EU kulturni akterji proti znižanju proračuna za Ustvarjalno Evropo

Culture Action Europe, evropska mreža akterjev s področja kulture, katere članica je tudi Asociacija, je v imenu skupine več kot 70 mrež in organizacij iz različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev ter panog na države članice EU in Svet EU septembra naslovila pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi predlaganega zmanjšanja proračuna Ustvarjalne Evrope za leto 2024 za kar 40 milijonov EUR.

Mreža je s pismom države članice EU pozvala, naj ponovno premislijo o predlogu zmanjšanja sredstev za program Ustvarjalna Evropa, saj takšno zmanjšanje za sektor pomeni nepopravljivo škodo.

Sopodpisniki v pozivu izpostavljajo, da uresničitev napovedanega zmanjšanja sredstev ne bo imela skoraj nobenega vpliva na prihranke v proračunu EU, bo pa znatno oslabila program Ustvarjalna Evropa, ki predstavlja edini finančni okvir EU, namenjen evropskemu kulturnemu sodelovanju. Svet EU pozivajo k vnovičnemu premisleku ter v smeri odločitve, da odločevalci za leto 2024 program Ustvarjalna Evropa raje dodatno okrepijo. K krepitvi programa za leto 2024 in povečanju postavke za njegovo izvedbo za 43 milijonov EUR je v priporočilih pozval tudi Odbor za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta.

Kot so zapisali:

Kulturni in ustvarjalni sektor je ključnega pomena za dobro počutje ljudi v Evropi: prispeva k demokratičnemu razvoju, povezanosti ter socialni koheziji. Bistven je za razvoj vitalne in uspešne družbe ter sočasno pomembna in bistvena gonilna sila evropskega gospodarstva.

Potrebuje stalno in zanesljivo podporo pri premagovanju posledic, ki jih je za sabo pustila nedavna pandemija. Naj opomnimo, da je bil kulturni in ustvarjalni sektor eden izmed najbolj prizadetih v obdobju omejevanja izvajanja raznovrstnih dejavnosti zaradi spopadanja z epidemijo, hkrati pa je tudi vanj močno zarezala trenutna kriza dražitve osnovnih življenjskih stroškov zaradi gospodarskih posledic ruske invazije v Ukrajino in skokovitega naraščanja cen energije.

CAE in sopodpisniki k krepitvi programa Ustvarjalna Evropa EU poziva v prihodnje, onkraj leta 2024, saj v luči vrste izzivov, s katerimi se soočamo, Evropa potrebuje okrepljeno in stabilno financiranje kulture in tovrstnih programov, ki so ključnega pomena za evropsko ustvarjalnost, raznolikost in povezanost.

Celotno pismo lahko preberete na tej povezavi.

Deli