VABILO: Pogovor? Dogovor?? Govor???

Epidemija je močno spremenila načine komuniciranja, na žalost pa se nivo svobode izražanja niža tudi zavoljo politične klime in dejanj. Pogovori, tudi glede kulturne politike, so vse bolj redki, dogovori so se večinoma zreducirali v enostranske odločitve, vse bolj pa je na udaru tudi govor kot tak.

Ker je kultura ena od podstati svobode izražanja, bomo na letošnji tradicionalni novinarski konferenci Asociacije pred kulturnim praznikom o vseh nakopičenih težavah na področju kulture spregovorili ravno skozi pojem svobode izražanja.

Na novinarski konferenci bomo naslovili predvsem aktualne problematike na področju kulture in jih umestili v kontekst svobode izražanja. Seveda je tukaj najbolj evidentno poseganje v medije, kar je razvidno tako prek STA, medijske zakonodaje, prevzemov medijev, naposled pa tudi skozi načrtno destabilizacijo, ki se dogaja v primeru RŠ. Komentar na to temo bo podal odgovorni urednik Radia Študent Matjaž Zorec.

Govor producirajo posamezniki, umetnice in umetniki pa so bili v preteklem letu prav tako močno na udaru. Najbolj je seveda odmeval nelegalni odvzem statusa samozaposlenemu v kulturi Zlatku, nezakoniti postopki pa so se v drugi polovici leta 2020 odvijali tudi pri ustvarjalkah in ustvarjalcih, ki so status skušali pridobiti prvič. O situaciji bo spregovoril odvetnik Dino Bauk.

Veliko vznemirjenja je povzročila tudi sprememba Pravilnika o strokovnih komisija, predvsem zato ker se je navkljub stališču strokovne javnosti, Nacionalnega sveta za kulturo, pa tudi proti sklepu Odbora za kulturo v Državnem zboru spremembo pravilnika vseeno uveljavilo. Dogovor?

Tukaj so še številne druge teme, kot na primer vključevanje deležnikov v pogovore o nastanku načrta za okrevanje in odpornost EU, napad na Rog in Metelkovo 6, odsotnost vključevanja kulture v proti korona pakete in druge teme, o katerih bo spregovorila predsednica društva Asociacija Inga Remeta.

Kdaj: Četrtek, 4. februar 2021, s pričetkom ob 10:00
Kje: Prek spleta na Zoom povezavi https://us02web.zoom.us/j/83678086272
Kdo: Inga Remeta, predsednica Asociacije, Dino Bauk, odvetnik, Matjaž Zorec, odgovorni urednik Radia Študent

Deli