E-posvetovanje: Nacionalni program za kulturo

Ministrstvo za kulturo je objavilo nov, osemletni Nacionalni program za kulturo (NPK), ki bo temeljno vplival na vso prihodno zakonodajo ter izvajanje kulturne politike pri nas.

V Asociaciji si želimo poglobljene javne razprave na to temo, zato vas vabimo, da nam komentarje glede vprašanj, ki se tičejo nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi, pošljete na info(@)asociacija.si najkasneje do 8. septembra 2017. Vaše pripombe in ideje bomo poskušali smiselno vključiti v skupni odziv Asociacije na novi NPK.

Nov NPK je ministrstvo objavilo 23. avgusta 2017, in ga lahko skupaj s pripadajočo analizo stanja kulture v Sloveniji najdete na tej povezavi. Pomembno se nam zdi, da dokument prepoznava pomen samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi kot pomemben gradnik kulturne krajine. Vseeno pa bi bil dokument lahko veliko bolj natančen pri oblikovanju strateških ciljev za izboljšanje in stabilizacijo položaja obeh sektorjev.

Na področju samozaposlenih prinaša tudi pomembne novosti, predvsem v luči napovedanega deljenja na t.i. avtorske in neavtorske poklice. Bojimo se, da se za tem skriva nevarnost ukinjanja plačevanja prispevkov določenim poklicem v kulturi.

Na področju nevladnih organizacij pozdravljamo uvedbo koncesij, nismo pa prepričani, da gredo spremembe Kulturniške zbornice Slovenije ter uvedba agencije za umetnost v pravo smer. Do dokumenta se bomo v naslednjih tednih podrobno in natančno opredelili, upamo pa, da nam bo ministrstvo v tej razpravi prisluhnilo ter naše komentarje tudi upoštevalo.

Deli