Kultura in gospodarstvo: Asociacija in Dobre zgodbe v Romuniji

Foto: CCC

V društvu Asociacija smo se odzvali vabilu Kulturnega centra Cluj ter se s partnerjem v projektu Culture4Health, podjetjem Dobre zgodbe d.o.o., udeležili Foruma kulture in dobrega počutja 2023. V okviru bogatega programa foruma sta strokovna vodja društva Polona Torkar in direktor podjetja Dobre zgodbe Jernej Verbič predstavnikom več kot 60 romunskih podjetij predstavila Certifikat Kulturno podjetje ter učinke, ki ga ima certifikat na poslovno okolje in poslovanje podjetij.

Povezani predstavitvi slovenskih udeležencev foruma, ki je bila v okviru programa hkrati edina predstavljena dobra praksa iz tujine ter je vsebovala dognanja, do katerih sta partnerja prišla v okviru sodelovanja pri pilotni študiji učinkov vpeljave umetniških aktivnosti v poslovno okolje, sta udeležence navdušili. Polona Torkar se je v svojem delu predstavitve osredotočila predvsem na ozadje in zasnovo sistema certificiranja, Jernej Verbič pa na ugotovitve, kako so aktivnosti konkretno vplivale na podjetje in tim, ki ga vodi.

Iz predstavitve Culture & Business – Hand in hand @Jernej Verbič, Dobre zgodbe d.o.o.
Jernej Verbič @ Culture&Well-Being Forum 2023 (foto: CCC)

Predstavitev certifikata Kulturno podjetje ter njegovih učinkov je bila del panelne razprave, v okviru katere so predstavniki podjetij spoznavali, kako lahko umetnost izboljša dobro počutje delavcev in podpira uspešna delovna okolja. V panelu sta sodelovanje med kulturo in gospodarstvom, kot se že vrši v Romuniji, predstavljala Mihai Mateiu, pisatelj in ustanovitelj Projekta Flux, ter Istvan Lenard, direktor romunskega podjetja Starport. Projekt Flux se osredotoča na vnašanje unikatnih kulturnih doživetij, namenjenih zaposlenim, v podjetja, s čimer močno vpliva na delovne odnose in okolje. Umetniško-kulturne prakse, ki jih uvajajo v vojaško bolnišnico Dr. Konstantina Papiliana, je zbranim predstavila generalna direktorica bolnišnice Doina Baltaru.

Foto: CCC

V okviru foruma, na katerem so besede dobrodošlice udeleženim predstavnikom podjetij izrekli podžupan Občine Cluj-Napoca Oláh Emese, namestnik generalnega direktorja Banke Transilvanije Tiberiu Moisă in direktor Kulturnega centra Cluj Ștefan Teișanu, je osrednja beseda pripadla Nilsu Fietju iz regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, ki je spregovoril o umetnosti in ponudil vpogled v vedenje v njeni navezavi z zdravjem. Ugotovitve treh raziskav na temo pa so predstavili Călin Hințea, dekan Fakultete za politične, upravne in komunikacijske vede Univerze Babes-Bolyai, Norbert Petrovici, direktor Centra za interdisciplinarno podatkovno znanost Univerze Babes-Bolyai in Rarița Zbranca, programska direktorica Kulturnega centra Cluj.

Deli