NVO v kulturi – Kulturni podcast: Sajeta

Epidemija koronavirusa je močno prizadela tudi festivale, predvsem tiste, ki so vezani na izvajalce in obiskovalce iz tujine.

V tokratnem Kulturosferinem podcastu smo pogledali, kako se v Tolminu spopadajo z epidemijo, ki je zdesetkala njihov kulturni turizem. K pogovoru smo povabili predstavnika Festivala Sajeta, ki je lani praznovala dvajsetletnico.

Prisluhnite celotnemu majskemu podcastu, ki smo ga tudi mi zaradi razmer morali posneti na spletu (zato se opravičujemo za slabšo kvaliteto zvoka), na tej povezavi.

Pogovarjali smo se s Sanjo Popov Leban in Janezom Lebanom. Koronavirus je zaradi prepovedi javnih prireditev močno vplival na organizacijo Sajete, saj so se morali preusmeriti v delo od doma, na spletu, načrte pa so morali zamrzniti.” Glede festivala smo v vakuumu, saj pristojni nimajo odgovora, kako, če sploh bodo stvari potekale poleti. Mi upamo, ker naš festival je vseeno manjšega obsega, da bomo prišli do konkretnega odgovora, kako lahko načrtujemo poletje,” razlaga Janez Leban.

Čakajo se ukrepi

“Ključno je vprašanje meje. Sajeta je mednarodni festival. Najprej rabimo podatek, koliko ljudi lahko sprejemamo, nato kakšna bodo pravila za izvajalce, potem pa ali bo meja odprta,” poudarja Sanja Popov Leban. V Sajeti imajo različne scenarije, že zdaj pa se zavedajo, da dele programa ne bodo mogli izvesti, predvsem mednarodnega, saj ni jasno, ali bodo meje odprte in potovanja mogoča. Predvsem bodo težave z glasbeniki, ki so odvisni od letalskega prevoza. Vseeno upajo, da bodo najprej prestavili termin na kasnejši datum, a tudi to ni zagotovilo, da bo festival lahko izveden.

Tolmin je v veliki meri odvisen od koncertnega oziroma festivalskega turizma. “Država se za zdaj ni zares odzvala na te težave. Po informacijah drugih festivalov so dobili zgolj odziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zato bodo skladno z njihovimi smernicami letošnje poletne festivale enostavno večinoma odpovedali,” pojasnjuje Janez Leban.

Opozarja, da imajo kot producenti veliko odgovornost tako do izvajalcev kot do publike, da pa mora biti odgovornost porazdeljena, saj bodo sami le stežka zagotovili vse potrebne ukrepe za varovanje zdravja javnosti.

Pretirana festivalizacija je bila težava

V Tolminu sicer domujejo različne velikosti festivalov, in v preteklosti so iz lokalne skupnosti prihajala opozorila, da si morda bolj želijo butičnega kot masovnega turizma.

“Čas bo pokazal kaj se bo zgodilo. Mislim da je te dni v Tolminu bolj klavrno, ljudje so se navadili na direndaj, ki ga prinašajo festivali. Kot vedno je tu na potezi tudi občina, ki mora povedati, ali si festivalskega turizma želi,” še dodaja Janez Leban.

Več o pogledih Sajete na festivalski kulturni turizem v času korone si lahko preposlušate na tej povezavi.

Deli