDV in ključne značilnosti tega.

Servis: UJP eRačun za samozapolsene

Samozapolseni_e in nevladne organizacije sodelujejo tudi z javnimi zavodi, za plačilo opravljenih storitev pa morajo izdati elektronski račun. To storijo preko portala Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP).

V tokratnem servisu obravnavamo nekatera dodatna pojasnila glede izpolnjevanja obrazca na portal UJP in specifike, ki so vezane na samozaposlene v kulturi.

Servis: Mednarodno obdavčevanje nastopajočih

V globalno povezanem kulturno-umetniškem okolju morajo tudi slovenske organizacije in posamezniki poznati zakonodajne okvire, ki določajo pravila poslovanja med različnimi mednarodnimi deležniki.

V tokratnem servisu Asociacije bomo okvirno predstavili mednarodni sistem obdavčevanja za umetnike in umetnice, nastopajoče, ki izhaja iz mednarodnih pogodb.

Kulturni evro tudi za NVO

Po tem ko je vlada 19. septembra potrdila predlog Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi (ZSNNPK), t.i. zakon o kulturnem evru, ga je 6. novembra obravnaval tudi Odbor za kulturo v Državnem zboru.

Asociacija si je že vse od izteka zadnjega zakona o kulturnem evru prizadevala, da bi novi vključeval tudi poklicne nevladne organizacije, zato nas veseli, da je odbor za kulturo z amandmajem podprl vključevanje celotnega nevladnega sektorja.

Preberite več

Dialoška skupina z vprašanji ministrstvu

Na ministrstvu za kulturo sta v zadnjih mesecih potekali dve seji Delovne skupine za trajni dialog s samozaposlenimi v kulturi, katere primarna naloga je spremljanje izvrševanja koalicijske pogodbe.

Člani so poleg tega na sejah obravnavali tudi Nacionalni program za kulturo in spremljujoče oblikovanje akcijskega načrta.

Kulturna premišljevanja: Pomen vsebinskih mrež

Asociacija je konec septembra zaključila z izvajanjem štiriletnega projekta vodenja vsebinske mreže na področju kulture, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za javno upravo. Njena prihodnost visi v zraku, ker je zaradi spremembe v zakonodaji financiranje vsebinskih mrež prešlo na resorna ministrstva, ministrstvo za kulturo pa novega razpisa ni objavilo.

Kaj vse je v tem času dosegla Asociacija in zakaj je financiranje vsebinskih mrež pomembno, je v tokratni kolumni premišljevala nekdanja strokovna vodja Asociacije Tjaša Pureber.

Preberite več

Scena ne sme plačevati za napake ministrstva

V Asociaciji, vsebinski mreži nevladnih organizacij na področju kulture smo 4. novembra 2019 organizirali novinarsko konferenco, ki je bila posvečena dogajanju glede programskega razpisa ministrstva za kulturo za obdobje 2018 – 2021.

Nedavno sta bili namreč po dolgotrajnem postopku v sofinanciranje naknadno sprejeti dve organizaciji in sicer Zavod Maska in Zavod Emanat, kmalu za tem pa so vsi uspešni prijavitelji s področja uprizoritvene umetnosti prejeli poziv za predložitev programov v letu 2020, ob katerem so prejeli tudi informacijo, da bodo v prihodnjem letu dobili približno deset odstotkov nižjo vrednost kot do sedaj, oziroma skoraj dvajset odstotkov manj glede na rebalans v letu 2019. Na konferenci smo poudarili, da je tovrstno znižanje nesprejemljivo.