Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 39 | Avgust 2019

Foto: Nada Žgank @Bunker

Izpostavljamo


Sodelujte pri prenovi medijskega zakona

Ministrstvo za kulturo je na začetku poletja v javnost poslalo predlog nove medijske zakonodaje, ki spreminja definicijo medija in javnega interesa, ter prinaša pomembne novosti na področju neresničnih novic, novinarskega poklica ter medijskega lastništva. Ker so številni neprofitni mediji NVO v kulturi, ter se z mediji prek kritike srečujejo tudi nevladniki, se bo Asociacija z usklajenim mnenjem NVO in samozaposlenih v kulturi odzvala na predlog ministrstva. Vaše predloge in komentarje, ki bodo podlaga našega odziva, zbiramo do 19. avgusta.

Preberi več

Novosti


 • Pomagajte nam pri še boljšem komuniciranju!

  Ker si želimo, da vam vsak dan prinašamo novice, ki jih potrebujete in želite, bomo veseli, če nam svoje ocene in predloge sporočite v kratki anketi o našem komuniciranju.

  Preberi več
 • Nov predlog štipendij ter opozorila o koalicijski pogodbi

  Na predpoletni seji dialoške skupine za samozaposlene v kulturi so govorili o predlogu nove štipendijske sheme, Nacionalnem programu za kulturo in dvigu sredstev.

  Preberi več
 • Zagovorniško povezovanje na Zahodnem Balkanu

  Predstavniki Asociacije so sodelovali na nedavni skupščini mreže Kooperativa na Kosovu, kjer so obravnavali tudi možnost novega regionalnega financiranja.

  Preberi več
 • Zaključena je poletna šola kulturnega menedžmenta

  Asociacija je na šoli kot partner sodelovala pri dveh vsebinskih sklopih - predstavitvi avtorskih pravic za samozaposlene v kulturi ter zagovorniške aktivnosti.

  Preberi več

Servis


 • Ali znate samozaposleni pravilno izdati račun za storitev?

  Raje preverite podatke sami, kot da vas preseneti inšpektor!

  Preberi več
 • Kaj vse se šteje v cenzus samozaposlenega v kulturi?

  Če presežete cenzus, ne boste upravičeni do prispevkov.

  Preberi več
 • Kako biti sam svoj knjigovodja?

  Preverite, katere evidence so za samozaposlene v kulturi nujne.

  Preberi več

Mnenja


 • Kulturna premišljevanja: Mateja Lazar

  Čeprav Slovenija, še posebej NVO v kulturi, sodijo v evropski vrh po uspešnosti pridobivanja sredstev iz Ustvarjalne Evrope, se pred novo perspektivo zastavlja vprašanje, ali se bo glede na nove smernice trend nadaljeval. Kolumno je tokrat napisala Mateja Lazar iz Motovile.

  Preberi več
 • Iz prve vrste: Glasbeno društvo NOVA

  V Sloveniji deluje vrsta društev, ki s svojim programom predstavljajo mehak prehod med profesionalnim in ljubiteljskim sektorjem. Tokrat med člani Asociacije predstavljamo GD NOVA, s katerimi smo se pogovarjali predvsem o pogojih ustvarjanja na tovrstni meji.

  Preberi več
 • Dobre prakse NVO v kulturi: Svetlobna gverila // avgustovski podcast

  “Večjo vlogo bi morale igrati turistične organizacije, ki bi morale promovirati Ljubljano oz. Slovenijo kot kulturno destinacijo,” o potencialu kulturnega turizma pravi Katerina Mirović iz festivala Svetlobna gverila, ki vsako leto v prestolnico privabi številne goste.

  Preberi več

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si