Podpora kulturi je podpora Evropi!

Društvo Asociacija in zavod Motovila sta se kot člana evropskega združenja Culture Action Europe pridružujeta kampanji »Podpora kulturi je podpora Evropi!«

Poziv o podvojitvi proračuna za kulturo smo naslovili na Evropsko komisijo in svet, poslali pa smo ga tudi Vladi Republike Slovenije, nekaterim ministrstvom, slovenskemu predstavništvu v Bruslju in slovenskim poslanec v Evropskem parlamentu.

Trenutno se nadaljujejo pogajanja glede naslednje evropske perspektive, v sklopu katere se kljub predhodnemu priporočilu evropskega parlamenta predvideva znižanje sredstev za program Ustvarjalna Evropa. Slednje ni sprejemljivo zato pozivamo ključne določevalce k zavedanju o pomena kulture.

Kultura ima izkazano pozitiven vpliv tako na zdravje in dobro počutje, na socialno kohezijo in enakost, izobraževanje, spodbujanje demokratičnih načel, mednarodne odnose, pa tudi na rast in zaposlovanje, raziskave in inovacije, zato menimo, da mora tudi v okviru evropskih sredstev dobiti ustrezno mesto. Poleg podvojitve celotnega proračuna za kulturo smo pristojne pozvali tudi k zavezi, da se 1 % proračuna vsakega področja politik EU nameni kulturi.

Svoj glas h kampanji »Podpora kulturi je podpora Evropi!« lahko s podpisom spletne peticije prispevate tudi vi. Prav tako lahko na slovenske odločevalce naslovite pismo podpore v slovenščini (.docx), originalno pismo v angleškem jeziku (angl.) pa lahko posredujete odločevalcem in partnerjem v tujini.

Deli