WHO izdala publikacijo o vplivu kulture na duševno počutje

Vir: CultureForHealth

Publikacija, ki je nastala na pobudo projekta CultureForHealth, katerega partner je tudi društvo Asociacija, predstavlja pomembne načine, kako lahko kulturne dejavnosti prispevajo k izboljšanju zdravja in dobrega počutja prisilno razseljenih oseb. S publikacijo WHO tudi poziva k okrepitvi sodelovanja med akterji aktivnim na humanitarnem področju in zdravstvenimi delavci, odločevalci, kulturnimi organizacijami, umetniškimi terapevti in umetniki.

Za prisilno razseljene osebe je kultura pomembna za izboljšanje zdravja in dobrega počutja in lahko pozitivno vpliva na različne psihološke, vedenjske in družbene procese pri integraciji v gostiteljskih skupnostih.

Po ocenah WHO je bilo leta 2021 po vsem svetu prisilno razseljenih 84 milijonov ljudi. Samo zaradi vojne v Ukrajini je moralo v prvi polovici leta 2022 svoje domove zapustiti več kot 11,9 milijona ljudi. Kultura lahko ob prispevku ohranjanju osebne identitete, dediščine in izkušenj, prispeva tudi k psihološkemu, vedenjskemu in družbenemu blagostanju. Različna umetniška izražanja so lahko tako hkrati močna orodja za spodbujanje socialne vključenosti, socialne kohezije, družbene sprejetosti in pripadnosti za prisilno razseljene posameznike.

V publikaciji WHO priporoča, da ljudje, ki iščejo načine, kako lahko podprejo prisilno razseljene osebe, to storijo v sodelovanju in usklajeno z akterji na področju duševnega zdravja in psihosocialne podpore. S tem bodo zagotovili, da dejavnosti temeljijo na lokalno ocenjenih potrebah in so prilagojene lokalni kulturi in se v procesu vključi in ustrezno izobrazi vse, ki delujejo na tem področju.

Celotno publikacijo je dostopna na tej povezavi.

Asociacija je del konzorcija partnerskih organizacij, ki ga koordinira Culture Action Europe in izvaja projekt CultureForHealth, partnerji pa so še Trans Europe Halles, The Northern Dimension Partnership for Culture, danska Centralna regija Jutland in Centrul Cultural Clujean iz Romunije. Program, ki si tudi v skladu s siceršnjim delovanjem društva prizadeva raziskovati in predstaviti raznovrstne družbene učinke kulture, tudi na zdravje, je podprla Evropska komisija.

Deli