Velika podpora deležu za umetnost

Potem ko je Odbor za kulturo v Državnem zboru RS 4. oktobra potrdil t.i. delež za umetnost, so 19. oktobra o noveli Zakona o javnem interesu za kulturo (ZUJIK) glasovali še poslanci in spremembe zakona potrdili z veliko večino.

Asociacija si je za uveljavitev tovrstne javne podpore umetnosti prizadevala že vrsto let, zato je predloge sprememb zakona podpirala že od samega začetka, hkrati pa skozi pripombe dosegla tudi pomembne izboljšave.

Sredstva potrebujejo vsi samozaposleni

Foto: Nada Žgank@Mesto žensk

Ministrstvo za kulturo je v začetku tega tedna objavilo napoved Javnega razpisa za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, ki pa bo imel starostno omejitev in sicer bo namenjen zgolj mladim do 35 leta. Na Asociaciji sicer pozdravljamo neposredno podporo ustvarjalcem na področju kulture, a hkrati menimo, da je potrebno poskrbeti za vse starostne skupine samozaposlenih.

Zato smo na ministrstvo za kulturo poslali dopis, v katerem jih pozivamo, da premislijo o možnostih sprememb prihajajočega razpisa, poleg tega pa smo izpostavili tudi potrebo po celostni prenovi statusa samozaposlenih v kulturi, ki bi moral vključevati karierno dinamiko.

Samozaposleni: NPK je treba dopolniti

Osma seja Delovne skupine za trajni dialog s samozaposlenimi v kulturi je bila namenjena izključno problematičnim točkam v Nacionalnem programu za kulturo (NPK). Skupina sicer ni bila sklepčna, zato se je razprava nadaljevala preko korespondenčne seje.

Zbrani so se strinjali, da je NPK v veliki meri pisan zelo ohlapno in preveč nedorečeno. Ob obravnavani konkretnih predlogov pa so se prejšnje pomanjkljivosti izkazale za strukturne, zato so se prisotni odločili, da bodo namesto razpravljanja o konkretnih težavah ocenili dokument kot celoto.

Tudi NSK nezadovoljen z NPK

Nacionalni svet za kulturo (NSK) se je 27. septembra sestal na temo Nacionalnega programa za kulturo (NPK). Na seji je kot članica NSK nastopila tudi predsednica Asociacije Jadranka Plut, ki je poudarila nekatere ključne pomanjkljivosti dokumenta, ki zadevajo nevladni sektor in samozaposlene v kulturi.

V uvodu seje je predsednica NSK in direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski opozorila, da je dokument pisan precej splošno in da je zavoljo tega težko razbrati, k čemu dejansko stremi.

Preberite več

Razpisi v kulturi (oktober 2017)

Tokrat med domačimi razpisi izpostavljamo tri, ki jih objavljajo Služba Vlade RS, Slovenski filmski center in Kulturni dom Cerknica. Slednji so objavili tudi razpis za delovno mesto strokovnega sodelavca s področja tehnike.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko 19. oktobra vabi na informativni dan glede tretjega razpisa programa Interreg CENTRAL EUROPE. Razpis je odprt tudi za nevladne organizacije, eno od prioritetnih področij so “kulturni viri”. Več informacij.

Preberite več

Evro na evro (oktober 2017)

Foto: Borut Bucinel@Exodos

Ustvarjalke in ustvarjalce v kulturi med tujimi razpisnimi priložnostmi opozarjamo na dva zanimiva razpisa.

Prvi je namenjen prijaviteljem s področja vizualne umetnosti in medije in sicer za umetniške rezidence v ZDA, drugi pa je namenjen sodelovanju na festivalu in targetira koreografe in plesalce.

Iz prve vrste: Zavod CONA

V pogovorni rubriki Kulturosfere smo tokrat gostili Zavod Cona, ki predstavlja eno osrednjih institucij v Sloveniji s področja eksperimentalne zvočne umetnosti, številne mednarodno priznane projekte pa beleži tudi na področju intermedije. V okviru zavoda deluje tudi radioCona.

Skoraj od svoje ustanovitve je Zavod CONA tudi članica Društva Asociacija, mi pa smo se tokrat z ustanoviteljico, umetniško vodjo, producentko in oblikovalko Ireno Pivka pogovarjali o perečih temah v kulturi.

Preberite več

Poročilo z razprave o kulturnem turizmu

Mladi levi; Odprtje festivala (Režija: Beton Ltd.; Nastopajoči: Irena Preda, Polona Janežič, Matija Dolenc, Jaka Berger, Uroš Kaurin, Tomaž Grom, Primož Bezjak, Branko Jordan, Katarina Stegnar, Jelena Rusjan, Tina Perić, Kristina Gorovska, Grega Zorc, Vito Weis, Leja Jurišić, Teja Reba, Boris Benko, Primož Hladnik, Igor Vićentić), Stara mestna elektrarna, 23.8.2014
Foto: Nada Zgank@Zavod Bunker

Asociacija je v četrtek, 24. avgusta v Stari mestni elektrarni skupaj z Zavodom Bunker soorganizirala razpravo o kulturnem turizmu in festivalih.

Govorili smo o tem, kako vzpostaviti vez med turizmom in festivali, ki bo v prid trajnostnemu razvoju obeh panog, predvsem pa obiskovalcem umetniških prireditev. Predstavniki nevladnih organizacij so pozdravili pobude vključevanja kulturnih vsebin v strategijo turizma, a so z dosedanjimi verzijami državne strategije za razvoj kulturnega turizma nezadovoljni.

Večja uravnoteženost Prešernove nagrade

Zakon o Prešernovi nagradi je šel skozi zadnjo fazo potrjevanja. Potem ko so bile spremembe zakona potrjene na 22. redni seja Odbora za kulturo v Državnem zboru RS, je bil zakon 19. septembra potrjen tudi na plenarni seji.

Asociacija se je od samega začetka javne razprave zavzemala za vključitev spolne uravnoteženosti zakona in veseli nas, da končna različica zakona deloma vključuje tudi predloge Asociacije.