Vabilo: Posvet o agenciji za umetnost

Ministrstvo za kulturo je znotraj Nacionalnega programa za kulturo napovedalo ustanovitev agencije za umetnost, ki naj bi prevzela financiranje predvsem nevladnega sektorja. Kaj agencijsko delovanje pomeni za kulturni sektor in kakšne so prakse v tujini? Je agencija resnično dober model za nevmešavanje politike v stroko? Kaj so njene prednosti in slabosti?

To so nekatera izmed vprašanj, na katera bomo poskušali odgovoriti na posvetu z enim največjih strokovnjakov v Evropski uniji za področje kulturne politike Robertom Palmerjem, ki ga organizira Asociacija, mreža nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Vabljeni da se nam pridružite v četrtek, 7. septembra 2017, ob 11:00 v Klubu Lili Novy v prostorih Cankarjevega doma v Ljubljani. Spodaj prilagamo daljše vabilo.

Koncept Agencije za umetnost je v anglo-saksonskem svetu poznana pod imenom Art Council. Ministrstvo za kulturo jo želi v naslednjih letih ustanoviti tudi v Sloveniji, saj so jo umestili v osnutek Nacionalnega programa za kulturo. Nanjo želijo prenesti financiranje nevladnega sektorja, ni pa povsem jasno, kaj naj bi takšna tektonska sprememba kulturnega modela prinesla.

V želji po strokovno podkovani razpravi o agencijskem organiziranju, je Asociacija pripravila primerjalno študijo “Priložnosti in tveganja morebitne ustanovitve Umetnostnega sveta.”

Dokument vsebuje zgoščen popis osnovnih pojmov, predstavi najbolj znane primere delovanja tovrstnih agencij v izbranih evropskih državah, iz njihovega delovanja povzema nekatere najbolj uporabne primere dobrih praks, podrobno pa analizira tudi omembe tovrstne ustanove v dosedanjih zakonskih predlogih v Sloveniji. Dokument sklepa standardna analiza prednosti, slabosti, priložnosti in groženj tovrstnega predloga, v finalni redakciji pa bo dokument dobil še zaključna operativna taktična izhodišča, ki jih želimo oblikovati skupaj z udeleženci posveta. Sestavni del realizacije te študije je namreč tudi javna razprava o njenih izsledkih s strokovnjaki za področje agencijskega delovanja.

Vabimo vas, da se nam pridružite na razpravi Agencija za umetnost: podaljšana roka ali priročna rešitev?

Posvet se bo odvil v četrtek, 7. septembra 2017, med 11. in 14. uro v klubu Lili Novy v prostorih Cankarjevega doma (Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana).

Gostje posveta:

Nagovor:
Jadranka Plut, predsednica Društva Asociacija

Uvodni govorec:
Robert Palmer, mednarodni strokovnjak za kulturne politike

Robert Palmer je neodvisni svetovalec, ki se pri svojem mednarodnem delu osredotoča na vprašanja kulturnih politik in strategij, organizacijskega razvoja, festivalov, kreativnih industrij ter razvoja mest v kontekstu kulture. Med leti 2006 in 2013 je bil direktor področja kulture pri Svetu Evrope v Strasbourgu, kjer je bil odgovoren za usklajevanje dela preko 50 držav. Svetuje UNESCU, Evropski komisiji in številnim evropskim kulturnim ustanovam in mrežam. Je avtor knjige “Eventful Cities” (Routledge), v kateri piše o kulturnem menedžmentu, marketingu v kulturnih institucijah in razvoju kulturnih projektov.

Razpravljalci:
Nataša Bučar, direktorica Javne agencije Slovenski filmski center
Dr. Uroš Grilc, nekdanji minister za kulturo
Dr. Stojan Pelko, avtor raziskave Asociacije o agencijskem organiziranju

Veselimo se srečanja z vami!

Društvo Asociacija

agencija cd vabilo-page-001

Deli