Pismo podpore napadenima umetnicama

Foto@Galerija Kapelica
Foto@Galerija Kapelica

V Asociaciji, mreži samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij v kulturi, z zaskrbljenostjo opazujemo niz napadov na svobodno izražanje ustvarjalk in ustvarjalcev, ki smo jim priča v zadnjih mesecih.

Ena najbolj prepoznavnih dramatičark Simona Semenič je zaradi svojega umetniškega performansa s slovensko zastavo podvržena sovražnemu govoru, pritlehnim napadom in celo kazenski ovadbi. Enako se dogaja eni najbolj prepoznavnih intermedijskih umetnic v mednarodnem prostoru in pri nas Maji Smrekar. Njuna dela so deležna zasmehovanja, pokroviteljstva, nerazumevanja.

Preberite več

Čestitke vsem kulturnicam in kulturnikom

Drage kolegice in kolegi, v zadnjih tednih je naš skupen boj za boljše pogoje ustvarjanja in delovanja na neodvisni sceni ponovno privihral iz getoiziranega polja, v katerega bi nas radi potisnili odločevalci.

S skupnimi močmi smo dokazali ne le da v nemogočih pogojih produciramo izjemne kvalitativne presežke, temveč tudi to, da v imenu entuziazma in iskrene želje po ustvarjanju ne mislimo žrtvovati naše socialne eksistence ter profesionalnih pogojev delovanja.

Preberite več

Vabilo na pogovor s strankami o neodvisni kulturi

Foto: Sunčan Stone@Glej
Foto: Sunčan Stone@Glej

V času globalne krize je bila Slovenija ena izmed redkih držav v Evropski uniji, ki je drastično zmanjšala proračun za kulturo, neodvisna kultura ni nikoli tema pogovorov v predvolilnem času, hkrati pa se zdi, da si stranke v povolilni kombinatoriki kulturno ministrstvo podajajo kot kompenzacijo za ostale, »pomembnejše« resorje. Posledično ni presenetljivo, da je v zadnjih štirih letih prišlo do veliko konfliktov med kulturnim ministrstvom in ustvarjalci, da dialoga praktično ni bilo, in da so se sprejemale škodljive poteze, ki so zamajale kulturni ekosistem.

Kam bo šla kultura v prihodnjih štirih letih? Kako politične stranke vidijo rešitev za negotov položaj neodvisne kulture in kdo se bo zavzel za dvig sredstev in oblikovanje konsenzualne in razvojne kulturne politike na področju neodvisne kulture?

Preberite več

Novinarska konferenca pred kulturnim praznikom

V Društvu Asociacija smo pripravili analizo vseh zakonodajnih sprememb ministrstva za kulturo v mandatu 2014-2018 ter izvajanje zavez iz koalicijske pogodbe. Predstavili jo bomo na tradicionalni novinarski konferenci pred kulturnim praznikom, skupaj z oceno stanja v neodvisni kulturi.

Spregovorili bomo tudi o naših vsebinskih zadržkih do novele ZUJIK, saj bi po našem mnenju prinesla izjemno resen udarec za nevladni sektor in samozaposlene v kulturi.

Preberite več

Proti postopnemu odmiranju umetnosti!

Foto @Asociacija
Foto @Asociacija

Sredi prejšnjega tedna so nevladne organizacije s področja kulture začele prejemati odločbe Javnega razpisa za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti, ki jih bo v letih 2018-2021 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Gre za štiriletni programski razpis, ki omogoča razvoj neodvisne kulture in ki je ključen motor razvoja in zaposlovanja v nevladnem sektorju v kulturi.

A zdi se, da je ministrstvo postreglo z rezultati, ki so razburili vse, tako nove, kot stare izbrane in neizbrane organizacije. V nadaljevanju podajamo izjavo za javnost Društva Asociacija ter poudarke iz današnje novinarske konference.

Preberite več

Novinarska konferenca o programskem razpisu

Rezultati programskega razpisa za nevladne organizacije v kulturi so najnovejši udarec, ki ga je v tem mandatu utrpela neodvisna umetniška produkcija. Številne organizacije, ki so leta krojile ustvarjalni vrh ne le doma, temveč tudi v tujini, ministrstvo ne bo več sofinanciralo, večina ostalih je zaradi nejasne formule podeljevanja sredstev le teh prejela bistveno manj od prejšnjih let.

Posledično so ogrožena ne le delovna mesta ter ustvarjalni presežki, temveč tudi evropska partnerstva in projekti, ki jih nekatere nevladne organizacije že izvajajo.

Preberite več

Dedek Mraz s spustom med otroke

Ker je tradicija obdarovanja Dedka Mraza pri nas močna, in ker nam v Asociaciji ni vseeno, kaj se zgodi z otroci ustvarjalk in ustvarjalcev na neodvisnem polju, smo letos ponovno pristopili k organizaciji decembrskega praznovanja. 

Tudi letos smo združili moči z Zavodom Bunker Ljubljana, Plesnim teatrom Ljubljana in Gledališčem Glej.

Preberite več

Iz prve vrste: Moonlee Records

Tokrat bomo v rubriki Iz prve vrste govorili o glasbi in avtorskih pravicah. Člani Asociacije Moonlee Records se posvečajo predvsem izdajanju plošč prodornih sodobnih glasbenih skupin iz prostora nekdanje skupne države. Njihovi načrti vključujejo sodelovanje s številnimi festivali, hkrati pa napovedujejo veliko koncertov v letu 2018.

Pogovarjali smo se z Miranom Rusjanom, ki nam je predstavil svoje poglede na delovanje kolektivnih organizacij pri nas, govorili pa smo tudi o splošnem položaju ustvarjalcev in nevladnih organizacij. Nacionalni program za kulturo se mu zdi v točkah glasbenega založništva stihijski in brez koncepta.

Preberite več