Mednarodne aktivnosti in skupščina Kooperative

V društvu Asociacija poleg aktivnosti na nacionalnem in lokalnem nivoju redno spremljamo in izvajamo dejavnosti tudi na mednarodnem področju. Nedavno smo se aktivno vključili v evropske volitve, zagovarjali smo podvojitev proračuna za program Ustvarjalna Evropa, prav tako pa smo aktivni na področju Zahodnega Balkana, saj smo tudi člani mreže Kooperativa.

Predstavniki organizacij, članic regionalne platforme za kulturo Kooperativa, so se med 28. in 30. junijem 2019 srečali na skupščini strateškega načrtovanja razvoja platforme v Prizrenu na Kosovu. Skupščine se je udeležilo kar veliko število članic, med njimi tudi člana upravnega odbora društva Asociacija Dušan Dovč (SCCA Ljubljana) in Nataša Zavolovšek (Exodos).

Na skupščini so predstavniki Upravnega odbora Kooperative poročali tudi o minulih aktivnostih, med drugim o sestanku s slovenskim ministrom za kulturo Zoranom Pozničem, sekretarko v njegovem kabinetu Jadranko Plut in vodjo Službe za EU zadeve in mednarodno sodelovanje na MK Majo Čepin   konec maja v Ljubljani, na katerem so prediskutirali možnosti vzpostavitve in strukturo mehanizma za sofinanciranje sodelovanja na področju neodvisne umetnosti in kulture na področju JV Evrope. Minister Poznič je v luči priprav na slovensko predsedovanje Svetu Evrope v drugi polovici 2021 izrazil pripravljenost, da pobudo za oblikovanje tovrstnega finančnega mehanizma predstavi tudi na srečanju kulturnih ministrov regije na Slovanskem forumu v Črni gori.

Skupščina Kooperative je sicer soglasno potrdila tudi finančno in vsebinsko poročilo za leto 2018, prvo polovico leta 2019 in finančni ter akcijski načrt za drugo polovico 2019. Nov predsednik upravnega odbora Kooperative je od začetka 2019 je Ares Shporta, podpredsednika pa Milica Pekić in Dušan Dovč. Kooperativa se je v letu 2019 povezovala s TEH Balkan HUBom, ki se je vzpostavil pod okriljem mreže Trans Europe Halles, predstavništvom ustanove Heinrich Böll Stiftung (HBS) v Beogradu in mestom Reko, kot Evropsko prestolnico kulture leta 2020.

 

 

 

 

Deli