Dobre prakse NVO v kulturi: Mesto žensk

Foto@Mesto žensk

Mesto žensk je z lanskim festivalom praznovalo 25. letnico svojega delovanja. Letošnje leto začenjajo s številnimi evropskimi projekti. Med njimi je tudi projekt Women on Women.

S programsko vodjo Mesta žensk Tejo Reba smo se pogovarjali o razsežnostih projekta, vidnosti žensk v kulturi ter opolnomočenju žensk z migrantskim ozadjem skozi plačano delo v umetnosti.

Prisluhnite celotnemu marčevskem podcastu na tej povezavi.

Women on Women je dvoletni evropski projekt sodelovanja organizacij iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije in Irske. Omenjene organizacije večinoma delujejo na polju kulture in feminističnih ter lezbičnih oziroma družbeno angažiranih praks v raznolikih umetniških disciplinah.

“Za projekt smo se odločile zaradi že obstoječega sodelovanja z nekaterimi organizacijami na območju jugovzhodne Evrope. Pred leti smo ustanovile mrežo gendernet.info. Gre za mrežo organizacij, ki delujejo na presečišču kulture in enakosti spolov v družbi. Zdaj želimo to nadgraditi v sodelovanju z robno zahodno državo Irsko in iti skupaj v več aktivnosti, ki bi po eni strani doprinesle h kulturni raznolikosti naših organizacij in umetniških programov,” pojasnjuje Teja Reba.

Women on Women za večjo enakost in vidnost žensk

Znotraj programa se je vsaki organizaciji v posamezni državi priključilo pet žensk z migrantskim ozadjem. “Znotraj projekta sodelujejo z organizacijo v izmenjavi znanj in izkušenj ter krepijo svoje kompetence in kompetence organizacij,” pojasnjuje Reba. Ženske sodelujejo tako pri organizaciji, produkciji, kot ustvarjanju. “Gre za integralni razmislek, kako lahko delamo dostopne, raznolike kulturne programe, če nimamo raznolikih skupin, ki te programe vodijo. To je pilotni projekt, ki želi naslavljati dejstvo, da ne moremo le deklarativno se usmeriti v diverzifikacijo in raznolikost, če nimamo tovrstnih izkušenj v samih organizacijah,” še dodaja.

Pet oseb, ki znotraj projekta sodeluje z Mestom žensk, prihaja iz Jordanije, Iraka, Somalije, Srbije in Ukrajine. “Z njimi želimo sodelovati na dolgi rok, tudi onkraj projekta. Zdaj smo v začetni fazi,” pravi Reba. Skupine iz posamezne države se bodo med seboj tudi spoznale in izmenjale pridobljena znanja. Pri tem Reba izpostavlja, da so ženske za svoje delo plačane, saj želijo vzpostaviti realne materialne pogoje za njihovo delo, ne le reprezentativno prostovoljno sodelovanje v projektu.

WoW nagrade

V sklopu projekta Women on Women je Mesto žensk sinoči v prostorih Nove pošte podelilo tudi WoW nagrade. “Zdelo se nam je ključno izpostaviti dosežke oziroma polje delovanja različnih posameznic in kolektivov, ki v lokalne kulturne prostore prinašajo drugačne dinamike organiziranja in s svojim delovanjem prispevajo k splošnemu dobremu. Naslavljajo različne neenakosti v družbi, se zavzemajo za enakost med spoli, so kritičen doprinos k ustrojem moči, ki jih poznamo,” pojasnjuje Teja Reba.

Letos so nagrade podelile prvič, želijo pa si, da to postane stalna praksa okoli 8. marca.

Več o načrtih Društva Mesto žensk v naslednjih mesecih lahko slišite v daljšem pogovoru na tej povezavi.

Ste tudi vi NVO v kulturi z odličnim in inovativnim projektom, ki ga želite kot primer dobre prakse predstaviti bralkam in bralcem Kulturosfere? Prijavite se na naš poziv!