Vabljeni na serijo spletnih dogodkov Artist In Focus

Evropsko združenje neodvisnih uprizoritvenih umetnosti (EAIPA), katerega članica je tudi Asociacija, predsednica društva Inga Remeta pa v njem deluje kot podpredsednica, vabi na novo serijo spletnih dogodkov Artist In Focus.

V tokratnem sklopu spletnih predavanj, ki bodo potekala od novembra do maja, se bodo še posebej osredotočili na področje dela različnih delavk in delavcev na področju kulture. Serija je namenjena vsem, ki delujejo v polju neodvisnih uprizoritvenih umetnosti po vsej Evropi, lokalnim in nacionalnim odločevalcem, članicam mreže, medijem in zainteresirani javnosti.

Odvila se bodo v sledečem redosledu:

9. november 2023: Duševno zdravje v središču pozornosti
Kako delovni pogoji in poklicne možnosti vplivajo na duševno zdravje umetnikov? V zadnjih letih je osebna blaginja vse bolj priljubljena tema v družbenem diskurzu, ki se je znašla tudi v merilih za financiranje uprizoritvenih umetnosti. Predstavljene bodo aktualne študije in njihove ugotovitve s področja vpliva kulture na duševno zdravje.

18. januar 2024: Karierna podpora
Ustvarjanje trajnostne kariere na področju uprizoritvenih umetnosti je povezano z mnogimi izzivi. Naj gre za posebno zdravstveno oskrbo ali možnosti za razvoj kariere, so bile v nekaterih evropskih državah vzpostavljene nekatere strukture za podporo umetnikom v različnih vidikih njihove kariere. Predstavljeni bodo primeri najboljših praks, kjer boste imeli priložnost prisluhnili umetnikom in njihovim izkušnjam.

14. marec 2024: Umetnost kot javna zdravstvena služba
Kaj lahko umetnost stori za javno zdravje? V Evropi je veliko primerov projektov, ki jih vodijo umetniki in so neposredno namenjeni skupnostim z različnimi potrebami. Naj gre za “umetnost na recept” v regiji Baltskega morja ali plesne tečaje za ljudi s kroničnimi boleznimi, lahko umetnost pripomore k dobremu počutju posameznika. Na srečanju se bodo osredotočali na vlogo umetnikov v zdravstvenih sistemih in ali to pomeni, da morajo ti pokrivati potrebe ali vrzeli v socialnem sistemu.

16. maj 2024: Veriga odgovornosti: politika financiranja
Zadnje srečanje v tej seriji bo posvečen evropskim politikam financiranja ter z vsemi povezavami, ki jih takšne finančne strukture vključujejo za zagotavljanje poštenih delovnih pogojev.

TERMIN: 14:00 – 16:00
KRAJ: Zoom
TRAJANJE: Dve uri

Srečanja bodo potekala v angleškem jeziku in so brezplačna Na njih se je potrebno predhodno prijaviti na tej povezavi.

Vljudno vabljeni!

Zveza EAIPA je bila leta 2018 ustanovljena kot krovna organizacija združenj in interesnih skupin v Evropi, ki predstavljajo neodvisne uprizoritvene umetnosti na mednarodni in evropski ravni.

Deli