Vabilo: Tudi kulturniki zbolevamo. Kako naprej?

Zdravje predstavlja enega temeljnih predpogojev za delo, zato je toliko težje razumeti, da zdravstveni sistem samozaposlenim v kulturni ni naklonjen, jim onemogoča normalno delo in je do neke mere skupaj z drugimi kazalniki celo kontraproduktiven.

Ker je na področju zdravstva veliko vprašanj, ki zadevajo samozaposlene v kulturi, Asociacija skupaj s partnerji soorganizira posvet na izpostavljeno temo, ki se bo odvil 24. aprila 2018 v kreativnem centru Poligon s pričetkom ob 14:45, v sklopu konference Status samoobremenjenega.

Z zdravjem povezanih vprašanj samozaposlenih je veliko. Četudi imajo samozaposleni v kulturi v krovnem zakonu ZUJIK zapisano, da so upravičeni do bolniške do tridesetega delovnega dneva od časa nastopa bolezni, pa je omejitev tega določila toliko, da pravico koristi manj kot odstotek samozaposlenih letno. Problematično je tudi, da so samozaposleni prisiljeni delati bolni, saj jim socialni status, ki je po uradnih podatkih slab, ne dopušča, da bi lahko v času bolezni okrevali. Nadalje so tukaj tudi vprašanja, kot so poklicne bolezni, težave s katerimi se soočajo poklicni plesalci, težave s preventivnimi obdobnimi pregledi in še čim.

Ker je vprašanj veliko, hkrati pa jih je na terenu zagotovo zaznanih še več, se je Asociacija odločila na temo zdravstva samozaposlenih organizirati posvet. Na začetku bo uvodna diskusija, na kateri bodo sodelovali Maja Delak iz Emanata, ki bo predstavila težave na področju sodobnega plesa, Martin Kurent, ki je specialist s področja medicine dela in bo na problematiko pogledal iz vidika zdravstvene stroke in Jadranka Plut, ki bo kot predsednica Asociacija predstavila preliminarna razmišljanja o možnih rešitvah za nekatere izpostavljene probleme.

Seveda pa je posvet primarno namenjen vsem, ki vas problematika neposredno zadeva in imate izkušnje s tovrstnimi vprašanji oziroma ste že naleteli na probleme, ki zadevajo zdravstvene aspekte samozaposlenih v kulturi. Posvet z naslovom Tudi kulturniki zbolevamo. Kako naprej? se bo pričel 24. aprila 2018 ob 14:45 in bo potekal v kreativnem centru Poligon.

Dogodek je brezplačen, a se je potrebno predhodno prijaviti preko spleta, kar lahko storite na tej povezavi.

* Projekt Asociacija – mreža NVO v kulturi, kultura za ustvarjalen razvoj, v sklopu katerega sodelujemo pri konferenci, delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

ess logo nov Kopija  od mju logo

Deli