Primarno zdravstvo lahko in mora vključevati tudi (nevladno) kulturo!

V društvu Asociacija smo se odzvali na predlog Strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni zdravstvenega varstva do leta 2031, ki so ga v janvo obravnavo poslali na Ministrstvu za Zdravje. Glede na razvoj razumevanja pomena kulture pri zagotavljanju psihičnega in splošnega zdrava v družbi se nam zdi pomembno, da se nevladna kultura vključi tudi v razprave o ureditvi primarnega zdravstva.

Kot smo zapisali v odzivu, v katerem smo predlagali tudi spremembo dveh členov strategije, pozdravljamo prepoznanje komplementarne vloge nevladnih organizacij in t. i. laičnih svetovalcev, ki jim predlagana strategija daje mesto pri krepitvi primarnega zdravstva. A kljub temu si želimo, da je področje kulture jasneje izpostavljeno, sploh glede na rezultate našega dela v evropskih pilotnih projektih uporabe kulture v zdravstvu in pozitivnih učinkov kulture na zdravje družbe.

Preberite več

REG.Lab: V Beogradu smo se udeležili zaključne konference: Crossing the Line — Collaborative Perspectives on the Future of Culture

Foto: Kooperativa – Regional Platform for Culture

Od 22. do 24. februarja 2024 je v Beogradu potekala zaključna konferenca “PRESTOP ČRTE — SODELOVALNE PERSPEKTIVE O PRIHODNOSTI KULTURE” (“CROSSING THE LINE — COLLABORATIVE PERSPECTIVES ON THE FUTURE OF CULTURE”). Na konferenci, na kateri smo sodelovali tudi v Asociaciji smo se poglobili v to, kako lahko neodvisna scena v regiji izzove, premisli in preoblikuje svoja omrežja in sodelovanja, da bi se soočila z negotovimi razmerami in neizrečenimi izzivi, ki so oblikovali zadnja tri desetletja.

Zbrali smo se različni udeleženci s področja umetnosti, kulture in civilne družbe, ki smo preučili uspehe in pomanjkljivosti obstoječih sistemov v kulturi ter ustvarili alternativne ideje in strategije sodelovanja za prihodnost kulture. Konferenca je zaključek in hkrati zaznamuje vrhunec triletnega skupnega projekta “Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as Drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.Lab), ki ga sofinancira EU.

Preberite več

REG.Lab: Najavljamo zaključno konferenco Crossing the Line — Collaborative Perspectives on the Future of Culture

Z veseljem naznanjamo in objavljamo tematski okvir za prihajajočo konferenco “PRESTOP ČRTE — SODELOVALNE PERSPEKTIVE O PRIHODNOSTI KULTURE” (“CROSSING THE LINE — COLLABORATIVE PERSPECTIVES ON THE FUTURE OF CULTURE”). V Beogradu (Srbija) se bomo od 22.-24. februarja 2024 poglobili v to, kako lahko neodvisna scena v regiji izzove, premisli in preoblikuje svoja omrežja in sodelovanja, da bi se soočila z negotovimi razmerami in neizrečenimi izzivi, ki so oblikovali zadnja tri desetletja. Program predstavlja korak pri odpravljanju namišljenih meja in prečkanje omejitev, ki pogosto ovirajo smiseln dialog in učinkovito sodelovanje znotraj kulturnega ekosistema. V treh dneh se bodo zbrali različni udeleženci s področja umetnosti, kulture in civilne družbe, ki bodo preučili uspehe in pomanjkljivosti obstoječih sistemov v kulturi ter ustvarili alternativne ideje in strategije sodelovanja za prihodnost kulture.

Konferenca je zaključek in hkrati zaznamuje vrhunec triletnega skupnega projekta “Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as Drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.Lab)” (Regionalni laboratorij: novi kulturni prostori in omrežja kot gonila inovativnega in trajnostnega razvoja regionalnega sodelovanja od spodaj navzgor (REG.Lab)), ki ga sofinancira Evropska unija prek programa »Instrument for Pre-accession Assistance (IPA II)« (Instrument za predpristopno pomoč). Skozi ta projekt smo zagotovili dinamično platformo za sodelovanje, eksperimentiranje, medsebojno izmenjavo in soustvarjanje med organizacijami znotraj neodvisne kulturne scene jugovzhodne Evrope. Projekt je izvajal konzorcij partnerskih organizacij iz šestih držav jugovzhodne Evrope, ki ga vodi Kooperativa – Regional Platform for Culture, poleg projektnih partnerjev: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenia), NKSS Association (Srbija), Jadro Association (Seeverna Makedonija), Operation City (Hrvaška), and OKC Abrašević (Bosna in Hercegovina).

Projekt bomo sklenili z izmenjavo idej in soustvarjanju prihodnosti. Skupaj bomo raziskovali nove poti, ustvarjali povezave in navdihovali drug drugega. Vabljeni v našo družbo, da skupaj ustvarimo nepozabno izkušnjo in odpremo vrata novim priložnostim.

Program konference najdete na povezavi tu.

Začenjamo delo na projektu Operation Nova

25. in 26. januarja je v prostorih Asociacije v Ljubljani potekalo prvo delovno srečanje partnerjev projekta Operation Nova: Re-Imagining Cultural Spaces in a New European Context, ki ga sofinancira Evropska Unija. V sklopu projekta bomo raziskali problematiko prostorkse krize na neodvisne ustvarjalce in umentikom iz sodelujočih držav, Slovenije, Hrvaške in Kosova, ponudili nove priložnosti za čezmejno ustvarjanje.

Projekt združuje konzorcij treh organizacij iz treh držav v jugovzhodni Evropi (Hrvaška, Slovenija, Kosovo), ki jih zanima reševanje težav pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim ustvarjalcem, še posebej v zvezi z javno infrastrukturo, ki jo te organizacije uporabljajo za razvijanje, produciranje in posredovanje visokokakovostnih umetniških in kulturnih vsebin široki in raznoliki javnosti v različnih urbanih skupnostih. To je za vse vključene organizacije še posebej pomembno, saj so pionirske neodvisne kulturne platforme v svojih državah, znane po združevanju velikega števila neodvisnih kulturnih ustvarjalcev ter vzpostavljanju novih praks participativnega upravljanja kulturne infrastrukture.

Preberite več

DELAVNICA: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita 6. decembra ob 16. uri na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom.

Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu RS za kulturo, predstavlja eno temeljnih formalnih oblik dela za ustvarjalce na področju kulture. Pridobivanje statusa je formaliziran postopek, ki zahteva izpolnjevanje obrazcev, pregled ustrezne uredbe in njenih prilog ter dodajanje različnih dokazil, kar posameznikom pred odločitvijo za pridobitev statusa pogosto predstavlja precejšnjo administrativno oviro.

Preberite več

Novembra v Kopru o pozitivnih vplivih kulture na zdravje

Strokovna vodja in podpredsednica društva Polona Torkar bo v četrtek, 16. novembra 2023, gostja na konferenci Usklajevanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem, katere namen je v javnosti odpreti dialog o različnih nosilcih odgovornosti za kvalitetno usklajevanje različnih sfer vašega življenja.

Na konferenci boste imeli priložnost spoznati primere dobrih praks in iniciativ, ki omogočajo boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Te bodo predstavili raznovrstni mentorji in strokovni delavci in delavke, delujoči tako v javnem kot zasebnem sektorju, ki stremijo k ustvarjanju boljših struktur podpore za zaposlene in njihove družine, organizacijam v skrbi za svoje zaposlene ter splošne krepitve kompetence kreativnosti pri zaposlenih.

Kulturosferin podcast: Razvoj kulturnega sektorja v MOM

V Kulturosferinem podcastu, v katerih lahko prisluhnete prispevkom, aktualnim za neodvisno kulturo v lokalnih, nacionalnih ter mednarodnih okoljih, tokrat o procesu sprejemanja Strategije razvoja kulture v Mestni občini Maribor, o kateri je Jernej Meden spregovoril z Markom Brumnom, članom skupine za pripravo strategije razvoja kulture v MOM za leta 2015 – 2020, Urško Breznik, direktorico Pekarne Magdalenske mreže ter Urošom Kaurinom, programskim vodjem KUD Moment.

Kultura in gospodarstvo: Asociacija in Dobre zgodbe v Romuniji

Foto: CCC

V društvu Asociacija smo se odzvali vabilu Kulturnega centra Cluj ter se s partnerjem v projektu Culture4Health, podjetjem Dobre zgodbe d.o.o., udeležili Foruma kulture in dobrega počutja 2023. V okviru bogatega programa foruma sta strokovna vodja društva Polona Torkar in direktor podjetja Dobre zgodbe Jernej Verbič predstavnikom več kot 60 romunskih podjetij predstavila Certifikat Kulturno podjetje ter učinke, ki ga ima certifikat na poslovno okolje in poslovanje podjetij.

Povezani predstavitvi slovenskih udeležencev foruma, ki je bila v okviru programa hkrati edina predstavljena dobra praksa iz tujine ter je vsebovala dognanja, do katerih sta partnerja prišla v okviru sodelovanja pri pilotni študiji učinkov vpeljave umetniških aktivnosti v poslovno okolje, sta udeležence navdušili. Polona Torkar se je v svojem delu predstavitve osredotočila predvsem na ozadje in zasnovo sistema certificiranja, Jernej Verbič pa na ugotovitve, kako so aktivnosti konkretno vplivale na podjetje in tim, ki ga vodi.

Preberite več

SERVIS: Podaljšanje pravice do plačila prispevkov za socialno varnost

Samozaposleni v kulturi, ki jim je Ministrstvo za kulturo priznalo pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, lahko ob izteku petletnega obdobja, za katerega je podeljena, organ zaprosijo za njeno podaljšanje. V prispevku smo za vas zbrali informacije, ki jih potrebujete, da bi proces podaljševanja potekal brez nepotrebnih zapletov.

Tudi samozaposleni v kulturi, ki pravico do plačila socialnih prispevkov podaljšujejo, morajo Ministrstvu za kulturo predložiti vlogo s spremljajočimi prilogami, ki so predpisane ob prvem zaprošanju za njeno dodelitev; zadostiti morajo tudi kriterijem kakovosti in obsega, kot jih določa veljavna uredba. Spomnimo, da je uredbo v odziv na pandemijo novega koronavirusa ministrstvo začasno spremenilo. O spremembah lahko prebirate na tej povezavi. Da pa bi pravico lahko uživali neprekinjeno, je priporočljivo, da vlogo za njeno podaljšanje oddajo pravočasno.

Asociacija partner v evropskem projektu Operacija Nova

Društvo Asociacija bo v prihodnjem dvoletnem obdobju s partnerjema, hrvaško Operacijo Grad in kosovsko Fundacijo Lumbardhi, sodelovala v projektu OPE.N oziroma Operacija Nova: Re-imaginacija kulturnih prostorov v novem evropskem kontekstu.

Projekt združuje konzorcij treh organizacij iz treh držav JV Evrope (Hrvaške, Slovenije in Kosova), ki jih vodi močan skupni interes za reševanje vprašanj pomanjkanja ustrezne podpore neodvisnim kulturnim akterjem, zlasti v navezavi na (javno) infrastrukturo, ki jo te organizacije uporabljajo za inkubacijo, produkcijo in posredovanje visokokakovostnih umetniških in kulturnih vsebin velikemu in raznolikemu občinstvu v različnih mestnih skupnostih.