E-posvetovanje: nov krovni zakon v kulturi

Ministrstvo za kulturo je dalo v skrajšano javno razpravo novelo Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK). Večina ukrepov temelji na najbolj spornih predlogih iz nesprejetega in s strani kulturniške javnosti zavrnjenega Nacionalnega programa za kulturo.

V Asociaciji noveli ZUJIK-a nasprotujemo v celoti, saj menimo, da ministrstvo za kulturo trenutno nima legitimnosti, da poskuša sprejeti tovrstni zakon brez prave javne razprave in s tako temeljitimi posegi zgolj nekaj mesecev pred volitvami, medtem ko se vrstijo pozivi k odstopu ministra. Zato minstrstvo pozivamo, da zakon umakne v celoti, skupaj z Nacionalnim programom za kulturo, ki več kot očitno prav tako nima nikakšrne podpore javnosti.

K umiku novele ZUJIK je ministra pozval tudi Nacionalni svet za kulturo, sindikat Glosa in številni drugi akterji v kulturnem polju.

V Asociaciji bomo sicer kot vedno jasno podali naše vsebinske zadržke k posameznim členom, zato vas vabimo, da nam sporočite vaša mnenja o noveli zakona najkasneje do nedelje, 4. februarja.

Osnutek zakona si lahko preberete na tej povezavi. Svoje komentarje in mnenja nam lahko pošljete na elektronski naslov info(@)asociacija.si.

Deli