Ne pozabimo na stiske ruskih umetnikov in umetnic

V Asociaciji, mreži samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij v kulturi, zaskrbljeni opazujemo ter ostro nasprotujemo vojni agresiji, ki jo nad prebivalci in prebivalkami samostojne države Ukrajine izvaja Rusija. 

Zaradi ideološko političnih vojaških manevrov ruskih oblasti so se prebivalci Ukrajine znašli v grozovitem, nehumanem položaju. Finančne in politične sankcije, ki jih v odziv na rusko agresijo uvajajo članice zveze NATO, se iz dneva v dan zaostrujejo. Število smrtnih žrtev iz dneva v dan narašča, številni prebivalci in prebivalke so bili primorani zapustiti svoje domove in dneve preživljajo v izraziti negotovosti. 

Pozdravljamo in izrekamo solidarnost z vsemi, ki odločno postopajo proti ruski agresiji in pozivamo k podpori ukrajinskih umetnikov, umetnic, kolektivov, združenj ter kulturnih organizacij, med katerimi so številni čez noč izgubili svoje domove, prostore, delo, družino in druge bližnje ter se znašli v neposredni življenjski nevarnosti in nevzdržnih življenjskih ter socialnih okoliščinah. 

Hkrati pa menimo, da je nujno opozoriti tudi na stiske ruskih umetnic in umetnikov, kolektivov, združenj in kulturnih organizacij, katerih vseskozi izrazito nadzorovana kritičnost in delovanje sta danes še intenzivneje pod drobnogledom tudi sicer represivno naravnanih ruskih oblasti.  Da je glasove, ki izrazijo nasprotovanje vojni v Ukrajini, Kremlin več kot pripravljen utišati in neusmiljeno kaznovati, je jasno izkazano. Premnogi ruski ustvarjalci in ustvarjalke, danes živeči v orwellovski atmosferi, so v strahu pred nejevoljo političnega aparata, ki lahko v trenutku njihovo življenje spreobrne na glavo, že zapustili svojo domovino ter odšli v države, kamor kot Rusi še lahko potujejo. Ni malo takih, ki jim je tovrstna varnost odrečena. Tistim, ki imajo slabši gmotni položaj, bančne sankcije zoper Rusijo onemogočajo prejeti prepotrebno finančno pomoč iz zahodnih držav, s katerimi kot umetniki redno sodelujejo. Tiste, ki so se javno izrekli zoper agresijo, oblasti kaznujejo, preganjajo in zapirajo. Številni se skrivajo.

Solidariziramo z vsemi ruskimi prebivalci in prebivalkami, umetnicami in umetniki, kulturnimi delavkami in delavci, ki so v teh časih izpostavljeni poudarjeni strahovladi. Odkrito podpiramo vse ruske prebivalce in prebivalke, umetnike in umetnice, kulturne delavce in delavke, aktiviste, ki so se – tudi na račun lastne svobode – odločili pogumno in odločno nastopiti proti ruski agresiji ter se zavzemajo za takojšnjo prekinitev vojnega stanja, vzpostavitev miru in odpravo represivnih politik, s katerimi ruske oblasti želijo zamejiti človekove pravice in svoboščine ruskega prebivalstva. Obsojamo vsakršno poseganje v pravico do izražanja svobodnega mnenja, do svobode gibanja, do zbiranja in združevanja, do miru in varnosti. Ostro nasprotujemo vsakršnemu političnemu preganjanju in kaznovanju tistih ruskih državljanov, ki nasprotujejo potezam in politikam ruskih oblasti ter obsojamo vsakršno demonizacijo ruske kulture, še posebej tisto, ki so ji – tudi v luči trenutnih ukrepov, izpostavljeni za politiko matične države neodgovorni ruski prebivalci, ustvarjalci ter tisti, ki z njimi sodelujejo ali so z njimi kako drugače povezani. 

Pozivamo vse odločevalce in ljudi k solidarnosti tako z ukrajinskim kot ruskim prebivalstvom, tehtnemu premisleku, ko gre za oblikovanje ukrepov in sankcij, ter podpori vseh tistih, ki so žrtve ruskih oblasti, pa naj bodo ukrajinski ali ruski državljani. 

Deli