Na MK nevladniki za krepitev sofinanciranja EU projektov

Foto: Jurij Kodrun@Photon

9. marca 2023 se je drugič po ustanovitvi sestala delovna skupina za trajni dialog z nevladnimi organizacijami, ki je po uvodnem srečanju v začetku letošnjega leta že uspela nasloviti ter se seznaniti z aktualnimi prizadevanji Ministrstva za kulturo ter prihajajočih načrtov.

Ob srečanju delovne skupine so predstavniki Ministrstva predstavili osnova izhodišča razpisa za sofinanciranje projektov v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa v letu 2023 in 2024. Ob seznanitvi so člani in članice skupine poudarili, da je potrebno sistem finančno še bolj okrepiti ter v kolikor je le moč zmanjšati administrativno breme dotičnega razpisa oziroma oddaje razpisnih vlog.

Na delovni skupini so predstavniki ministrstva predstavili načrtovane spremembe Resolucije Nacionalnega programa za kulturo ter pripadajočega akcijskega načrta. V ta namen bo v mesecu marcu in aprilu ministrstvo organiziralo tudi javne razprave po celotni Sloveniji.

Po napovedih ministrstva bo leto 2023 reformno, tudi na področju samozaposlenih v kulturi. Na srečanju so člane skupine tako seznanili tudi s prenovo uredbe o samozaposlenih v kulturi ter z izhodišči za celostno ureditev področja.

Zapisnike vseh treh delovnih skupin, tako tiste za trajni dialog z nevladnimi organizacijami kot tistih za samozaposlene in druge delavce v kulture ter javne zavode lahko najdete na spletni strani Ministrstva za kulturo.