Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 93 | Februar 2024

Foto: @RavnikarGallerySpace

Izpostavljamo


Nacionalni program za kulturo v Javni obravnavi – Asociacija intenzivno vključena v razpravo

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je 7. februarja 2024 v javno razpravo poslalo nov temeljni strateški dokument o razvoju kulturnih politik v Sloveniji. Resolucijo o Nacionalnem programu za kulturo spremlja akcijski načrt, ki natančneje definira ključne ukrepe za njegovo izvajanje in pripadajoča finančna sredstva. Sprva je bila javna razprava predvidena le do 11. marca a po našem pozivu in splošnem odzivu zainteresirane javnosti je bil ta rok podaljšan do 25. marca. Do takrat na ministrstvu sprejemajo komentarje o predloženih dokumentih v Asociaciji pa smo že stopili v kontakt z vsemi relevantnimi deležniki predvsem pa z predstavniki predlagatelja, Ministrstva za kulturo, s katerimi smo že opravili dva pomembna in plodovita sestanka.

Preberi več

Novosti


 • Kulturosferin regionalni podcast – Goriška

  V tokratni epizodi kulturosferinega podcasta lahko prisluhnete drugemu pogovoru v seriji regionalnih podcastov, kjer smo se pogovarjali o kulturni politiki na Goriškem. Z nami so bili Janez Leban iz Zveze Mink Tolmin, Miha Kosovela iz Društva humanistov Goriške in Sendi Mango iz kolektiva in zavoda BridA. Pogovarjali smo se o možnostih za policentrični razvoj kulturne politike v Sloveniji, regionalni kulturni politiki in projektu Gorica, Evropska prestolnica kulture 2025.

  Preberi več
 • REG.Lab: V Beogradu smo se udeležili zaključne konference

  Od 22. do 24. 2. 2024 je v Beogradu potekala zaključna konferenca “PRESTOP ČRTE — SODELOVALNE PERSPEKTIVE O PRIHODNOSTI KULTURE” (“CROSSING THE LINE — COLLABORATIVE PERSPECTIVES ON THE FUTURE OF CULTURE”). Na konferenci, na kateri smo sodelovali tudi v Asociaciji smo se poglobili v to, kako lahko neodvisna scena v regiji izzove, premisli in preoblikuje svoja omrežja in sodelovanja, da bi se soočila z negotovimi razmerami in neizrečenimi izzivi, ki so oblikovali zadnja tri desetletja.

  Preberi več
 • Je vlada držala predvolilne obljube? V sklopu iniciative Glas Ljudstva smo preverili dosedanje delo vlade

  V Ljubljani je 27. 2. 2024 potekala tiskovna konferenca in predstavitev monitoringa vladnih zavez, ki ga vse od začetka mandata trenutne vlade opravlja iniciativa Glas Ljudstva, katerega članica je tudi Asociacija. Na predstavitvi smo koordinatorji strokovnih skupin iniciative predstavili ugotovitve s svojih področji in ocenili delo vlade na področjih, kjer so pred volitvami podpisali predvolilne obljube.

  Preberi več
 • Rok za poročanje o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo podaljšan

  V društvu smo FURS pozvali k podaljšanju roka za oddajo poročanja o izplačilih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, saj je bil predviden kratek rok za potrebe poročanja o izplačilih teh dohodkov neprimeren. Na naš poziv se je FURS odzval in sporoča, da » …, bomo dopustili oddajo podatkov za novi vir (VIRDOH.DAT) preko portala eDavki za davčno leto 2023 do konca februarja 2024.«

  Preberi več
 • Vabimo na delavnico: Računovodstvo in davki za ustvarjalke in ustvarjalce s področja kulture

  Društvo Asociacija in DobraVaga spet združujeta moči in vabita k udeležbi na delavnici Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture, ki bo potekala 7. marca 2024 v DobriVagi ob 16:00 uri. Delavnica je namenjenih tistim, ki ste na začetku profesionalne ustvarjalne poti ali tistim, ki želite svoje znanje osvežiti. Z uporabnimi informacijami in znanji boste opremljeni za nadaljnje delo gradnjo kariere na področju kulture.

  Preberi več
 • SERVIS: Pozor! Bliža se rok za oddajo letnih poročil

  Vsaka pravna oseba, ki posluje v Sloveniji, mora enkrat letno pripraviti in predložiti letno poročilo za posamezno poslovno leto. Letno poročilo je sestavljeno iz bilance stanja, izkaza prihodkov in odhodkov, pojasnil k izkazom in poslovnega (tj. vsebinskega) poročila. Pravila o pripravi in predložitvi letnih poročil za zavode, ustanove in druge pravne osebe (gospodarske družbe, zadruge idr.) ureja Zakon o računovodstvu. Fizične osebe z dejavnostjo morajo vsako leto pripraviti in oddati letni davčni obračun.

  Preberi več

ServisMnenjaPridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.siProjekt »Kulturosfera: Kultura, regijsko in razvojno«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.