Raziskave – Kulturosferin podcast: Anketa o vplivu COVID-19 na obiskovanje kulturnih dogodkov

Po več kot pol leta popolnega zaprtja javnih kulturnih dogodkov se dogajajo prva sproščanja, a pod pogoji, ki tudi v največjih dvoranah dovoljujejo največ deset obiskovalcev.

Zato je anketa o vplivu COVID-19 na obiskovalce kulturnih prireditev, ki je bila izvedena po lanskem prvem valu epidemije, še vedno izjemno aktualna. V drugi epizodi tretje sezone Kulturosferinega podcasta se je Tjaša Pureber o ugotovitvah pogovarjala s soavtorjema raziskave Rokom Avbarjem (Kino Šiška) in Barbaro Poček (Gledališče Glej).

Poziv k premišljeni debirokratizaciji

Vlada je v marcu objavila predlog Zakona o debirokratizaciji. Zapisali so, da je cilj izboljšati konkurenčno poslovno okolje in stanje na področju administrativnih ovir. Namen predlaganih zakonskih določb pa naj bi bil tudi poenostavitev življenja državljanov in poslovanje podjetji ter s tem prispevati k znižanju stroškov s tega naslova.

Na predlog Zakona o debirokratizaciji smo se odzvali tudi v Asociaciji, saj uvaja spremembe tudi na področju kulture, a te žal niso ne dobro premišljene, ne usklajene, prav tako pa predstavljajo poslabšanje procesa odločanja v okviru javnih razpisov.

Preberite več

Varuh pozval ministrstvo, naj odpravi nepravilnosti

V Asociaciji že od junija 2020 spremljamo in opozarjamo na nepravilnosti Ministrstva za kulturo v postopkih glede oddanih vlog ustvarjalcev in ustvarjalk za dodelitev statusa samozaposlenih v kulturi in pravice do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna.

Že julija 2020 smo ministrstvo opozorili, da po poročanjih s terena postopki ne potekajo, kot bi morali. Na naša opozorila in pozive k odpravi teh nepravilnosti se ministrstvo ni odzvalo, zato smo avgusta 2020 oddali prijavo Varuhu človekovih pravic. Po več mesecih trajajočem postopku je Varuh človekovih pravic izdal mnenje, ki pritrjuje našim pozivom, hkrati pa ugotavlja, da je v postopkih prišlo do kršitev več načel.

Preberite več

Za dober razpis je potreben dialog

Foto@Aksioma

Kot vsako leto se je tudi tokrat Asociacija odzvala na enoletne področne projektne razpise, saj gre za enega pomembnejših mehanizmov financiranja nevladnega sektorja v kulturi in umetnosti.

Ponovno opažamo velik manko dialoga, javnih razprav in drugih posvetov med  izvajalcem razpisa Ministrstvom za kulturo in deležniki: ustvarjalci , strokovna in zainteresirana javnost. Le z sodelovanjem vseh bi bili javni razpisi pripravljeni tako, da bi omogočili bolj učinkovito izpolnjevanje zastavljenih ciljev razpisa.

Tudi v 2021 pozvali k zvišanju bolniške

Foto: @ŠKUC

Ministrstvo za kulturo je z Uredbo o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2021 določilo višino dnevnega nadomestila, ki ostaja enako kot v letu 2020, torej 25 evrov na dan.

V društvu Asociacija že vrsto let opozarjamo, da je treba bolniška nadomestila za samozaposlene urediti bolj celostno, v okviru obravnavanega mehanizma pa smo v odzivu zapisali, da je višino nadomestila treba zvišati.

Preberite več

Na odboru DZ proti spremembam pravilnika

V petek 4. decembra 2020 se je društvo Asociacija  udeležilo 28. seje Odbora za kulturo, na kateri se je razpravljalo o novo sprejetem Pravilniku o strokovnih komisijah.

Pravilnik je problematičen tako z vsebinskega kot tudi s proceduralnega oziroma zakonodajnega vidika. Inga Remeta je opozorila, da še vedno ni jasne argumentacija, zakaj so bile spremembe sploh potrebne, in da so bile te v nasprotju s stališči strokovne javnosti in Nacionalnega sveta za kulturo.

Na seji Odbora za kulturo o problematiki Metelkove

4. novembra 2020 se je ponovno zgodila nujna seje Odbora za kulturo z urgentno tematiko, na katero je bilo povabljeno tudi društvo Asociacija.

Na 27. seji Odbora za kulturo je predsednica društva Asociacija Inga Remeta skupaj z drugimi povabljenimi gosti naslovila poziv Ministrstva za kulture k izselitvi nevladnim organizacijam, ki delujejo na naslovu Metelkova 6 v Ljubljani. Izselitvi, še posebno načinu, na katerega naj bi se ta zgodila, v celoti nasprotujemo.

Preberite več

SERVIS: Republiška priznavalnina za samozaposlene v kulturi

Samozaposlene* v kulturi, ki imajo priznano pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, imajo zaradi minimalnih prispevkov, ki jim jih plačuje Ministrstvo za kulturo, v pokoju zgolj minimalno pokojnino, kar predstavlja velik finančni izziv.

V tokratnem prispevku predstavljamo pogoje in postopke za pridobitev republiške priznavalnine, kar je ukrep za samozaposlene v kulturi, ki zasluženim umetnikom in umetnicam nekoliko izboljšuje ekonomsko situacijo v času upokojitve.

Preberite več

Javno pismo: Metelkova mora ostati nevladniška

Foto@ŠKUC

Ministrstvo za kulturo je v času razglasitve epidemije uporabnike prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani, brez predhodnih pogovorov in enostransko, pozvalo k prekinitvi najemnih pogodb in izpraznitvi prostorov. Takšno ravnanje ocenjujemo v času epidemije kot povsem nesprejemljivo, zares pa tovrsten avtoritaren pristop ni sprejemljiv nikoli.

Na dogajanje smo se odzvali z javnim pismom, ki ga lahko v celoti preberete v nadaljevanju.

Preberite več

Ne reze, potrebujemo dodatna vlaganja v kulturo

V Društvu Asociacija že vse od začetka epidemije poudarjamo, da kultura potrebuje dodatne ukrepe. Epidemija je zelo negativno vplivala na področje, posebnih ukrepov s strani Ministrstva za kulturo pa ni bilo. Da je stanje zaskrbljujoče, priča tudi predlog rebalansa državnega proračuna, ki kaže, da je kultura eno redkih področji, kjer se sredstva znižuje.

Ne glede na to ali gre pri zniževanju za prenos sredstev v prihodnja leta, nerealizacijo nekaterih projektov ali administrativne zaplete, menimo, da bi moral rebalans zagotoviti dodatna sredstva za kulturo, zato da bi lahko pričeli s saniranjem stanja na področju kulture, ki je zaskrbljujoče.