Poziv vladi h končanju sovražnega govora

Foto: Nejc Saje@Maska
Foto: Nejc Saje@Maska
Dvanajst vsebinskih mrež, med katerimi je tudi Asociacija, ki skupaj združujejo več kot 1.400 nevladnih organizacij, je skupaj s CNVOS na predsednika vlade dr. Mira Cerarja naslovilo javni poziv v zvezi z izjavami gospodarskega ministra Počivalška.

Ta je civilnodružbene organizacije in javne službe, ki preko pravnih mehanizmov varujejo okolje, javno označil za ekoteroriste in s tem po prepričanju podpisnikov kršil etični kodeks vlade.

Poziv objavljamo v celoti:

V preteklih dneh je javnost vznemiril intervju ministra Počivalška, v katerem je ta civilnodružbene organizacije in javne službe, ki preko pravnih mehanizmov varujejo okolje, javno označil za ekoteroriste. Minister Počivalšek je s svojim načinom izražanja kršil drugi standard Etičnega kodeksa funkcionarjev v Vladi Republike Slovenije in ministrstvih, ki se nanaša na krepitev ugleda Republike
Slovenije in Vlade Republike Slovenije ter drugih državnih institucij in organov. V intervjuju v časniku Delo se kot predstavnik Vlade ni »izogibal besednemu poniževanju in dajanju posplošenih vrednostnih sodb«, prav tako ni ravnal »profesionalno, spoštljivo in dostojanstveno«.

CNVOS, Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Slovenije in organizacije, združene v Konzorciju vsebinskih mrež nevladnih organizacij Slovenije, opozarjamo na nesprejemljivost uporabe ekstremnih besed in vas kot predsednika vlade pozivamo, da javnost obvestite: (i) ali je tudi Vlada Republike Slovenije ministrovo ravnanje zaznala kot nesprejemljivo kršitev standardov svojega etičnega kodeksa, ter (ii) kakšne odločitve je sprejela Vlada glede potrebnega ravnanja ministra Počivalška.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije pozivamo k takojšnjemu prenehanju uporabe sovražnega govora, ki ni sprejemljiv za demokratično družbo in je v nasprotju z univerzalnimi vrednotami ter načini vedenja in ravnanja, s katerimi se krepi zaupanje javnosti v integriteto funkcionarjev in državnih organov. Definicija izraza (eko)terorizem vključuje uporabo nasilja in ustrahovanja. Primeri organizacij in dejavnosti, ki jih je minister Počivalšek navedel v intervjuju, vsi do zadnjega temeljijo na uporabi pravnih sredstev. V intervjuju je minister javno širil laži in diskreditiral organizacije.

Najmanj, kar bi pričakovali, bi bilo javno opravičilo in popravek podanih informacij. Na prvi pogled morda nedolžna opazka ali provokacija pa je veliko pomembnejša zaradi širšega družbenega učinka, ki ga ima sklicevanje na terorizem. Boj proti terorizmu je lahko priročen izgovor za utrjevanje pozicij moči, kratenje pravic državljanom in zatiranje drugače mislečih – pa naj bo to v ZDA, Turčiji, Siriji ali Sloveniji. Da bi preprečile terorizem, si vlade jemljejo pravico do uporabe večje mere nasilja kot v normalnih razmerah ter tudi najrazličnejših sankcij in sprememb v zakonodaji, ki zaobidejo demokratične procese. Takšne spremembe je v intervjuju posredno najavil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Deli