Strateško razmišljanje kot taktika preživetja

Kako misliti strateško izven konteksta obstoječe dinamike sofinanciranja Ministrstva za kulturo RS in lokalnih skupnosti, kako brati razpise na drugih ministrstvih in kaj pomeni soustvarjati politiko možnosti za nadgrajevanje obstoječega stanja?

Vse to bo tema delavnice, na kateri želimo s primeri dobrih in slabih praks predstaviti različne možne razvojne scenarije za organizacije v kulturi. Delavnica bo potekala v torek, 20. junija, v Ljubljani.

V letih finančne podhranjenosti je veliko nevladnih zavodov in društev tako ponotranjilo varčevalno logiko, da so razmišljanje o razvoju lastne organizacije povsem potlačili. Preživetvene taktike so se razvile predvsem v smer prekarnosti in nenehnega optimiziranja, ki nevladnike neprestano silijo v stanje izrednih razmer. V neki drugi realnosti pa neprestano poslušamo o tem, kako ni pomembnih in velikih projektov, s katerimi bi se lahko identificirala širša skupnost.

Namen delavnice je spodbuditi udeležence k dolgoročnem planiranju razvoja svojih umetnostnih in producentskih dejavnosti in jih opozoriti na nekatere mehanizme za razdeljevanje sredstev, s katerimi država in lokalne skupnosti spodbujajo strukturni razvoj različnih področij. Res je, da sta pri tem umetnost in kultura praviloma potisnjeni na obrobje. A pravilno dimenzioniranje strateškega razmišljanja nas usmerja k politikam, ki načrtujejo dolgoročno, in k pravilnim taktikam, s katerimi si omogočamo boljša izhodišča pri vstopanju v te dolgoročne načrte.

S pomočjo delavnice boste:
– razumeli, kaj pomeni dolgoročno načrtovanje razvoja svoje organizacije;
– kako pripraviti strategijo za artikuliranje in predstavitev svojih načrtov;
– katere dejavnosti izvajati za vzpostavljanje konsenzualnega polja v stroki, skupnosti in med odločevalci;
– kako razmišljati povezovalno in medresorsko;
– katere dokumente in strategije upoštevati pri načrtovanju in dimenzioniranju dolgoročnega razvoja;
– na kakšen način voditi kampanjo za uvrstitev strukturnega premika v uradno politiko države ali lokalne skupnosti;
– kakšne so nevarnosti in težave pri realizaciji vizij.

Delavnici bo sledila še 30 minutna predstavitev regijskega stičišča osrednjeslovenske regije in priložnosti krepitve organizacijskega razvoja, ki jo stičišče nudi na področju strateškega načrtovanja.

TERMIN: torek, 20. junij 2017, od 9:00 – 13:00
TRAJANJE: 4 ure
KRAJ: Društvo Asociacija, Ljubljana – Dalmatinova 4, velika sejna soba v 6. nadstropju
ROK PRIJAVE: do 16. junija oziroma do zapolnitve prostih mest na info@asociacija.si. Prednost pri prijavi imajo člani Društva Asociacija. Udeležba je brezplačna.
PREDAVATELJ: Jurij Krpan
Jurij Krpan je od leta 1995 kurator v Galeriji Kapelica, od leta 2015 pa programski vodja Zavoda Kersnikova. Kot eden izmed začetnikov intermedijske umetnostne produkcije in zagovornik sodobne raziskovalne umetnosti, si vrsto let prizadeva za ustvarjanje kulturno političnih pogojev za boljši razvoj te umetnostne dejavnosti v Sloveniji in v drugih državah Evropske Unije. Bil je tudi predsednik Asociacije, v sklopu česar se je aktivno ukvarjal z vprašanjem kulturne politike. Pridobljena znanja in metodologijo želi deliti s kolegi iz nevladnega sektorja.

Delite novico o delavnici z vašimi kolegicami in kolegi tudi na družabnih omrežjih!

Facebook dogodek >>>

Vabljeni!

Deli